Wednesday, July 28, 2010

Alhamdulillah, syukur atas limpah kurniaNYA

Assalamu'alaykum,

first of all, to all my friend who live at KL, i'm sorry because didn't mention about my journey to KL, for 2-pack-days...

anyway, last two days, i've been given opportunity to attend Map Asia 2010 + ISG 2010 Seminar, that has been held in KLCC. so, its quite a good experience, gain something, lost something, as usual, we cannot divided our body and mind into two or three, just one...kan?

anyway, praise to ALLAH, Alhamdulillah, first of all, because giving a chance to attend one talk by Dato' Kadir, Director JUPeM, because after that, i've been attach to one group, that hopefully will help me in finishing my Phd. why? just let ALLAH and me know about it...

anyway, after a few "tiring" few month, i need to move on, not just lay down, and hope for a better tomorrow.  and alhamdulillah, at last, i've been given a chance to meet Dr Rashid, a-potential-supervisor-to-be (sajer tulis panjang2). and he's very helpfull, and hopefully, i can meet him again soon enough. haha~

but just let's ALLAH help me in deciding where i'm going to furthering my study...

Monday, July 26, 2010

Ramadhan ya Ramadhan~

Assalamu'alaykum,

SEMARAK RAMADHAN...

credit to those-you-know-who....moga ALLAH berikan kekuatan kepada orang2 yang berusaha untuk mencari keberkatan dalam Ramadhan kali ini


Sunday, July 25, 2010

nampaknya...

Assalamu'alaykum,

nampaknya, semakin addict kembali to blogging world. so, oklah, back to nature bak kata orang tua2...

anyway, just got back from meeting (yes, a meeting in sunday afternoon), from 4.30pm until 6.45pm, yezza...a new experience to me, not on time management, but for the idea combine in this meeting...

Friday, July 23, 2010

tak perlu baca~

Assalamu'alaykum,

post ini untuk release tension ye...tak perlu baca...


"creating Marine spatial data infrastructure for the UK" , 2010.


"issues in defining the concept of a marine cadastre for Australian" , 2003

"an SDI model to include the marine environment", 2006

"supporting decision making and management in marine environment", 2005

marine

marine

marine...





marine...


Thursday, July 22, 2010

another stop in our journey...

Assalamu'alaykum,

tadi baca blog Ummu Layth, and she told about layth new toy, "imagination"...teringat pulak kartun Spangebob, haha~

anyway, afifah pun dah pandai ber"imaginasi", konon2 amik gula2 dari pinggan, then put it to her palm, then give it to abi/ummi, seronok je...and after a while, she pretend to pour water into cup of tea, then slurrppp...macam ada je cawan tu...pastu bagi kat abi/umi minum pulak...haha~ omeyyy

anyway, it have been a while...anak dah membesar, macam2 dah dia pandai...

anyway, AQSA SYARIF Johor akan buat pameran di Angsana, every weekend, from this weekend till last weekend of Ramadhan. so, jom join us~ jadi tukang jaga ke..bila lagi kan? jom jom...saturday and sunday..

Saturday, July 17, 2010

Afifah yang dah semakin membesar

Assalamu'alaykum,

alhamdulillah, anak2 semakin membesar dengan sempurna, fizikal mantap, pemikiran macam budak lebih cerdik. ya ALLAH, syukur atas nikmat ini...

akan tetapi, terdetik rasa risau, sebab cabaran masa akan datang yang semakin mencabar...sebab apa? sebab ketika dan saat ini, anak2 kecil, berumur 8-10 tahun...dah sibuk2 nak macam2...yang tak termampu sebenarnya disediakan oleh ibubapa...

"papa, nak psp, kawan2 semua ada psp"

"ayah, nak basikal, mountain bike, ala...baru RM3,000 je yah..."

"abah, nak duit bah, dalam RM100 JE..."

adeiii....nasib baik afifah nak kuih je...

Tuesday, July 13, 2010

Permulaan sesuatu

Assalamu'alaykum,

alhamdulillah, minggu ini merupakan minggu untuk para pelajar IPT memulakan kembali rutin kehidupan yang sibuk, terkejar-kejar, bangun lambat, dan sebagainya. minggu ini, kuliah minggu pertama telah bermula, dan ramai yang telah pulang ke IPT sejak minggu lalu, namun, tetap ada yang baru sahaja pulang semalam (isnin) dengan memberikan pelbagai alasan yang biasa didengar. biasalah student, kreatif dalam mencipta alasan, sedangkan mereka terlupa, pensyarah mereka juga pernah menjadi student sebelum bertukar title.

anyway, ia merupakan permulaan kepada ramai orang. permulaan kepada student, dari kisah hidup yang membosankan, tidur tak tentu hala, dan sebagainya, kepada rutin yang sibuk, dan memerah otak dan keringat.

pada pensyarah, tidak kurang juga, ia merupakan permulaan untuk menguruskan masa yang sebelum ini digunakan untuk aktiviti penyelidikan, perundingan, digabungkan sekali dengan pengajaran kali ini...

para pentadbir pula, dari rutin yang "kurang bertemu pelajar", kepada rutin hampir setiap masa berselisih bahu dengan pelajar.

ia merupakan pertukaran kitaran rutin kehidupan. permulaan kepada sesuatu. jadi anda bagaimana? pastinya ada permulaan kepada sesuatu..kan?

Sunday, July 11, 2010

uhuk~ lama dah rupanya blogku berhabuk

Assalamu'alaykum,

ya ALLAH, terlupa pula aku ada blog, dan blogku hampir tidak diupdate lagi...

terlalu banyak perkara terjadi, dengan kursus, dengan pameran, bercuti sementara, dan berlari2 ke sana ke mari, melaksanakan tanggungjawab sebagai kuli, hamba, dan sebagainya...

alhamdulillah, malam ni ada kesempatan sebentar untuk update, ni pun kejap je...hehe..terasa nak ber"dating" dengan zaujah tersayang...uhuk~ zaujah sahaja ye...

anyway, selamat "menaiki" tangga2 menara gading kepada adik2 yang baru masuk ke IPT, yang dah "tua" di IPT, dan kepada para pensyarah yang akan mula "pening kepala" nak kejar PLO dan sebagainya...hehe~

semoga ALLAH membantu kita semua. to all 3SGG 2010/2011, i have job to all of you! we going somewhere~