Tuesday, December 20, 2005

Pagi nan mendung....

Assalamualaikum

Chemistry~Butterfingers...

pagi hari nan mendung, sedari awal pagi, sehingga ke tengahari, membawa mood yang kurang pada sesetengah orang, dan menjadi mood yang sangat baik pada sesetengah nan lain.

alhamdulillah, pagi2 lagi, berjaya melayan hasutan syaitan, tak tidor lepas subuh! haha, alhamdulillah, lega gak...teringat beberapa perkara yang jadi kat diri sendiri beberapa hari nan lepas, drive dengan sorang ikhwah, bawak tak laju, tapi keadaan memaksa menyelit antara kereta, dan seronok sangat, "wwooohoooo!!" lebih kurang arr seronok bila lepas selit-menyelit, then ikhwah tu cakap "bukan nak cakap alhamdulillah ker..." adus, terasa sangat, apa daa...tarbiyah diri tak cukup mantap lagi! haha...zakri masih peringkat belajar...

anyway, kisah sensasi di berita beberapa hari ni adalah berkaitan dengan banjir, bahagian utara banjir besar..dah tiga orang (semalam) meninggal! macam tak lojik right? yelah, dengan kerajaan sibuk war-war kene berjaga2 tapi still jadi kematian...dan pagi tadi, dalam radio era, sebab radio ikim tak berapa best pagi tadi...bab banjir gak, antara rata-rata pemanggil, cakap seronok banjir, main air, yang tak pernah kene, nak kene, banjir, boleh main air...but then, dieorg tak sedar, yang itulah yang jadi masalah, yang menyebabkan kematian...sedey gak, tapi tak boleh nak buat apa...

then, satu benda yang agak kritikal di malaysia nih, bab kemiskinan, yeah, ramai sangat2 orang miskin kat malaysia nih...and banyak pembangunan yang dieorg tak kecapi...yang paling tak tahan, bila kene masuk tv, bersamamu, and so on, and so on...kesian dieorg ni, patutnyer, benda ni dibuat oleh ADUN-ADUN yang dilantik, yelah, pemimpin, ambil tahu hal rakyat...mungkin ada, dan alhamdulillah, ada ADUN yang sedar benda tu, DAN AMBIL TINDAKAN, ada yang sedar benda tu, dan ambil tindakan dekat pilihan raya jer...mmm...korupsi yang melampau...

anyway, just opinion sebagai seorang yang sayangkan negara sendiri...apapun, setiap orang ada tanggungjawab sendiri, dan diri sendiri tengah mentarbiyah diri sendiri untuk menjadi manusia yang lebih baik, dengan dakwah umum dan khususnya..moga usaha yang sangat2 sedikit ni, mampu menarik perhatian ALLAH untuk memandang diri ini....ada yang baik dalam pengurusan, dalam pergerakan haraki, but then, tarbiyah diri kantoi...so, disebabkan diri sendiri dah sedar kelemahan diri sendiri ni, so, diri sendiri nak perbaiki dan mendidik serta mengislahkan diri sendiri agar menjadi manusia yang mampu membeli saham akhirat yang sangat berharga tu...

alamak, cukuplah dulu, dah zuhur, nak g makan, then ada taklimat untuk master...hehe, kami dah jadi pelajar kembali, seronok, sebab akan dapat ilmu baru, dan dapat menunaikan tuntutan ALLAH dan RasulNYA supaya menuntut ilmu, walau ke liang lahad, right?

"bacalah, dengan nama Tuhanmu..."

-zakri kelaparan...tak makan tengahari lagi...-

No comments: