Friday, December 23, 2005

selsema nan teruk....

Assalamualaikum

selsema ibarat ritma kehidupan,
kadang melanda, disaat tidak memerlukan,
banyak pandangan pada sakit nan satu ini,
ada yang mengatakan ianya musibah,
ada menyatakan ianya nikmat,
ada yang mengatakan ianya menyusahkan,
dan seribu satu pandangan yang memihak diri sendiri,
menyedapkan hati sendiri...


tiga hari selsema teruk...dan dua hari demam teruk...hehe, satu segi, sangat2 bersyukur, satu segi, rasa kesal....nak tahu sebabnya? nanti dulu...before that, hari selasa, alhamdulillah, dah berjaya mendaftar master, walaupun tengok pada subjek, macam mencelarukan, macam tak berhasil, tapi insyaALLAH, ALLAH takkan membebankan hambaNYA dengan bebanan yang tidak mampu ditanggung oleh hambaNYA itu, kan?

mengatakan tentang bebanan, kadang2, kita rasa kita tak mampu untuk menghadapi sesuatu perkara, contohnya macam kita kena sesuatu penyakit kronik, ataupun kita diberikan tugas untuk program tertentu, kita cakap, kita tak mampu, padahal, kita boleh, tapi tak nak terima, menjadikan ianya satu alasan (zakri pun sama gak dulu! haha, tapi sekarang, insyaALLAH tak lagi...)...kalau betul2 kita tak mampu, dan kita DAH USAHA, its ok, memang betul tak mampu, kalau just cakap tak mampu...heh, silap arr tu...

anyway, terpulang pada individu kan? ada yang tak tahu, ada yang tak nak amik tahu, dan ada yang tak peduli pun...ada juga yang tak tahu, dan mula mengambil tahu, dan ada yang dah tahu, dan ada yang amik tahu, dan betul2 mengetahui tentangnya. so, kita pilih dan masuk yang mana satu, kan?

so, tentang first thing tadi, dua pandangan berbeza apabila demam....first, bersyukur, sebab? sebabnya, dalam hati kecik ni, rasa bersyukur, sebab at least, ALLAH masih memerhatikan diri ni, dan DIA masih sayangkan diri yang hina ni, dan menurunkan ujianNYA pada hambaNYA ini, agar dapat muhasabah balik, tengok balik diri sendiri...kalaulah sihat sentiasa, takut2 terlupa untuk muhasabah...bila demam tak boleh bangun ni, kita akan betul2 muhasabah, kalau kita muhasabah...insyaALLAH, dapat tengok balik kesalahan diri...

secondly, kesal, sebabnya? sebab tak dapat bergerak, g program pun diam jer, yelah, orang demam, nak cakap pun "kurang larat"...hehe...so, bila ada perbincangan, kita ada idea, tapi tak dapat sampaikan, sebab "kurang larat", so, takde hasil...so, thats the two point, bila demam...tapi apapn, still bersyukur, walaupun kesal sedikit, tapi syukur masih banyak...at least, ALLAH uji dengan ujian yang mampu dihadapi, bukannya ujian yang lebih besar, macam accident, lagi teruk, kan? terpaksa stay kat hospital, kat wad, then tak dapat ikut program, langsung tak boleh buat apa, apa yang boleh buat, merapatkan sillaturrahim, yelah, bila sakit masuk wad, orang datang lawat, orang yang lama tak jumpa pun boleh datang, so, alhamdulillah, dapat rapatkan ukhuwah, kan? lagi baik, bila ada kawan2 yang temankan, jaga masa kat hospital....i know how it feel staying at ward...bosan giler...

so, enough is enough...cukuplah dulu, akan datang, ingat nak citer tentang pengalaman stay kat wad, sebab itu salah satu perkara yang menyedarkan diri sendiri, and pengalaman jaga ibunda tersayang kat wad...dan ayahanda tersayang...juga di wad, semua kat wad hospital sultanah aminah, johor bahru...sekian..


-zakri masih demam, tapi datang kerja, sejuk lak tu, demam baliklah macam ni!!-

1 comment:

zaid said...

tru dat. tp ada gak org yg "terima je kerja walaupun sedar dirinya tak mampu menggalaskan tugas". just a thought :)