Saturday, November 18, 2017

Review Buku: Pelukis (Arkitek) Jalanan

Assalamu'alaykum,

orait, kali ini nak bercerita tentang buku pertama karya Teme Abdullah ni. untuk karya kedua telah di review dalam review buku Arkitek Pelukis Jalanan. Buku ini sepatutnya dibaca dahulu sebelum membaca buku kedua untuk elak spoiler yang terlebih2 dalam buku kedua. hehe...


Monday, November 13, 2017

Drama Runners: Sundown Night Marathon 2017

Assalamu'alaykum,

Pada hari Sabtu yang lepas, satu acara larian telah dijalankan, iaitu Sundown Night Marathon, dengan motonya "Sleep Can Wait". Iya, tidur boleh tunggu, sebab apa? sebab event ini, bermula malam, malah lewat malam lagi. huhu.

Saturday, November 11, 2017

Review Buku: Kesatria

Assalamu'alaykum,

Orait. kali ini ingin membuat review (tapi tak semua) berkenaan buku dalam Siri Kronika Nashan, iaitu buku Kesatria. review buku pertama Aristokra dan kedua Wizra telah dibuat sebelum ini. Buku ketiga ini sambungan berkenaan pertembungan antara Negara Nashan dengan gerombolan reneger yang ingin menyerang negara mereka.




Saturday, November 04, 2017

Review Buku: Wizra

Assalamu'alaykum,

sebelum ini, saya pernah membuat review untuk buku Aristokra, dalam siri buku Kronika Nashan karya abang Pat (Ahmad Patria Abdullah). dan sambungan daripada buku ini adalah buku Wizra.

Dalam siri pertama, ianya menceritakan tentang Negara Nashan yang akan diserang oleh segerombolan reneger, dan persiapan Negara Nashan dalam menghadapi serangan ini. Dalam buku kedua ini, ianya menceritakan bagaimana detik pertarungan antara Nashan dan juga golongan reneger ini. Negara Nashan ini berkedudukan di utara Benua Imagina, dan berkait rapat dengan siri buku Saga Artakusiad.

dan kemudiannya, buku ini mengalihkan perhatian kepada kisah Merkia, dan juga Nazril. dan kisah dan latar belakang Nazril, wizra Kelana Armorikus (dalam siri Saga Artakusiad). Bagaimana Nazril terjatuh ke dalam jurang yang dalam akibat dendam. dan juga sedikit kisah berkaitan kejatuhan Raja Aurora terakhir, yang menyebabkan kisah Saga Artakusiad bermula (legenda).

dan di akhir buku ini, ianya kembali kepada pertarungan antara Negara Nashan dan juga gerombolan reneger ini, bagaimana Shirgen dan Mori mengepalai ketumpukan askar Nashan.

cukup kot sedikit. kalau ingin lebih lagi, boleh beli dan baca lanjut novel tersebut di mana2 kedai buku berhampiran. hehe

wallahu'alam

Monday, October 30, 2017

Sesi Konvokesyen UTM kali ke 59, 2017

Assalamu'alaykum,

okeh, kali ni saya telah ditugaskan untuk masuk "menemani" pelajar-pelajar yang saya pernah ajar, dan juga menyelia semasa mereka membuat projek tahun akhir (projek Sarjana Muda, PSM).



Saturday, October 28, 2017

Review Buku: Arkitek (Pelukis) Jalanan

Assalamu'alaykum,

Kali ni akan cuba memberikan review sikit tentang buku yang gaya penulisannya simple, tapi menarik. malah katanya telah menjadi best seller utk beberapa kedai buku tempatan, termasuk MPH dan juga Kinokuniya. wow...


Tajuknya adalah Arkitek Pelukis Jalanan, karya seseorang bernama Teme Abdullah. ye, memang tajuknya ada tanda strike-through. tak caya? tengok muka depannya ni ha..

 Rajah 1: muka depan buku Arkitek Pelukis Jalanan

Saturday, October 21, 2017

Drama Runners: Hari Sukan Negara 21 KM

Assalamu'alaykum,

ok, kali ini, buat satu siri baru, Drama Runners. Sebenarnya, saya sangat suka berlari, sejak dari zaman sekolah lagi. Siri Drama Runners ni mungkin boleh fokus lebih kepada kisah-kisah event lari, atau mungkin kaedah2 berlari yang boleh dijadikan panduan satu hari nanti.

Orait, kita fokus satu-satu. Kali ini, ingin berkongsi tentang salah satu event larian tahunan, iaitu Hari Sukan Negara 21 KM (HSN21KM). boleh cari kat media sosial #hsn21km atau #hsn21km2017 untuk lanjutan maklumatnya. atau boleh ke link HSN21KM.

Thursday, June 02, 2016

Review Buku: Aristokra

Assalamu'alaykum,

Alhamdulillah, akhirnya berjaya menghabiskan satu lagi buku (novel) fiksyen, setelah sekian lama terhenti, selepas kurang travel. ok, ni alasan yang tidak munasabah. Jadi, kali ini berjaya menghabiskan fiksyen Aristokra, karya Ahmad Patria Abdullah. karya yang sangat menarik, dan seperti menyedut pemikiran ke alam dunia fantasinya.

Monday, May 16, 2016

Review Buku: Fiksyen 302

Assalamu'alaykum,

so, kali ni,nak berkongsi sedikit tentang review buku karya Ramlee Awang Murshid. bertajuk Fiksyen 302.

Ramlee Awang Murshid sebagai penulis buku thriller tersohor di Malaysia, bermula dengan karya Tombiruo, Semangat Hutan. Kisah thriller ini kemudiannya diteruskan lagi dengan pelbagai lagi karya2 menarik dari Ramlee Awang Murshid.

Kisah Fiksyen 302 merupakan kisah pembalasan dendam,yang menyebabkan di pembalas dendam melakukan pembunuhan kejam dengan taktik yang tersendiri, iaitu dengan mempengaruhi orang sakit mental, dan membuat pembunuhan seperti bersiri, tapi merupakan orang yang berbeza.

cara penceritaannya pada awal agak lembap, seperti kebanyakan cerita novel biasa, untuk memperkenalkan watak, dan cerita awalnya. kemudian, ceritanya ditambah sedikit demi sedikit. menambah thrillernya.

Kisah ini menceritakan tentang bayang-bayang, atau watak yang telah mempengaruhi 4 orang pesakit mental, dengan orangnya juga berlakon menjadi pesakit mental. pada awalnya sukar nak mengetahui jalan cerita, yang mana penulis dengan bijak bermain dengan emosi.

kisah ini juga memasukkan unsur fantasi, dengan memasukkan hipotesis kajian terkini, untuk membuat penyiasatan. dan pertukaran watak yang di luar imaginasi. namun masih boleh dibaca.

secara keseluruhannya, jalan ceritanya sangat menarik, dan penghayatan wataknya juga sangat membantu. mungkin atau mungkin tidak, penulis mengkaji emosi dan mental orang-orang sakit jiwa. tapi di akhir jalan cerita, seolah-olah penulis ingin cepat menghabiskan kisahnya. dan seperti terkejar-kejar dalam menghabiskan cerita ini.

orait, cukup dulu, nampak sangat tak pandai nak buat review buku. haha... tak nak cerita banyak, nanti spoil sangat2 pula. ni pun dah banyak spoiler, haha...

off and on~~