Wednesday, July 24, 2013

Delphi Method

Assalamu'alaykum,

ok, semalam selepas berjumpa penyelia, dia ada sebut, untuk kaji tentang Delphi Method, supaya dapat membantu dalam penyediaan soalan survey yang akan dihantar kelak. dan selepas bertungkus lumus satu pagi, dapat rumusan dari Delphi method ni. sangat best rupanya, tak susah, tak senang.

Kalau ikutkan, selepas dengar "permintaan" penyelia semalam, terasa macam, adei...lama lagi nak siap ke phd aku ni? tapi lepas mencari, mengkaji beberapa artikel, alhamdulillah, by tengahari ni (baru tadi), dah dapat buat 2 muka surat penuh rumusan tentang Delphi Method ni.

Owh, dan tujuan post ni dibuat bukan nak bincang pasal Delphi Method pun. cuma nak menulis je..sementara masih ada masa nak menulis. nanti dah sibuk collect data, buat analisis, tak tahulah sempat nak menulis lagi...hew hew..

akhir sekali, nak bagi definisi untuk Delphi Method...
“Delphi may be characterized as a method for structuring a group communication process so that the process is effective in allowing a group of individual, as a whole to deal with complex problem. To accomplish this “structured communication” there is provided: some feedback of individual contributions of information and knowledge; some assessment of the group judgment or view; some opportunity for individuals to revise views; and some degree of anonymity for the individual responses.” (Linstone, 1975)
wassalam

No comments: