Friday, December 09, 2005

Kisah Nasyid

Assalamualaikum,

lafaz bismillah pembuka kata, kata bererti kata yang suci,
moga apa yang ditulis memberi erti,
menjadi pedoman, mengharungi hidup ini....

tatkala ini, telinga sedang didendangkan dengan nasyid2 baru dan lama, nasyid dari awal 80-an, hinggalah, yang terbaru, dari kumpulan tak bernama, terbitan al-azhar, hinggalah terbaru, dari brothers, reunited...

satu masa dulu, penasyid2 cuma gunakan botol plastik, untuk mengeluarkan bunyi kompang, atau apa pun...meja, semua boleh...sekarang, macam2 jenis bunyi ada, yang tak boleh dibuat dengan anggota badan pun boleh, guna software, insyaALLAH, semua jadi...kan? pernah sekali, ada program di PD, akhir 80-an atau awal 90-an, pakcik2 menggunakan botol untuk bernasyid, tapi penuh semangat, dan semangat tu, meresap ke dalam hati, walaupun masa tu, baru lepas tadika, seronok sangat...teringat salah satu nasyid masa tadika dulu2, tadika masa tahun 1987-88, 5&6tahun, tadika amal jalan kent, nasyid nurul iman.


Nurul Iman berdiri di tingkap.
Memandang2, melihat2,

ada awan di langit biru,
terapung2 di atas bukit,
tiada tiang tiada tali,
namun jatuh tak sekali,

nasyid yang tersangat simple, macam kelakar bila dengar sekarang, tapi hakikatnya, apa yang nak disampaikan jelas dan nyata, penuh dengan mesej, tanpa berselindung...nasyid ni, takde kompang langsung, takde muzik belakangnya, cuma perlu menyanyi sahaja...lepas tu, teknologi dalam bidang nasyid berkembang lagi, tahun 90-an, kumpulan dari sekolah menengah islam al-amin menunjukkan belang, dengan album kembali, generasiku, dan pelbagai lagi...

kami adalah pemuda dakwah,
pemuda nusantara,
akan kami tegakkan perjuangan cara hidup Islam,

kami adalah generasi,
Al-Quran dan As-Sunnah,
akan kami tegakkan perjuangan seluruh bumi,

kami, pemuda nusantara,
hadir di sini,
kerana kasih, padamu,
ummah tercinta,

kami, pemuda nusantara,
bersatu hati, mengatur langkah,
menegak kebenaran, kemanusiaan...

sambutlah, gapai tangan kami,
kita bersama, menuju, Ilahi,
sambutlah, salam hati kami,
kita bersama, membentuk diri,
mengorban harta, dan masa,
jua tenaga...

lebih sikit, kurang sikit, tapi mesej padat...masih terasa kalau dengar nasyid ni...macam nak bangkit kembali, dari tidor lena yang tersangat panjang...cuma, sekarang, bila dengar nasyid baru2, dah kurang faham dengan liriknya, mesej yang nak disampaikan tidak jelas...macam kumpulan rabbani (sorry to say), dia tak sampaikan point penting, tapi elebrate dari point, so, apa yang nak disampaikan, penerangan@point? which one lebih penting?

brothers reunited, memang best, tapi, sama, memang betul, ayat2 yang digunakan sangat sedap, lagi2, me suka sajak...tapi sajak, tak semua orang faham...macam puisi osman awang, tak semua orang faham...sajak ialah luahan rasa...tapi, salah sendiri gak, tak cuba faham seni...sepenuhnya...tak kisahlah...anyway, memang bagus nasyid2 sekarang, tapi, tak terasa semangat macam dulu...brothers tak macam masa mirwana zaman sekolah, yang nasyidnya bisa menggegar hati, menusuk kalbu...dengan semangat pejuangan, lirik berkait dosa dalam diri, dengan cara penyampaian yang sangat2 terasa bila dengar. bila dengar, dan nyanyi sama2, terasa sama diri berdosa...

Nasyid2 sekarang pun still ada yang bagus, macam odei anak-raihan, debu-debu dosa-hijjaz, sangat menyentuh kalbu, terasa betapa berdosanya diri, dan perlunya bertaubat...nasyid ababil, sumayyah, bercerita kembali sirah, memberikan maklumat kepada anak muda yang semakin jahil dengan sirah (sejarah) perjalanan Rasulullah, nabi2 dan para sahabat...harap2nya, tak hilang kumpulan2 yang benar2 nak memperjuangkan ISLAM, dan BERDAKWAH, bukan sekadar memenuhkan ruang yang ada, dan mengikut telunjuk syarikat2 naungan, mungkin di awal, perlu begitu, masyarakat pun makin kurang oemahaman ISLAM...salah sendiri gak, sebab tak menyampaikan pada mereka....

oklah, cukuplah, rasanya, ikhwah2 lama, mesti nak cari balik album2 lama, terbitan pustaka azhar dulu2, kan? nak cari album dari kumpulan sekolah al-amin dulu2, mirwana zaman sekolah, best sangat2...yang baru ni, takdapat adapt sepenuhnya, sebab terasa kurang "ROH"dalamnya....harap2, "roh2" nasyid, dakwah, kembali ada, masyarakat tidak seperti dulu lagi, berdakwahlah dengan nasyid, tarbiyahlah masyarakat dengan nasyid, perjuangkan nasyid dengan sepenuh tenaga, jiwa, harta even nyawa, jika itu diperlukan...sampaikalah mesej berguna, walaupun terpaksa menerima tekanan...pasti ada orang yang inginkan mesej2 begitu disampaikan...


-zakri berhenti di sini dahulu-

*p/s: di US, mesej disampaikan dengan lagu2 hip hop, even dalam dakwah, walaupun, selepas itu, ada yang terbunuh...

2 comments:

zaid said...

zaid tak reti nasyid...sekian terima kasih. :P

QAYYIM HAFIDZI said...

salam akhi, anta ader .mp3 die tak? rindu ah dgn nasyid nurul iman tuh..ana tak ingat tempo second part:

"ada burung terbang bebas...
di langit tinggi di angkasa...

nurul iman berfikir-fikir
kenapa mesti bersyukur kepada Allah

keluar katanya diri bibirnya
subhanallah 2x"

jzkk