Thursday, March 25, 2010

mendung disusuli guruh yang berdentum

Assalamu'alaykum,

salah satu pembetulan diri...

---------------------------




Ketika halaqah itu hanya menjadi kuliah mingguan . . .
Ta'aruf hanya bertujuan mencungkil 'titik-titik hitam' . . .
Tafahum yang diminta-minta terhadap diri sendiri . . .
Takaful dengan niat 'mengikis kudis dari hati yang sedang sakit' . . .
Ukhuwwah menjadi taat semata . . .
Tsiqah menjadi hak diri . . .

Naqib hilang ciri 'bapa yang penyayang' menjadi 'hakim yang adil' . . .
'Anak-anak' pelajari hukum 'wajib dan dosa' . . .
Ubatan diberi secara suntikan . . .
Masuliyah menjadi alat menguji taat . . .
Tarbiyah, hanya untuk 'memastikan', bukan lagi 'membina' . . .

Maka, " 'tuhan aku dan tuhan kamu', kuatkanlah hati-hati ini dengan kesabaran" . . .
Agar diri dapat terus melangkah dengan 'penuh taat' . . .


Wednesday, March 24, 2010

Penguins Nakal...

Assalamu'alaykum,

try gerakkan mouse ke dalam box penguin tu, nanti penguin tu kejar cursor mouse tu...

Monday, March 22, 2010

Adab Pergaulan

Assalamu'alaykum,


i've got this email, about adab pergaulan, which has become common in our daily life...but the number 6, we can argue, but in the proper way, not just "tembak" with all your idea...bil hikmah..orait..

Friday, March 19, 2010

Pelaburan berjumlah RM1 bilion oleh Syarikat Coca Cola di Malaysia.

Assalamualaikum wrt bth

Dengan Nama Allah Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani

Kenyataan dan Pendirian Rasmi PACE: Pelaburan berjumlah RM1 bilion oleh Syarikat Coca Cola di Malaysia.


PACE merakamkan rasa dukacita terhadap pelaburan berjumlah RM1 bilion oleh Syarikat Coca-Cola di Malaysia. Syarikat Coca-cola akan mendirikan kilangnya di atas tanah yang dibeli daripada TH (Tabung Haji) Properties di Nilai, Negeri Sembilan dan upacara pecahtanahnya telah disempurnakan oleh YAB Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib Bin Tun Hj Abdul Razak pada 15 Mac 2010.

Monday, March 15, 2010

Keindahan Ukhuwwah?

Assalamu'alaykum,


sejak 2 minggu yang lalu, bos TP telah panggil, dan ajak join training, dan seterusnya masuk pertandingan bola tampar antara fakulti/jabatan dalam UTM ni. dan pada awalnya, seperti tahun2 yang lalu, terasa berat hati nak bersama....

Tuesday, March 09, 2010

Mirwana - Bumi Akhir Usia

Assalamu'alaykum,

so, sebenarnya dah lama beli album Mirwana - Bumi Akhir Usia ini. namun baru sekarang dapat buat sikit komen, atau lebih lagi kepada review...

Sunday, March 07, 2010

malu

Assalamu'alaykum,


"kalau tak malu, maka kerjakanlah apa yang kamu suka"
(bukhari)

Friday, March 05, 2010

Hiburan ISLAM lagi?~~

Assalamua'alaykum,

so, pada hari selasa yang lepas, telah berlangsungnya konsert oleh Nazrey and the Gang, "tour de Tahfiz", projek untuk mengumpul dana membangunkan pusat tahfiz di Sabah, yang cuma ada 2 sahaja setakat ini. dan jika berjaya, ianya adalah yang ketiga...

so, just want to put some pic

Tuesday, March 02, 2010

hiburan ISLAM

Assalamu'alaykum,


agak lama telinga ini, dan hati ini bersama dalam satu konsert nasyid yang indah dan permai...kali terakhir, ketika program bersama dengan MIRWANA awal tahun 2009, di mana, ia merupakan program "perasmian" ABJZ di bumi Johor...

Panas yang membahang, disangka air


Assalamu'alaykum,

cuaca akhir2 ini, sangat panas, dengan suhu di utara Malaysia, mencecah 37 darjah celcius, dan ia merupakan satu fenomena yang luar biasa bagi rakyat Malaysia, kerana kebiasaannya, cuaca sekitar 30-35 darjah celcius.

begitu juga minggu lepas, ketika berada di Pulau Pinang, cuaca sangat panas, sehinggakan aktiviti petang terpaksa dibatalkan, dan beberapa orang (termasuk diri sendiri), mula dijangkiti migrain, akibat kepanasan yang melampau ini...

Monday, March 01, 2010

Jaulah meniti angin sepoi-sepoi BTN

Assalamu'alaykum,

akhirnya, selepas seminggu tamatnya BTN untuk kenegaraan ke luar negara, otak ini kembali rasional, ditambah dengan cuaca yang terik, dan menikam urat kepala, ia menambahkan lagi ke"bengong"an kepala ini. lantas, membantu penyakit migrain menyerang dengan lebih kerap lagi...