Friday, June 09, 2006

kisah semalam...

assalamualaikum

----------------
indahnya bila melihat sesuatu dengan kacamata ISLAM,
indahnya bila membuat sesuatu selari dengan ajaran ISLAM,
indahnya pabila setiap nafas, kata2, tak bercanggah dengan ISLAM,
indahnya, indahnya, indahnya, bila semua ini,
niatnya kerana ALLAH, ingin mendapat rahmat ALLAH,
dan selari dengan ISLAM...
----------------

semalam, dapat satu tazkirah yang simple, tapi sangat2 terkena batang hidung sendiri...dari seorang ikhwah, so, sangat2 berterima kasih, sebab ALLAH masih sayang diri, dan memberikan tazkirahNYA melalui hamba2NYA...

surah al-a'raf:11-12, terjemahannya, tentang iblis yang tidak mahu sujud kepada adam, kala ALLAH menyuruhnya, kerana rasa darjat dan kedudukannya lebih tinggi dari adam, iblis dijadikan dari api, dan adam dari tanah, dia rasa dia tak perlu sujud pada adam, kerana dia lebih mulia darjatnya...dan kita sedia maklum, yang syaitan itu, adalah seteruk2 makhluk, dengan kepastian, bahawa mereka akan terus ke neraka, tanpa bolak balik lagi..rasanya, semua orang setuju dengan statement ni...

then, kita lihat situasi kita sekarang, lihat kawan2 sepejabat, kawan2 sekelas, kawan sekerja, kawan2 seinstitusi dan sebagainya lagi...ada yang dah mula pakai kereta waja, ada yang pakai perdana, ada yang pakai baju mahal2, crocodile, cardin, kasut paling kurang harga mesti rm150, sekurang2nya, lagi2 bebudak skate, kasut mesti mahal, es, and so on...bila tengok diri sendiri, tengok kereta, kereta family, pinjam dulu, baju, beli kat bundle je...takde lah terlintas langsung nak pakai crococile ke, apa ke...

handphone, asal boleh call, pakai 3310, cukuplah...terasa rendah diri, rasa macam rendah diri je dengan "orang2 lain", rasa tak bagus...orang lain, ada mms, ada 3G, call orang, boleh tengok muka...ada video, ada kamera, amik gambo2, bila call, keluar muka orang yang call...canggih2...ada radio, ada mp3, boleh dengar2 lagu...hp sendiri, ada games ular tu, then, boleh call orang, boleh mesej...tu je...rasa cikai je...

tapi, bila lihat orang2 lain, yang handphonenye lebih cikai dari kita, bila tengok orang pakai motor cabuk, dah nak tanggal, kita rasa bangga dengan diri kita, kita rasa, bagus gak, kemas aku ni, rasa sombong dengan apa yang ada dengan kita...komputer yang kita pakai, jenis DELL, Compaq, VAIO, rasa baguslah sikit...

perasan tak...bukan ke kita dah mula melihat sesuatu, sama seperti pandangan iblis yang awal2 tadi?...kita melihat dari segi yang iblis juga melihat begitu...tak ke, kita "sama dengan dia"...bila melihat ayat2 ni, rasa, alhamdulillah, takpelah aku begini je...pakai baju kemeja kotak2 pun ok, beli kat reject hop rm15 satu pun ok, boleh pakai, cantik lagi, ok lah tu...tutup aurat? tak nampak tubuh badan? ok...alhamdulillah, ada baju...

handphone, pakai, boleh call orang, boleh call mak, boleh ajak orang g majlis ilmu, boleh ajak anak2 usrah g usrah, g program...oklah tu, alhamdulillah...boleh mesej untuk update kedudukan ikhwah2 yang lain, alhamdulillah, tapi jangan lak digunakan untuk contact awek, itu dah salah tu...pakai motor, alhamdulillah, kalau hujan, balik, kene tunggu hujan reda sikit, boleh baca2 buku, boleh buat overtime lebih sikit, alhamdulillah, ALLAH sayang, uji kita dengan hujan, bukan ke hujan itu rahmat?...

lihatlah sesuatu, dari kacamata Islam, tak sukar pun, mudah sangat, samada nak atau tak je...kalau masih terasa tak boleh, mulakanlah, sikit demi sikit...harapnya, ia akan dapat membentuk peribadi kita seterusnya...bila kita ingin membeli sesuatu, kita akan melihat dari sudut islamiknya, bila ingin buat sesuatu, lihat samada ianya selari dengan islam atau tak...jika nak ke program, lihat samada ianya bercanggah dengan islam atau tidak, dan jika bercanggah, atau kurang selari, apa yang perlu dibuat, agar perbuatan kita, selari dengan kehendak ALLAH, selari dengan pandangan ISLAM...

so, dah baca, terpulang pada diri sendiri...contoh banyak sangat...terpulang pada kita, samada ingin terus menggunakan kacamata jahiliah, atau bertukar kacamata, kacamata ISLAM, yang lebih indah, dan terjamin keasliannya...

wassalam

-zakri-
-9 June 2006 - 10:54am-
-indahnya iman dan islam bersulamkan ukhuwwah...-

No comments: