Tuesday, December 11, 2012

Big Bad Wolf 2012! is here

Assalamu'alaykum,

wah wah...akhirnya, untuk peminat buku2 English, Big Bad Wolf telah kembali, bermula pada jumaat lepas (7 Disember 2012) sehingga 23 Disember 2012, dengan lebih 3 juta buah buku untuk dibelek, dan dipegang, dan seterusnya dikendong, atau diletak dalam beg, atau dalam bakul, atau troli (ya, troli tau), sebelum membayarnya.


Bedah Buku: Jimi dan Kertas Ajaib


 Assalamu’alaykum,



Wah, kali ini saya telah berjaya menghabiskan buku karya saudara Fadhli Hamdan, penulis kreatif yang memiliki blog contengconteng.com. Kepada peminat blog conteng-conteng, mungkin sudah sedia maklum, dan mungkin sudah lama memiliki buku ini. Tapi disebabkan kekangan masa, dan juga sering terlupa nak order kepada pemilik blog, akhirnya, ketika berjalan2 di Aeon Bukit Indah semalam, ternampak (masih belum disusun, staf Popular tu baru nak susun), lalu terus membelinya. 

Sunday, November 18, 2012

Pulang ke Terengganu

Assalamu'alaykum,

bismillah wal hamdulillah...

bersyukur sangat2 kerana diberi rezeki, dari segi kewangan dan masa serta tenaga untuk pulang sebentar menjenguk keluarga di Terengganu, selepas hampir dua tahun tidak pulang. bukan, bukan kerana kesibukan, tapi kerana tiada rezeki, disamping keadaan kesihatan arwah bonda yang tidak mengizinkan. lama sudah keinginan di hati nak pulang ke kampung, tapi tidak berkesempatan. entah bila tarikh akhir pulang, rasanya ketika amni sudah ada, means mungkin 2 tahun sudah...paling ingat, balik akhir sekali ketika balik seorang ketika melawat INOS, UMT untuk kajian pada 2010. Tapi isteri kata, pernah balik dengan amni...tapi tiada dalam kotak ingatan...haha~

Friday, November 09, 2012

Membayar yuran, tapi tak hadir?

Assalamu'alaykum,

bismillah wal hamdulillah,

minggu ini, agak terkejar2, kerana tugasan PhD dan beberapa perkara lain. selepas berjaulah bersama Dr Zaid hari Isnin dan Selasa, seterusnya pada hari Rabu dan Khamis ada Workshop yang perlu dihadiri...

Tuesday, November 06, 2012

Jaulah with Dr Zaid

Assalamu'alaykum,

so, here the story, i need to go to Cyberjaya, actually Puchong, but this area quite confusing. firstly, because the address said its in Puchong, but in the map, and to go there, we should pass Cyberjaya. So, where is this lovely and confusing place? its located in Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM), new building, at Pulau Meranti, between Puchong and Cyberjaya area. its a village area, the "gerai" still look in village area, but covered with highway as their boundaries.

Friday, November 02, 2012

Persediaan atas persediaan

Assalamu'alaykum,

bismillah wal hamdulillah.

syukur atas nikmat dan kurniaan Allah pada hari jumaat yang indah ini. alhamdulillah juga, kerana telah berjaya melalui satu lagi interview dengan responden, yang diharap dapat menambah baik dan meningkatkan krebiliti perkhidmatan awam.

Wednesday, October 31, 2012

Pengajaran dari sakit gigi?

Assalamu'alaykum,

wah wah...sudah lepas hari raya Eidul Adha, dan juga lepas sudah hari2 tasyrik. sudah boleh berpuasa semula, kalau anda mahu..haha~

Thursday, October 25, 2012

Mood swing di pagi hari

Assalamu'alaykum,

alhamdulillah, masih diberikan sedikit lagi nyawa untuk meneruskan kehidupan di pagi khamis 9 Zulhijjah ini, hari Arafah, hari yang orang ramai sibuk2 post dalam facebook's wall untuk suruh berpuasa, kerana ganjarannya diampunkan dosa setahun yang lepas, dan setahun yang akan datang...

Daripada Abi Qatadah al-Ansari bahawa Rasulullah S.A.W telah ditanya mengenai puasa hari Arafah. Maka jawab Rasulullah S.A.W yang ertinya: Dikaffarah (ampun dosa) setahun lalu dan setahun akan datang. (Hadis isnad sohih dikeluarkan oleh imam Muslim, Tarmizi, Ibnu Khuzaimah dan Baihaqi).
namun ada insiden kecil sebelum solat subuh di surau tadi, yang membuat diri ini tertanya2...

ada seorang makcik, nak masuk ke ruang solat wanita, tapi pintu kaca gelongsor (sliding door) sedikit rosak,  susah nak dibuka. ada seorang pakcik, nak tolong buka. akan tetapi, ada seorang pakcik, dengan kedudukan di surau tersebut (mungkin pengerusi, timbalan pengerusi dan kerusi2 yang lain) telah menegur dengan kaedah yang sedikit melukakan hati pakcik yang nak tolong tu.

"pintu tu rosak, jangan usik, nanti rosak, engkau nak bayar ke?"

wah wah wah.... kasar sungguh bunyinya...adoi...hanya berharap agar diri ini tidak sebegitu, dan tidak menjadi sebegitu...uh uh...takutnya..takut kerana lidah yang lembut tidak bertulang, malah lemah gemalai jika dipusing2 ini, mengeluarkan kata2 begitu... *tunduk pandang lantai*

semoga Allah menjaga hati yang penuh karat2 dan hitam2 dosa ini, dari penyakit hati sebegitu. semoga mulut ini mampu menasihati dengan kaedah, dan cara terbaik, agar objektif nasihat sampai, dan tiada hati kecil rapuh disalut madu yang terluka..lol~

wallahu'alam

Tuesday, October 23, 2012

Perubahan dalam kehidupan

Assalamu'alaykum,

bismillah wal hamdulillah...

anda selama ini biasanya pergi ke mana2 menaiki kereta, atau motorsikal. namun satu hari, atau satu minggu, atau satu bulan, atau satu tahun, kenderaan kesayangan kita tidak boleh lagi digunakan, perlu diperbaiki dan sebagainya. dan apakah option, atau alternatif kepada kebiasaan ini?

Friday, October 19, 2012

Kegembiraan meraikan sahabat

Assalamu'alaykum,

wah wah...dalam diam tak diam, lama sungguh blog ini dibiarkan bersendirian tanpa pemiliknya...kasihan sungguh rasanya kepada blog yang serba serbi ganas sebelum ini, menjadi diam seribu kata..haha~

entry kali ini, cuma ingin menunjukan bahawa, kejayaan orang lain, mampu juga menjadi sebagai penyebab kegembiraan kita. tak percaya? percayalah.

Wednesday, June 13, 2012

hikmah dalam setiap perkara

Assalamu'alaykum,

akhir2 ini, banyak perkara yang berlaku secara berturutan. dan ia berlaku, secara berperingkat2...anda tahu kenapa? tiada siapa tahu, kerana yang pasti, hanya ALLAH s.w.t yang sebenar2 tahu...tapi kita kena juga cari hikmah disebalik sesuatu. muhasabah diri...

jika sebelum ini, banyak benda yang kita tak suka berlaku atas kita, pada saat itu, kita merasa sangat berat dan letih, serta pelbagai perkara negatif bermain di fikiran....

akan tetapi, selepas satu per satu hikmah ALLAH s.w.t tunjukkan pada kita, alhamdulillah, kita akan mula bersyukur dan mensyukuri semua cubaan dan dugaan yang telah diberikan sebelum ini...

selepas ini, penulis akan cuma mengomel sendirian.......

Thursday, June 07, 2012

sepatutnya

Assalamu'alaykum,

seringkali kita berbasa-basi dengan sahabat dan rakan2, tentang kebetulan, sepatutnya, dan seandainya....kan? lagi2 bila sesuatu yang kita rancang dan usahakan tidak menjadi...akan mula keluar ayat2 seperti sepatutnya macam ni, sepatutnya tak payah bawa tu, ini...

percayalah setiap yang kita buat, samada jadi atau tidak, tiada yang kebetulan. kebetulan hanyalah satu perkataan yang menyatakan bahawa kita tidak redha dengan ketentuan Ilahi. anda tidak tahu? hoho~ tak percaya?

"mintalah kepada Allah dan jangan merasa lemah. jangan kamu katakan: "andaikata aku melaukkan ini dan itu, pasti akan jadi begini dan begitu, tapi katakanlah: "Allah telah menentukan takdir manusia dan apa yang DIA kehendaki pasti akan terjadi. Kerana sesungguhnya kata2: "seandainya" akan membuka peluang kepada hasutan syaitan" (hadith riwayat Muslim)

wahahaha....anda redha untuk tidak mendapat redha ALLAH s.w.t? wah wah..anda hebat....nak lagi best tak?

"wahai orang2 yang beriman, janganlah kamu menjadi seperti orang (munafik) yang telah kafir dan berkata kepada saudara2nya apabila mereka pergi mengembara di muka bumi untuk berniaga, atau keluar berperang: "kalau mereka tinggal bersama2 kita, tentulah mereka tidak akan mati dan tidak akan terbunuh". (Apa yang mereka katakan itu tdai ada faedahnya) bahkan akibatnya Allah menjadikan (kesan perkataan dan kepercayaan mereka( yang demikian itu sebagai satu penyesalan dalam hati mereka. Dan (ingatlah) Allah yang menghidupkan dan yang mematikan, dan Allah sentiasa melihat akan segala perbuatan yang kamu lakukan" (Ali Imran: 156)

dah puas hati? tak puas hati lagi takpe, tapi nanti jangan tuntut pada aku yang aku tak beritahu ye. sesungguhnya, setiap yang berlaku, lambat atau cepat, pasti itulah waktu yang sangat2 sesuai untuk seseorang itu. kalau cepat mungkin dia belum bersedia, tapi kalau lambat, dia dah jadi lemau...jadi sesuatu perkara yang jadi, insyaALLAH hikmahnya sangat besar2 gedabak punya, cuma nak cari, atau sekadar nak biar ia berlalu...



teringat ketika arwah ayah meninggal 4 tahun lepas, rasa terkejut, sedih, tapi ia pasti telah terjadi. masa dia telah lepas, masa kita belum tahu, sedia ke tidak...lagi2 bulan ramadhan ketika pemergiannya..

Monday, April 09, 2012

Berlaku zalim kepada blog

Assalamualaykum,

Sesungguhnya aku telah berlaku zalim pada blog aku, dan juga pembaca yang selalu refresh konon2 akan ada update dariku, tapi pastinya hampeh segala harapan mereka...

Kena sedikit istiqomah kembali, biar yang ditulis sedikit, tapi manfaat yang lebih besar itu yang diharapkan..

Mood pindah rumah semakin terasa, insyaAllah by next week akan berpindah ke rumah sewa baru, semoga rumah sewa baru mampu menjana aku menjadi muslim yang lebih baik...semoga?

Doa diam2 sudah...lol