Wednesday, August 24, 2011

Puasa: Race againts time~

Assalamu'alaykum,

Ramadhan yang indah in telahpun memasuki fasa terakhirnya, iaitu 10 malam terakhir. dan pada saat dan ketika ini, hampir kebanyakan daripada Muslim, akan mula terasa bahang dan tekanan akhir ramadhan ini...

Friday, August 19, 2011

Puasa: proses mengawal diri

Assalamu'alaykum,

entry kali ini, akan ada banyak proses provokasi dalam aspek pengawalan diri, melalui puasa. so, entry ini tidak berbentuk tazkirah ringkas, atau panjang, hoho...wozaa~....so, entry ini juga akan menyentuh secara penuh berkenaan bulan ramadhan yang sangat best ini...actually entry kali ini, diupgrade dari post dalam facebook..wozaaa~

so, dalam kita memeriahkan tinggalan masa untuk berhari raya ni, ada tak kita bagi tumpuan lebih pada ramadhan kali ini? tak rasa best? rasa penat puasa je? macam hati kosong? penat je sepanjang hari? ngantok+rasa nak tidur je ke? gua terus terang, memang rasa mengantok, tapi yang lain tu, penat sangat, takdelah..depend pada hari2 yang berlalu, ada yang bersemangat, dari pagi ke petang khusyu' membaca macam2 benda..owh, aku penyelidik di peringkat awal, jadi kena banyak membaca. kalau tak banyak membaca, susah nak cari gap penyelidikan nih.

Wednesday, August 17, 2011

Isu-isu semasa: Membaca Ayat Quran dengan kuat di surau2

Assalamu'alaykum,

eh, aku bukan ilmuan ISLAM tersohor nak memberikan ijtihad atau fatwa berkenaan isu ini. aku cuma ingin menyampaikan, apa yang sebenarnya Ar-Rasul s.a.w telah sampaikan kepada umat Islam...aku cuma nak lihat Sunnah Ar-Rasul s.a.w tertegak je..takde niat lain..

aku bukan penyokong mana2 parti politik, malah aku tak suka keadaan politik di Malaysia yang tidak bersih. samada ada kerajaan, atau pembangkang...jadi, aku menyokong atas fakta, bukan auta..hoho...


okeh, ni aku copy paste juga apa yang telah dinyatakan oleh Mufti Pulau Pinang..

Wednesday, August 03, 2011

Berehat sebentar - tidur sekejap

Assalamua'alaykum,

wah wah...sudah hari ketiga ramadhan, alhamdulillah, masih diberikan kekuatan, tenaga dan ketenangan hati (baca: tak berapa tenang - cerita kemudian). banyak perkara berlaku, terutama dalam hari pertama ramadhan...