Wednesday, July 18, 2018

Review Buku: Lukisan Tarbiah

Assalamu'alaykum,

So, kali ni bertukar sikit bahan bacaan, kepada bahan bacaan jenis separa komik-karangan. Karya Abeben. tajuknya adalah Lukisan Tarbiah, dan dinyatakan oleh penulis/pelukis buku ini, dia cuba membawa mesej Islamik dalam karyanya ini.



Secara keseluruhannya, karya ini menarik, dengan mesej yang ditonjolkan, akan tetapi, ianya tidak sesuai untuk semua golongan orang. Mungkin ada orang akan tersinggung dengan mesej yang diberikan, sebab gaya dan caranya agak kasar, atau lebih tepat "sentap". Ada orang mungkin gaya bacaan begini yang sesuai, tapi tak semua orang. jadi sekiranya anda jenis suka di"sentap", maka karya ini sesuai untuk anda, akan tetapi, jika tak suka gaya "sentapan" ini, maka lebih baik anda mencari bahan bacaan yang lebih lembut gaya tazkirahnya...

Add caption



Karya ini dimulakan dengan kisah seorang nurse non muslim yang menjaga seorang tua berpenyakit alzheimer, yang lupa namanya sendiri, akan tetapi masih menjaga sesuatu... dan akhirnya menyebabkan si nurse itu tergerak hati... untuk apa? jemput baca

karya-karya dalam ini penuh dengan mesej, akan tetapi kadangkala terasa mesej itu terlalu "gelojoh" untuk disampaikan. seperti "terlaju" untuk terus ke mesejnya.

so, kalau terasa hati kosong, dan ingin mendapat ilmu dalam bentuk bergambar (a.k.a komik), boleh dapatkan buku Lukisan Tarbiah ini, karya Abeben.. boleh juga ikuti Abeben di media sosial

facebook: https://www.facebook.com/abebens.artworks/
instagram: https://www.instagram.com/abebens.artworks.official/?hl=en
matkomik: https://www.matkomik.com/p/abeben.html

terdapat juga karya lain daripada Abeben ini. boleh cuba cari

sekian, terima kasih

jumpa lagi!!

Wednesday, July 11, 2018

Drama Perut: Gerai Nasi Dagang Skudai

Assalamu'alaykum,

Jadi, anda peminat nasi dagang? jika ya, maka anda boleh teruskan membaca post entry kali ini. hihi...

Nasi dagang ini antara yang paling lazat di kawasan sekitar Skudai. Gerainya terletak di Taman Sri Skudai. Berdekatan dengan Daiman Sport Centre, dan stesen minyak Petron.

Nasi Dagang

Koordinat Gerai Nasi Dagang Skudai
Selain nasi dagang, terdapat juga beberapa hidangan pantai timur yang lain. Ada juga Nasi Kerabu, Pulut Manis, Nasi Lemak, Laksam dan lain-lain lagi.

tahap kesedapannya? alhamdulillah, setakat ni antara yang sedap di kawasan Skudai. begitu juga lain2 masakan pagi. oh sebelum terlupa, gerai ini hanya dibuka diwaktu sarapan sahaja. sekitar jam 11 pagi gerai ini akan ditutup.

orait, itu sahaja untuk kali ini~

jumpa lagi

Wednesday, July 04, 2018

Ramadhan tahun ini 1439 H: kurangkan kaffein

Assalamu'alaykum,

wah wah wah.. dah Syawal baru nak bercerita ye... takpe. janji ada cerita kan.

kah...

anyway, sementara belum ada idea lain untuk buat blog post, kita post pasal ramadhan dulu...

tahun ni, pertamanya tidak teruk sangat pada awalnya. jika sebelum ini, (ramadhan tahun lepas), terpaksa berperang dengan ketagihan kaffein (ye saya boleh kata ianya ketagihan), selepas insiden detox kaffein tahun lepas, sepanjang tahun berjaya untuk mengurangkan pengambilan minuman berkaffein sebanyak mungkin. seminggu mungkin sekali dua je.

kenapa? sebab tahun ni, taknak ramadhan bermula dengan peperangan pedih mata, sakit tengkuk, lemah badan semata-mata. elakkan diri, dan alhamdulillah, awalnya berjaya hilangkan ketagihan, dan akhirnya, berjaya fokus untuk menambah amal dan keteguhan niat!!

ok, dah mula mengarut.

so, pengajarannya hanya satu je. iaitu buat persediaan. ini salah satu jela, persediaan bab amal ibadah tu, banyak ustaz-ustazah lain dah sentuh, jadi saya serahkan pada yang lebih arif dan bijaksana.

orait, itu sahaja. boleh berjumpa lagi salam post menarik akan datang...

Thursday, June 28, 2018

Media Sosial yang baru: Instagram TV!! IGTV~~

Assalamu'alaykum,

Jadi, disebabkan saya merupakan salah seorang peminat tegar tech-youtuber, dan sering menonton video tech-youtuber (atau content creator if they prefer it), baru2 ini, mereka dengan penuh rasa excited telah memberitahu dan mencuba serta telah post video-video terbaru mereka dalam satu lagi platform media sosial, iaitu instagram television, atau pendeknya IGTV.

untuk mereka yang tidak tahu, selain Youtube, terdapat juga beberapa media content yang cuba bersaing dengan youtube, macam vimeo, periscope, snapchat, Vine, dan lain-lain lagi. akan tetapi kebanyakan apps/platform ini tak dapat bersaing dengan Youtube. ada juga Facebook video, tapi masih tak berjaya menyaingi Youtube. sukar untuk search dan banyak fungsi dalam youtube yang tidak boleh disaingi. untuk lebih faham tentang saingan bagi Youtube, boleh tonton video dari MKBHD di bawah


Dan kemudian, pada 20 June 2018, instagram telah memperkenalkan IGTV! ya, ianya kemungkinan untuk menyaingi dan mengambil sedikit potion daripada kek yang telah lama dimakan oleh Youtube. ok deep gile.

dalam video MKBHD di atas, dia juga menerangkan bahawa IGTV ni mempunyai fungsi yang kebanyakannya ada pada Youtube. mudah untuk buat carian, berdasarkan creator, cumaaaa...... video dalam bentuk vertical dan bukannya horizontal... mungkin mereka berniat untuk fokus kepada pengguna yang muda, seperti snapchat, atau instagram stories, video yang disajikan adalah berbentuk vertical (menegak).

apa fungsinya? apa yang akan pengguna dapat? entahlah. cuma pada waktu ini, (baru beberapa hari igtv diperkenalkan), masih kurang content atau isi yang ada dalam igtv. dan kebanyakannya masih seperti instagram stories, dan belum berkembang seperti video di Youtube lagi.


apa cabaran kepada creator? dalam keadaan bentuk video yang menegak ini, ia akan menghadkan sisi pandangan seseorang. jadi dalam bentuk video horizontal, lebih banyak info/content yang boleh dimasukkan, dalam igtv ini, ianya akan lebih terhad, dan mungkin fokus kepada vlogging sahaja, dan bukan kepada video yang lebih mendalam, seperti ig stories, snapchat sahaja. 

tapi, siapa tahu apa akan jadi di masa akan datang? mungkin creator perlu lebih kreatif untuk berkarya, dan tidak fokus pada satu platform sahaja? 

teringin nak lihat youtuber/content creator dari Malaysia seperti Kyo, Akwa, dan lain-lain menyediakan content dalam igtv ni (mereka masih belum ada lagi igtv channel setakat ni). yang ada setakat ni hanya sofyank. atau mungkin ada lagi?

industri seni kreatif akan lebih berkembang dengan igtv ini, atau mungkn hanya akan jadi seperti vine, vimeo yang hidup segan mati tak mahu? siapa tahu....

orait, jumpa lagi lain kali. 

-blogger yang tak reti vlogging-

Wednesday, June 06, 2018

travelogzakri: Trip ke Perak - Spritzer Ecopark

Assalamu'alaykum,

Jadi, selepas makan di Kuala Sepetang, kami kembali ke Bandar Taiping untuk bermalam, dan ini adalah malam terakhir trip perjalanan kami ke Perak. Malam ini, kami singgah sebentar ke Spritzer Ecopark, dan berada sedikit ke dalam. Ianya berada di belakang kawasan perumahan.

Monumen menyambut kedatangan pengunjung

Wednesday, May 30, 2018

travelogzakri: Trip ke Perak - Mee Udang Kuala Sepetang

Assalamu'alaykum,

Selepas berehat, kami ingin merasa juga apa juadah yang terkenal di Taiping. Salah satu cadangan yang ada adalah Mee Udang Kuala Sepetang. Ianya terletak kira-kira 30minit daripada Bandar Taiping, melalui kawasan kampung. Restoran yang kami singgah adalah Mee Udang Mak Jah. terdapat beberapa lagi restoran di sekitar kawasan ini. Restoran ini di tepi jalan sebelum tiba ke Perlabuhan Kuala Sepetang (Port Maxwell). 

Mee Udang Mak Jah Kuala Sepetang

Wednesday, May 23, 2018

travelogzakri: Trip ke Perak - Menara Jam dan Stesen Keretapi Taiping

Assalamu'alaykum,

Selesai makan tengahari, kami ingin bergerak pulang ke homestay, untuk berehat seketika. Sebelum itu, kami sempat singgah ke dua tempat menarik juga di Taiping, iaitu Menara Jam Taiping, dan juga Stesen Keretapi Taiping.

Wednesday, May 16, 2018

travelogzakri: Trip ke Perak - Kuey Teow Goreng Doli

Assalamu'alaykum,

Selepas kepenatan menjelajah Zoo Taiping, dan meneruskan perjalanan ke Muzium Perak, destinasi seterusnya adalah untuk mengisi perut yang kelaparan. Restoran yang dipilih adalah Restoran Kuey Teow Goreng Doli.

Hadapan restoran Doli

Wednesday, May 09, 2018

travelogzakri: Trip ke Perak - Muzium Perak (Muzium Taiping)

Assalamu'alaykum,

Zoo Taiping berada di pinggir bandar Taiping. Ianya juga berdekatan dengan penjara Taiping. Berhadapan dengan penjara Taiping ini adalah tempat seterusnya yang kami lawati, iaitu Muzium Taiping.

Muzium Perak dari pintu masuk
Muzium Perak dari pandangan depan