Friday, February 13, 2009

HUTAN TERBAKAR - MELBOURNE AUSTRALIA

Assalamualaikum

dalam surat khabar Berita Harian hari ini

===============

1,800 rumah musnah, 181 maut kebakaran hutan Australia


YEA: Kerajaan Australia mengesahkan bilangan kediaman yang musnah akibat kebakaran hutan di negara itu mencecah 1,800 bukannya ratusan seperti dilaporkan sebelum ini. 

Manakala angka rasmi mereka yang terkorban ialah 181 dan dijangka ia menjangkau 200 orang. 

Komisioner Perkhidmatan Kecemasan Victoria, Bruce Esplin, berkata angka kediaman penduduk yang musnah kini ialah 1,831. - AP


=====================

semalam ada kenyataan dikeluarkan oleh seorang paderi Australia, menyatakan ini adalah balasan dari "tuhan" kerana kawasan tersebut (dinyatakan sebagai Victoria - betul ke makcik aliya?) adalah tempat orang menggugurkan anak dalam rahim, ia adalah balasan kerana membenarkan "pembunuhan" ini berlaku...


tapi, for me, even though what he said is right, we are human being, and it is not us not say who wrong, who to blame. it ALLAH did it. and we have to search what the hikmah behind this tragedy. even we know soooo much people gugurkan anak over there, but its not us untuk jatuhkan hukuman pada mereka. same thing happen in Malaysia, then Bukit Antarabangsa runtuh, and several people died, some people it because ALLAH beri balasan because of so many maksiat happen there. but its not us to give that decision. 


anyway, hopefully, this disaster or tragedy will end soon. but Aussie Prime Minister, it will take long time to padam all the api. sebab api bukan yang nampak sampai 4 tingkat tu sahaja, tapi also, api dalam tanah. ni pernah diberitakan dalam satu dokumentari dulu2...

2 comments:

Ummu Layth said...

sebab lately victorian state government want to legalise abortion and make it a crime for doctors yang takmo layan patients who want abortions. abortions are haram in catholic christian..kat sini ramai catholics and doctor yg catholics so derang marah state government for doing this.

tapi kan i setuju jugak dengan paderi tu. bnyk ulama islam selalu bagi komen macam ini jugak. cthnya cam perang bosnia dulu.. ada ulama kata ianya balasan sebab derang meninggalkan islam. i even pernah dengar kat palestin pun macam tu. wpun ramai yg berjihad, tapi lebih ramai yg fasiq dan totally westernised and secular. wallahu a'lam. yg penting kita kena selalu doa kita tak dihukum sama dgn org2 yg Allah nak hukum. jgnlah terkena tempias yg sepatutnya kena pada orang lain. takut!

zakri said...

yup yup yup...betul betul betul..

doa2 takdelah kita yang dibalas dengan "dosa" orang lain...

aminnn....