Tuesday, January 26, 2010

Kalutkah anda?

Assalamu'alaykum,

kalut? pernah dengar perkataan ini? tak pernah? kalut adalah kelam kabut. maksudnya, buat kerja tanpa perancangan, dan bila ada masalah, dah gelabah untuk mencari penyelesaian, dan hasilnya? sudah pasti tidak memuaskan hati...

anyway, adakah anda kalut? kelam kabut nak siapkan tugasan, nak siapkan kerja, nak habiskan basuh kereta, sampai lupa nak solat? janganlah macam tu...

berikan masa untuk solat...

orait..

Wednesday, January 20, 2010

dah solat dzuhur?

Assalamu'alaykum,



dah solat dzuhur?

cuba lihat jam..

pukul berapa ye?

kalau belum, berhenti sebentar dari menghadap komputer tu...

solatlah dahulu...

Monday, January 18, 2010

Ummi yang kepenatan

Assalamu'alaykum,

kesian ummi, kepenatan malam semalam...

Amni sangat2 tidak tidor...bangun sepanjang malam...

then demam...dan menangis merengek2..

afifah pulak selsema + batuk. sepanjang malam batuk...

Ujian dan Dugaan yang berbeza untuk setiap hambaNYA...kan? nak jadi lemah atau bertahan, terpulang pada diri sendiri...

ramai lagi dapat ujian yang lebih hebat dari ini..

afifah baru tidur...

Friday, January 15, 2010

taaruf, tafahum, taawun

Assalamu'alaykum,


bismillahirrahmanirrahim....

melihat pada tajuk, beberapa orang telah pun faham, ia merupakan rukun usrah..betul ke? insyaALLAH benar...kan?


akan tetapi, setelah bertahun-tahun usrah, dengan orang yang sama, ada perlu lagi benda2 ni? kenapa pula perlu? haaa...ini yang ramai yang terlupa, sedangkan dalam usrah, telah dibincangkan banyak kali perkara ini...

Wednesday, January 13, 2010

recent activity

Assalamu'alaykum,

masih belum lagi dapat catch up dengan life sebagai bapa kepada 2 orang anak perempuan yang comel...


anyway, dalam my facebook, currently i'm doing one assignment for photography, some sort like photography exercise, just to improve our skill....name by 365...means that, i've got to take picture every day...and upload it to internet...


next thing, nak tunjuk, persamaan dan perbezaan antara Afifah dan Amni. hehe...so, this the pic...


so, apa yang sama, apa yang berbeza?

Monday, January 11, 2010

Lagu kegemaran Afifah lately

Assalamu'alaykum,

Alhamdulillah, akhirnya dapat juga lihat bahagian New Post nih...selepas beberapa lama...kesibukan + tersangkut lebih ke Facebook..

anyway, lately, afifah sangat suka this song...dengan video die lagi...malam2, selalunya dia akan tidor sambil pegang handphone abi die, sampai mata tertutup...

okehlah dulu...idea ada beberapa nak tulis, tapi nampaknya, keadaan tidak mengizinkan...afifah kena ruam, kesian dia...