Thursday, June 02, 2016

Review Buku: Aristokra

Assalamu'alaykum,

Alhamdulillah, akhirnya berjaya menghabiskan satu lagi buku (novel) fiksyen, setelah sekian lama terhenti, selepas kurang travel. ok, ni alasan yang tidak munasabah. Jadi, kali ini berjaya menghabiskan fiksyen Aristokra, karya Ahmad Patria Abdullah. karya yang sangat menarik, dan seperti menyedut pemikiran ke alam dunia fantasinya.

Monday, May 16, 2016

Review Buku: Fiksyen 302

Assalamu'alaykum,

so, kali ni,nak berkongsi sedikit tentang review buku karya Ramlee Awang Murshid. bertajuk Fiksyen 302.

Ramlee Awang Murshid sebagai penulis buku thriller tersohor di Malaysia, bermula dengan karya Tombiruo, Semangat Hutan. Kisah thriller ini kemudiannya diteruskan lagi dengan pelbagai lagi karya2 menarik dari Ramlee Awang Murshid.

Kisah Fiksyen 302 merupakan kisah pembalasan dendam,yang menyebabkan di pembalas dendam melakukan pembunuhan kejam dengan taktik yang tersendiri, iaitu dengan mempengaruhi orang sakit mental, dan membuat pembunuhan seperti bersiri, tapi merupakan orang yang berbeza.

cara penceritaannya pada awal agak lembap, seperti kebanyakan cerita novel biasa, untuk memperkenalkan watak, dan cerita awalnya. kemudian, ceritanya ditambah sedikit demi sedikit. menambah thrillernya.

Kisah ini menceritakan tentang bayang-bayang, atau watak yang telah mempengaruhi 4 orang pesakit mental, dengan orangnya juga berlakon menjadi pesakit mental. pada awalnya sukar nak mengetahui jalan cerita, yang mana penulis dengan bijak bermain dengan emosi.

kisah ini juga memasukkan unsur fantasi, dengan memasukkan hipotesis kajian terkini, untuk membuat penyiasatan. dan pertukaran watak yang di luar imaginasi. namun masih boleh dibaca.

secara keseluruhannya, jalan ceritanya sangat menarik, dan penghayatan wataknya juga sangat membantu. mungkin atau mungkin tidak, penulis mengkaji emosi dan mental orang-orang sakit jiwa. tapi di akhir jalan cerita, seolah-olah penulis ingin cepat menghabiskan kisahnya. dan seperti terkejar-kejar dalam menghabiskan cerita ini.

orait, cukup dulu, nampak sangat tak pandai nak buat review buku. haha... tak nak cerita banyak, nanti spoil sangat2 pula. ni pun dah banyak spoiler, haha...

off and on~~

Wednesday, March 02, 2016

Kaunseling: Infinity Challenge 469

Assalamu'alaykum,

yes, akhirnya berpeluang kembali menulis (baca: menaip) dalam blog ni. so, beberapa minggu kebelakangan ini, agak sibuk dengan pelbagai urusan, peribadi, kerja, keluarga, dan sedikit masyarakat. hari ni berkesempatan menonton cerita Infinity Challenge (rancangan variety dari Korea Selatan), dan kali ni lebih kepada kaunseling.

Wednesday, January 27, 2016

lari dan terus berlari

Assalamu'alaykum,

iya, benar, saya memang suka berlari. hehe.. jadi entry hari ini, nak bercerita tentang berlari juga...

Wednesday, January 13, 2016

keindahan hidup tanpa facebook

Assalamu'alaykum,

facebook adalah satu perkara yang mampu membuat kita ketagihan, dan hilang upaya dalam banyak perkara, terutama dalam kaedah berfikir, membuat analisis, mengkaji kebenaran dan pelbagai lagi aspek. adakah saya membenci facebook? owh, dari segi teknologi, dan kemudahan diberikan, saya tidaklah mengatakan tidak, malah saya bersyukur kerana dapat mengenali beberapa orang rakan baru, disamping kembali "berjumpa secara maya" dengan rakan2 lama, terutama rakan sekolah rendah dan menengah. (baca: saya sekolah di 3 sekolah berbeza)

Monday, January 11, 2016

Berbengkel ke Melaka

Assalamu'alaykum

Sebenarnya, post ni bertujuan untuk mengimbas kembali bengkel Jabatan kami (baca: percutian), selama 3 hari di Mahkota Hotel Melaka. Walaupun pengalaman di hotel tidak mengagumkan, namun kawasan sekitar adalah sangat mengagumkan. hehe...

Sunday, July 12, 2015

Ramadhan kali ini

Assalamu'alaykum,

lama sungguh tidak menaip dalam blog ni. banyak kali nak menulis, namun setiap kali idea datang, tidak berada depan laptop. lagipun, dah tiada orang suka baca penulisan panjang-panjang ni. lagi suka status yang pendek dalam facebook, dan tulisan "typo-baru" dalam penulisan pendek mereka. hihi..

Thursday, January 22, 2015

perjalanan yang panjang hampir tamat

Assalamu'alaykum,

so, untuk kembali menghidupkan mood menulis, selepas hanya sibuk menulis berkenaan journal, artikel dan perkara2 bosan berkenaan akademik, maka kali ini akan cuba hidupkan kembali blog yang berhabuk (*batuk batuk*) nih.

kehidupkan kembali kepada arus beberapa tahun yang lepas, ketika baru masuk kerja. lepas kembali lapor diri ke fakulti. tapi banyak perkara dah berubah. bilik dulu di tempat lain, sekarang dah ke bilik lain, malah bangunan lain. entah. mungkin ada hikmahnya, ada sesuatu yang ALLAH sembunyikan dari pengetahuan manusia, agar ibrah itu tidak hanya disuap dengan sudu, tapi perlu dicari dengan akal yang ALLAH telah berikan. anugerah yang hebat.

okeh, sebenarnya facebook hamba telah lama tidak hidup. mungkin lebih berhabuk dari blog mungkin. *batuk batuk*

ok, takde topik, boleh teruskan menulis journal tuan hamba yang sibuk sangat nak siapkan. padahal paper orang lain. keh keh *ketawa kecil tutup mulut*

wallahu'alam

Tuesday, September 23, 2014

Drama panjang dah habis

Assalamu'alaykum,

post ni lebih kepada "drama" dan "wayang" berkisar kes Menteri Besar Selangor. sinopsis drama lebih kuranglah. hihi~

bermula dengan beberapa kes sejak TSKI menjadi MB, dengan kes kepada Azmin. Memberhentikan beberapa orang dari perbadanan, dan bermula dengan "langkah kajang" yang entah-jadi-entah-tidak. Kata Rafidzi Ramli, 2 objektif "kajang move" tercapai, namun tiada pula dia senaraikan semua objektif itu, dan apa yang tercapai dan tak tercapai...

anyway, dengan "kedegilan" TSKI, dan drama beberapa episod dengan PAS dengan menyuarat "penting" yang dilewatkan, kenyataan majlis syura ulama, juga tak lupa drama dalaman PKR sendiri, juga DAP yang banyak mengikut, serta beberapa "meme" yang muncul, drama ini sangat mendebarkan. tak lupa juga langkah TSKI untuk bersetuju dengan kerajaan pusat, dan menandatangani projek langat 2, drama ini sangat mendebarkan, serta penuh elemen drama tanah seberang dan juga tanah kepop.

kemudian dengan 2 adun PAS yang di"cop" pengkhianat, dan tidak sabar, dan terbaru "dituduh dibeli", drama ini sangat mengujakan. selain itu, dengan kemasukan pihak atasan, dengan tidak menerima cadangan PKR dan DAP, ia menambah ketegangan dalam drama ini. selain PAS juga tetap mencadangkan 2-3 nama kepada pihak atasan.

dan akhirnya, drama ini mungkin tamat hari ini, atau mungkin ada sambungan drama musim baru nanti?

kita tunggu