Saturday, December 16, 2006

Kepercayaan

salam,

selepas lebih kurang, setahun setengah terjun kedalam alam pekerjaan, dengan kesibukan yang melampau, dan kekeringan badan dan idea yang melampau, akhirnya, tiba akhir tahun sekali lagi, dengan tidak kunjung padam kesibukan yang melanda...

ada yang mempertikaikan kesibukan diri, kata mereka, "sibuk sangat dengan kerja, kata ikut tarbiyah, bukan ke tarbiyah come first", ewah dengan cara percakapan yang sukar ditafsirkan oleh sebahagian orang, maka dituduh dengan begitu sahaja...

and selepas lama dalam alam pekerjaan ini, dengan kesibukan swasta (biasa arr..RO, keje macam swasta), running ke sana sini, outstation, pergi ke sana, present, ke sini, present, kemudian, berlari ke sana, betulkan permasalahan, ke sini, ikut mesyuarat..itu baru dikirakan dalam suasana kerja yang masih lagi mampu bernafas...

tak termasuk lagi, family yang perlu diurus..."abg zakri, nanti tolong amik kat sekolah ye", sekolah itu 21 km dari rumah...."abg zakri, tolong hantar ke perpustakaan ye?", "zakri, nanti tolong belikan itu dan ini", "zakri, tolong hantar mak ke sana"...

memang terlalu sibuk, kalau nak diikutkan, lagi2 dengan projek yang tak siap2 lagi, bengang gak dengan diri sendiri, apa dah nak jadi..geram sangat2....

tapi, bila terbaca kisah abu saif a.k.a saiful islam.com a.k.a bro hasrizal, terasa, sebenarnya, hidupnya lebih lagi sibuknya...dengan anak2 lagi...at least, me still bujang lagi (senyum dalam maksud) :-p

terasa semua penat ni, masih belum cukup lagi..nak sangat berlari bersama sahabat2 lagi, tapi, ada satu halangan, halangan yang sangat besar, EGO & MARAH, yang tak mampu dibendung lagi...geram sangat dengan seseorang, hingga menjejaskan keseluruhan cara hidup. terus bertukar...teruk kan?

-------------

dua hari lepas, ke BATU PAHAT, outstation arr..biasa...then, banyak presentation untuk progress projek yang terkini...dan seminggu sebelum presentation itu, tak dapat tido dengan nyata dan dalam alam ketiduran...terpaksa "berkampung" di salah sebuah rumah kawan, untuk siapkan keje...actually, bukan kerja sendiri pun, kerja sendiri dah sebulan siap, so, memang sangat2 rileks, and then, kene tolong siapkan keje orang lain...

problem? sebab bukan bidang kita, nasib baik, ALLAH bagi akal untuk digunakan, dan alhamdulillah, settle semua...and presentation dah berjaya dengan "flying color"! haha..alhamdulillah...

tapi, biasalah, dalam presentation, banyak juga dugaan, orang biasanya, akan pandang melalui skop pandangan yang berbeza, dengan jabatan yang berbeza, maka terpaksa puaskan hati dan cara pemikiran yang berbeza...dan selepas wujud kenaikan model 3 dimensi, barulah semuanya nampak, apa kegunaan sistem kami bina...sukarnya nak fahamkan manusia...kan? =)

anyway, lepas ni, banyak lagi kene buat, and banyak lagi kene settlekan...yelah, skop projek dah semakin besar, maka perlu berfikir untuk kawasan yang lebih besar...mmm...

orait...and kalau perasan, link kat tepi belah kanan tu, ada sikit perubahan, dengan kemasukan beberapa lagi link yang mungkin, and insyaALLAH, akan best gak kot...hehe..for me, ianya bagus, tak tahulah orang lain...

lalala

1 comment:

Anonymous said...

salam,
Nasib baik ana tarik diri...
(hehe...jahat gak nie)

-hf-