Thursday, April 03, 2014

Tips Hari Ini: Masalah wayar terbelit dalam beg?

Assalamu'alaykum,

Pernahkah anda mempunyai masalah menyimpan wayar yang terlalu banyak? Anda ada wayar usb untuk telefon bimbit anda, anda juga ada earphone, juga ada pelbagai wayar dalam beg anda? Pernahkah beg anda melakukan ikatan simpul manuk? atau ikatan buku sila? atau lain2 ikatan pengangkap yang anda dah lupa, tapi beg anda mempunyai kemahiran yang lebih hebat dari anda?

Hari ini, tips yang akan dikongsikan adalah salah satu cara mudah untuk menguruskan wayar anda yang banyak, dan mengelakkan beg anda melakukan ikatan simpul manuk atau lain2 jenis ikatan untuk wayar2 anda itu.

Simpan dalam bekas cermin mata anda. Ya, ianya mudah, dan didatangkan percuma bila anda buat cermin mata baru, atau anda punya bekas cermin mata yang lama. Ok, mungkin susah nak faham dengan ayat yang panjang2, jadi saya kongsi gambar yang saya sendiri buat. Bukan orang lain ye.



Dalam bekas ini, ada 5 wayar berlainan. Jadi, anda juga boleh mencubanya. Semoga berjaya!

Tuesday, April 01, 2014

Pesanan Dari Mimbar: 21 dan 28 Mac 2014

Assalamualaykum,

ok, kali ni ada sedikit kelakar. Khutbah jumaat ini dari 2 masjid berbeza, dan masa berbeza. Khutbah jumaat yang pertama di Masjid Intan Abu Bakar, Taman Sri Pulai pada 21 Mac 2014, khutbah jumaat kedua, di Masjid As-Solihin, Taman Senai Baru pada 28 Mac 2014. Untuk yang tidak tahu, khutbah jumaat di Johor terutamanya, menggunakan skrip khutbah yang sama, dari Majlis Agama Islam Johor, akan tetapi, nampaknya tiada keselarasan perlaksanaannya. tak mengapa, yang penting, ibrah dari khutbah jumaat tersebut.

Tajuk kedua2 khutbah sama, iaitu berkenaan bersikap adil dan saksama.

Wednesday, March 19, 2014

Pesanan dari Mimbar: 14 Mac 2014

Assalamu'alaykum,

ok, kali ini, solat jumaat di Masjid As-Solihin, Senai. Alhamdulillah, dapat datang awal sikit, syukur kepada kerajaan Johor yang beri cuti pada hari jumaat. anyway, terus kepada perkongsian kita untuk kali ini.

Wednesday, March 12, 2014

Pesanan dari mimbar: 7 Mac 2014

Assalamu'alaykum,

alhamdulillah, masih diberi kesempatan untuk berkongsi berkenaan pesanan dari mimbar jumaat, dan kali ini, khutbah juga di Masjid Intan Abu Bakar, Taman Sri Pulai. Perkongsian mimbar jumaat pula berkenaan ikhlas. satu perkataan yang biasanya diucapkan bila kita memberi sesuatu kepada seseorang, contohnya, "ambillah duit ni, saya IKHLAS ni". haha~ pernah dengar bukan? terutama dalam drama2 melayu tidak lama dulu. owh, untuk pesanan dari mimbar ini, saya tidak meletakkan ilmu2 tinggi mendalam bagai seperti ustaz2 hebat. itu anda boleh baca di blog atau video ceramah mereka. dalam pesanan dari mimbar, saya cuma akan kupas dari perspektif khutbah jumaat yang disampaikan sahaja.


Tuesday, March 04, 2014

Menuju Ramadhan

Assalamu'alaykum,

sedarkah anda, bahawa Ramadhan itu,
bakal tiba dalam kurang 4 bulan sahaja lagi?

Sunday, March 02, 2014

Pesanan dari Mimbar: 28 Feb 2014

Assalamualaykum,

Alhamdulillah, diberikan sedikit kesempatan sekali lagi. Kali ini, tempat solat jumaat ada di Taman Sri Pulai Perdana, Skudai. Di mana masjidnya adalah masjid baru, dengan rekabentuk moden sedikit berbanding surau atau masjid lama. Solat jumaat di masjid ini baru bebrapa kali, kerana ianya baru dibuka beberapa minggu yang lalu.

Thursday, February 27, 2014

Tips hari ini: Tujuh Cara untuk Menambahbaik Penulisan anda Dengan Cepat

Assalamualaykum,

kali ni nak berkongsi satu blog entry daripada satu website, dan ditranslate dalam bahasa melayu untuk lebih mudah difahami. harap dipermudahkan.. *wink wink*



Sunday, February 23, 2014

Pesanan dari Mimbar: 21 Feb 2014

Assalamu'alaykum,

khutbah jumaat merupakan salah satu pengisian yang pasti akan didengari oleh setiap muslim, setidak2nya seminggu sekali (sekiranya khutbah jumaat adalah satu2nya pengisiannya setiap minggu). dan minggu lalu, mengambil ibrah dari blog entry seorang sahabat minggu lalu, minggu ini ketika khutbah jumaat, nota ringkas dibuat berdasarkan khutbah jumaat.

Wednesday, February 19, 2014

aku ingin merepek

Assalamu'alaykum,

lama tak menulis dalam blog, tapi sedang sibuk menulis tesis, jadi masih lagi menulis, walaupun sedikit. jadilah kan. anyway, blog merupakan satu medium yang semakin ditinggalkan, dan ramai merasakan tidak relevan, lebih2 lagi dengan lambakan laman sosial, hingga setiap hari, terpaksa buka beberapa "tab" untuk setiap satu laman sosial. atau hampir setiap saat melihat hp, untuk melihat notifikasi dari laman2 sosial ini.

Tuesday, February 04, 2014

Tips Hari ini: Cara untuk menjimatkan minyak kereta

Assalamu'alaykum,

hari ini cuma nak kongsi satu artikel daripada lifehacker.com berkenaan penjimatan minyak berdasarkan penjagaan kereta. tajuk asalnya adalah "Get Better Gas Mileage and Fuel Economy with These DIY Car Care Tips"