Saturday, November 27, 2010

Boring?

Assalamu'alaykum,

boringnya hidup,
pergi kerja, balik kerja,
pergi beli barang,
jalan2...sudah?

boring...

Wednesday, November 24, 2010

Family update

Assalamu'alaykum,

lama rasanya tidak menjengah blog yang sangat berjasa ini. terasa seperti baru semalam mendaftar blog ni...

anyway, zaman dah berubah, cara hidup, pun dah berubah. those time yang rasa bersemangat, dan rasa down, telah dilalui sedikit demi sedikit...

apapun, alhamdulillah...

cuma, nak bercerita sedikit tentang family kecilku ini. dengan ummi, afifah dan amni yang cergas dan lincah. afifah semakin rancak berbicara dengan abi dan ummi, serta yang dikenalinya. habis semua benda ditanya, dan dipersoalkan, sehinggakan kadang2 ada yang tak terjawab olehnya. satu tarbiyah untuk ibubapa, untuk melayan dengan baik soalan2 anak2 ini. sukar, tapi perlukan kesabaran...iye ke abi? iyee...

amni pula semakin rancak memanjat kesana-sini, hinggakan tidak larat nak mengejarnya. padahal belum pandai berjalan betul lagi, cuma bertatih, melompat ala-ala spiderman dari meja ke kerusi, dari kerusi memegang kaki abi...penat melayan kerenah keduanya, tapi itulah dia nikmat yang ALLAH tunjukkan depan mata. tahap pembesaran anak2, bukankah itu salah satu nikmat yang tidak terperi?

semoga ALLAH terus memberikan kesihatan kepada semuanya, agar terus membesar dengan sihat dan cergas, serta tidak dilupakan, tarbiyah kepada mereka. persediaan untuk melangkah ke alam yang lebih besar, persediaan untuk memegang amanah ALLAH kelak...semoga ALLAh membantu hambaNYA yang lemah ini..

wallahu'alam...sekadar coretan blog yang kesepian

Saturday, November 06, 2010

Mahkamah Agung

Assalamu'alaykum,

apa yang nak dikongsikan kali ini, adalah khutbah jumaat semalam, yang menusuk kalbu, mencengkam minda. satu persoalan yang perlu ditanya, sudahkah kita bersedia dengan mahkamah agung ini?

Wednesday, November 03, 2010

Tentang ayah

Tentang ayah

Biasanya, bagi seorang anak perempuan yang sudah dewasa, yang sedang bekerja diperantauan, yang ikut suaminya merantau di luar kota atau luar negeri,yang sedang bersekolah atau kuliah jauh dari kedua orang tuanya...Akan sering merasa rindu sekali dengan ibunya..Lalu bagaimana dengan AYAH?

Tuesday, October 26, 2010

Wedding videography using iphone 4 and ipod

Assalamu'alaykum,

disebabkan lama tak update, maka nak update satu video wedding yang best. yang tak dipercayai, kamera yang digunakan adalah dari iPhone4 dan ipod je..giler ar ding dong

First Malaysian Wedding Video 100% by IPHONE 4 & IPOD from cstproduction on Vimeo.

Thursday, September 30, 2010

habis dah ke?

Assalamu'alaykum,

syawal tinggal seminggu je lagi,
macam tak sempat2 nak tahan diri,
konon2 nak puasa enam hari,
tapi sampai sudah2, tak cukup2 lagi....

Sunday, September 26, 2010

penat dan capek?

Assalamu'alaykum,

fuhhh~, nak kata beraya, takde lah sangat,
nak kata berjalan, pun takdelah sangat,
nak kata kerja, macam takde,
nak kata seronok2, pun tak juga,


kenapa kepenatan ni?
badan letih,
mata lesu,
pinggang terbongkok2...

Monday, September 20, 2010

Maher Zain Live In Malaysia~

Live In Malaysia!!
Dibawakan khas untuk anda! Showcase Maher Zain, “Save The Soul”
14 dan 15 Oktober 2010

Saturday, September 18, 2010

Chocolate Cake?

Assalamu'alaykum,

a great short film,
telling us, many of us can critic,
comment on our so-called-perjuangan,
but how many really can do it?

ask ourself,
are we one of them?
or we the one so-called-"pengkritik"?
tepuk dada tanya iman.

enjoy the vid

*p/s: always thinking about making short film, but didn't have any idea...uhhh~



dah seminggu syawal?

Assalamu'alaykum,

syawal dah masuk hari ke sembilan nih,
cepat je masa berlalu,
macam semalam baru habis ramadhan,
nak buat macamana, memang itu lumrahnya..

Friday, September 17, 2010

Konvoi Raya 2010

Assalamu'alaykum,
konvoi eid di rumah ustazah fauziah + adiknya nurhuda,
dari kiri: Taufiq, Hakim, Najib, Tok Dalang, Ahmad, Usamah, Almari trofi, Ustazah Fauziah, dan Nurhuda

Thursday, September 16, 2010

salah faham atas sambutan Hari Malaysia

Assalamu'alaykum,


tahun ini (hari ini terutamanya), rakyat Malaysia bercuti, sempena menyambut Hari Malaysia, yang ramai yang tersalah faham sebagai Hari 1Malaysia. jadi, entry kali ini, sengaja ditulis untuk penerangan ringkas mengenai Hari Malaysia.

Tuesday, September 14, 2010

berpuasa enamlah dibulan syawal ini~

Assalamu'alaykum,

alhamdulillah, ramadhan usai melabuhkan tirai,
menunaikan tanggungjawabnya sebaik mungkin,
cuma kita sahaja yang tidak pasti,
menggunakannya, mengejarnya dengan terbaik, atau sekadarnya...

Monday, September 13, 2010

Eid 1431 hijrah - September 2010

Assalamu'alaykum,

alhamdulillah, akhirnya ramadhan dah berakhir, syawal dah menjelma beberapa hari. tahun ni, satu family dapat berkumpul dalam satu masa yang sama. seronok gak...akhirnya...selepas 2 tahun arwah ayahanda pergi..

Saturday, September 11, 2010

Eid Mubarak Syawal 1431 Hijrah~ September 2010

Assalamu'alaykum,

cuma nak meraikan syawal, Eid Mubarak pada semua, semoga amalan bulan Ramadhan tidak sia-sia, dan dapat diteruskan lagi walaupun sedikit di bulan2 mendatang..

dari kami sekeluarga

Mohammad Zakri Tarmidi
Hazwani Sis
Farahiyatul Afifah Mohammad Zakri
Faqihah Amni Mohammad Zakri

Eid Mubarak
*p/s: due to salah guna gambar dalam internet untuk tujuan komersial, gambar ini di edit. terima kasih

Tuesday, September 07, 2010

Ramadhan yang akan berlalu...

Assalamu'alaykum,

adoila, ramadhan dah nak habis (lagi...),
macam2 dah jadi sepanjang ramadhan ni,
banyak kisah, tauladan untuk hati ini,
sebagai panduan dikemudian hari...

Saturday, September 04, 2010

kekuatan tenaga dipindahkan?

Assalamu'alaykum,

huh, dah malam ke 26 ramadhan ke?
aiseh...i see...sorry...
so, ramai yang mengejar lailatul qadr,
ramai juga yang malam yang lain,
malam apa lah tu?

Gmail new features

Assalamu'alaykum,

this time, i just want to share gmail new features...just 2-3 days ago this feature has been introduced, and the advertisement really cool, using video to make less read, just nice and simple video.

anyway, this new feature will sort our email, based on "weighted interest", so, the email that we think is important, or the system, will be sort to priority inbox. first time use, it will be a little mess, because it need to be set first, then, after a while, its getting better and better. for those who like it, will like it. for those who didn't like technologies, or new development, then, have a try, its better than filtering, because you don't have to set all those filter, just give it an important or less important by click one button...so, less talk, (or read), lets see the video...(been thinking of doing this kind of video lah)


Thursday, September 02, 2010

video murad dan marathonnya

Assalamu'alaykum,

bro, amacam? masih bertahan lagi?
rileks la, baru 23 ramadhan, ada lagi 7 hari beb,
jangan pandang belakang dah, terus maju,
sikit lagi mau habis,

Sunday, August 29, 2010

dah 20 Ramadhan?

Assalamualaykum,

dah berapa hb hari ni?
oh, 30 Ogos,
eh eh, bukan haribulan itu, 
haribulan hijrah lah
haaa....dah 20 ramadhan...
sedar tak? tak sedar?

Saturday, August 28, 2010

Afifah and nenek di bongkok tiga

Assalamu'alaykum,

lately, afifah love to sing, especially the lagu rakyat. its good for her, but not that good for us, because it make us very exhausted...anyway, here the video that afifah currently love, and her gelagat when she watch the video

Tuesday, August 24, 2010

idea?

Assalamu'alaykum,

rasa macam penat tak?
macam dah mula tak larat?
ramadhan dah masuk separuh nih...
ramai yang dah mula layu...
ada la sekali dua terlepas tarawih....
ada juga yang "sahur" awal pagi....
ada juga yang tilawah terabur sana sini...

Monday, August 23, 2010

Insha ALLAH - Maher Zain

Insha Allah Lyrics | Inshallah Lyrics

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Friday, August 20, 2010

RAYUAN RAMADHAN 2010

Assalamu'alaykum,

mari bersama beramal di bulan Ramadhan yang mulia ini, untak sahabat2 kita


Wednesday, August 18, 2010

Ramadhan: hari ke tujuh

Assalamu'alaykum,

Alhamdulillah, ramadhan dah masuk hari ke 8, dah seminggu kita berpuasa, beribadah dengan bersungguh2, mengejar apa yang tidak mampu dibuat dihari-hari bulan selain bulan ramadhan...

dengan ibadah yang sederhana, akan mampu menyerlahkan lagi keimanan kita kepada ALLAH, dengan bersungguh-sungguh dalam kesederhanaan...

Tuesday, August 17, 2010

The Chosen One - Maher Zain

Assalamu'alaykum,

sebenarnya dah lama nak post this lovely video clip, from maher zain, but since there other thing to be tell to, so, this one i reserve a little back, just to show...

anyway, most of the video clip, telling about how our Prophet s.a.w behave. His Akhlak so true, and His kindness...so, can we behave like Him? yes we do, but start with small thing, one by one, and hopefully, one day, we can achieve something, maybe not all, not half of it, but a little, is better than nothing..right?

so, enjoy the vid....

Saturday, August 14, 2010

sepi aku sendiri

Assalamu'alaykum,

mmm...tahun ini, tahun ketiga kami berpuasa sebagai suami-isteri. dan macam2 dah dilalui...

ramadhan pertama, dengan alahan kepada kandungan afifah,
ramadhan kedua, arwah ayah dipanggil ILAHI, meninggalkan kami,
ramadhan ketiga, ummi mengandungkan amni,
ramadhan keempat, abi pula kesibukan diawal ramadhan, ke Sabah dan Terengganu...

Thursday, August 12, 2010

Tuesday, August 10, 2010

ahlan wa sahlan ya Ramadhan

Assalamu'alaykum,

malam ini, insyaALLAH jika diizinkan, kita akan kembali "bertemu" dengan bulan penuh keberkatan, bulan yang menjadi rebutan, yang menjadi tunggu-tungguan sekalian umat ISLAM;

BULAN RAMADHAN

Thursday, August 05, 2010

malam yang sepi

Assalamu'alaykum,

rasanya nikmat tidur telah ditarik sedikit. selepas bertungkus lumus beberapa hari, terkejar2 ke sana ke mari, kemudian dengan pelbagai karenah anak, tidur sangat mudah. tapi malam ni, anak2 tidak bersama, jadi, tak boleh tidur. haha~

ngantok, but cannot sleep. i don't know why, maybe need to do something, like finishing my phd proposal, so i can submit by tomorrow, or maybe, i can read one journal before sleep tonight. haha~

anyway, nak gak tidur, nak berehat, giving my body, physicallly, and mentally, and also, fikri recover back. uh uh~

Monday, August 02, 2010

terus maju kehadapan~

Assalamu'alaykum,

sejak IKRAM dilancarkan di Malaysia, banyak perkara telah terjadi. even sebelum dilancarkan, banyak benda lagi terjadi, tapi kali ini, nampak lebih terkehadapan...

Wednesday, July 28, 2010

Alhamdulillah, syukur atas limpah kurniaNYA

Assalamu'alaykum,

first of all, to all my friend who live at KL, i'm sorry because didn't mention about my journey to KL, for 2-pack-days...

anyway, last two days, i've been given opportunity to attend Map Asia 2010 + ISG 2010 Seminar, that has been held in KLCC. so, its quite a good experience, gain something, lost something, as usual, we cannot divided our body and mind into two or three, just one...kan?

anyway, praise to ALLAH, Alhamdulillah, first of all, because giving a chance to attend one talk by Dato' Kadir, Director JUPeM, because after that, i've been attach to one group, that hopefully will help me in finishing my Phd. why? just let ALLAH and me know about it...

anyway, after a few "tiring" few month, i need to move on, not just lay down, and hope for a better tomorrow.  and alhamdulillah, at last, i've been given a chance to meet Dr Rashid, a-potential-supervisor-to-be (sajer tulis panjang2). and he's very helpfull, and hopefully, i can meet him again soon enough. haha~

but just let's ALLAH help me in deciding where i'm going to furthering my study...

Monday, July 26, 2010

Ramadhan ya Ramadhan~

Assalamu'alaykum,

SEMARAK RAMADHAN...

credit to those-you-know-who....moga ALLAH berikan kekuatan kepada orang2 yang berusaha untuk mencari keberkatan dalam Ramadhan kali ini


Sunday, July 25, 2010

nampaknya...

Assalamu'alaykum,

nampaknya, semakin addict kembali to blogging world. so, oklah, back to nature bak kata orang tua2...

anyway, just got back from meeting (yes, a meeting in sunday afternoon), from 4.30pm until 6.45pm, yezza...a new experience to me, not on time management, but for the idea combine in this meeting...

Friday, July 23, 2010

tak perlu baca~

Assalamu'alaykum,

post ini untuk release tension ye...tak perlu baca...


"creating Marine spatial data infrastructure for the UK" , 2010.


"issues in defining the concept of a marine cadastre for Australian" , 2003

"an SDI model to include the marine environment", 2006

"supporting decision making and management in marine environment", 2005

marine

marine

marine...





marine...


Thursday, July 22, 2010

another stop in our journey...

Assalamu'alaykum,

tadi baca blog Ummu Layth, and she told about layth new toy, "imagination"...teringat pulak kartun Spangebob, haha~

anyway, afifah pun dah pandai ber"imaginasi", konon2 amik gula2 dari pinggan, then put it to her palm, then give it to abi/ummi, seronok je...and after a while, she pretend to pour water into cup of tea, then slurrppp...macam ada je cawan tu...pastu bagi kat abi/umi minum pulak...haha~ omeyyy

anyway, it have been a while...anak dah membesar, macam2 dah dia pandai...

anyway, AQSA SYARIF Johor akan buat pameran di Angsana, every weekend, from this weekend till last weekend of Ramadhan. so, jom join us~ jadi tukang jaga ke..bila lagi kan? jom jom...saturday and sunday..

Saturday, July 17, 2010

Afifah yang dah semakin membesar

Assalamu'alaykum,

alhamdulillah, anak2 semakin membesar dengan sempurna, fizikal mantap, pemikiran macam budak lebih cerdik. ya ALLAH, syukur atas nikmat ini...

akan tetapi, terdetik rasa risau, sebab cabaran masa akan datang yang semakin mencabar...sebab apa? sebab ketika dan saat ini, anak2 kecil, berumur 8-10 tahun...dah sibuk2 nak macam2...yang tak termampu sebenarnya disediakan oleh ibubapa...

"papa, nak psp, kawan2 semua ada psp"

"ayah, nak basikal, mountain bike, ala...baru RM3,000 je yah..."

"abah, nak duit bah, dalam RM100 JE..."

adeiii....nasib baik afifah nak kuih je...

Tuesday, July 13, 2010

Permulaan sesuatu

Assalamu'alaykum,

alhamdulillah, minggu ini merupakan minggu untuk para pelajar IPT memulakan kembali rutin kehidupan yang sibuk, terkejar-kejar, bangun lambat, dan sebagainya. minggu ini, kuliah minggu pertama telah bermula, dan ramai yang telah pulang ke IPT sejak minggu lalu, namun, tetap ada yang baru sahaja pulang semalam (isnin) dengan memberikan pelbagai alasan yang biasa didengar. biasalah student, kreatif dalam mencipta alasan, sedangkan mereka terlupa, pensyarah mereka juga pernah menjadi student sebelum bertukar title.

anyway, ia merupakan permulaan kepada ramai orang. permulaan kepada student, dari kisah hidup yang membosankan, tidur tak tentu hala, dan sebagainya, kepada rutin yang sibuk, dan memerah otak dan keringat.

pada pensyarah, tidak kurang juga, ia merupakan permulaan untuk menguruskan masa yang sebelum ini digunakan untuk aktiviti penyelidikan, perundingan, digabungkan sekali dengan pengajaran kali ini...

para pentadbir pula, dari rutin yang "kurang bertemu pelajar", kepada rutin hampir setiap masa berselisih bahu dengan pelajar.

ia merupakan pertukaran kitaran rutin kehidupan. permulaan kepada sesuatu. jadi anda bagaimana? pastinya ada permulaan kepada sesuatu..kan?

Sunday, July 11, 2010

uhuk~ lama dah rupanya blogku berhabuk

Assalamu'alaykum,

ya ALLAH, terlupa pula aku ada blog, dan blogku hampir tidak diupdate lagi...

terlalu banyak perkara terjadi, dengan kursus, dengan pameran, bercuti sementara, dan berlari2 ke sana ke mari, melaksanakan tanggungjawab sebagai kuli, hamba, dan sebagainya...

alhamdulillah, malam ni ada kesempatan sebentar untuk update, ni pun kejap je...hehe..terasa nak ber"dating" dengan zaujah tersayang...uhuk~ zaujah sahaja ye...

anyway, selamat "menaiki" tangga2 menara gading kepada adik2 yang baru masuk ke IPT, yang dah "tua" di IPT, dan kepada para pensyarah yang akan mula "pening kepala" nak kejar PLO dan sebagainya...hehe~

semoga ALLAH membantu kita semua. to all 3SGG 2010/2011, i have job to all of you! we going somewhere~

Wednesday, June 23, 2010

~ber~kur~s~u~s

Assalamu'alaykum,

hari ini, hampir 6 minggu dah berkursus, satu tempoh masa yang melelahkan, dan meletihkan...

akan tetapi, dalam 6 minggu ini, banyak telah berlaku,
banyak perkara telah terjadi,
dan banyak benda telah terlepas,
atas kesibukan yang melampau,

namun, itu semua pasti ada hikmahnya....

apapun, langkah baru akan bermula,

IKRAM,
ukhuwwah teras kegemilangan~

Friday, May 21, 2010

Andaiku Tahu - again and again...

Assalamu'alaykum,

sebenarnya lagu ni dah lama, tapi diberikan nafas baru, oleh one of my favourite singer, Ramil Sarip, which has it own strength...and i love it very much...

thanks to Epul who give me this song, and after that, i search for its video, so, sharing is caring....here it is

Monday, May 10, 2010

teringatkan arwah ayahanda~

tiada kata2 sebenarnya, 
cukuplah untuk memberitahu,
semalam, hari jadi arwah ayah,
dah esok, hari jadi afifah,
cucu perempuan pertama arwah ayah....

(gambar hiasan, sumber: internet)

bila ye saat diri ini? daku tidak tahu...
terasa seperti ajal itu di depan mata je...
macam dah dekat sangat je...
wallahu'alam...sesungguhnya, ALLAH lebih mengetahui

Friday, May 07, 2010

Gurindam Jiwa

Assalamu'alaykum,

gurindam jiwa, ditujukan khas buat ummi~

Gurindam Jiwa


tuai padi antara masak,
esok jangan layu-layuan,
intai kami antara nampak,
esok jangan rindu-rinduan...

anak cina pasang lukah,
lukah dipasang, ditanjung jati,
di dalam hati,  tidak ku lupa,
sebagai rambut bersimpul mati...

batang selasih permainan budak,
daun selasih dimakan kuda,
bercerai kasih talak tiada,
seribu tahun kembali juga...

burung merpati terbang seribu,
hinggap seekor di tengah laman,
hendak mati di hujung kuku,
hendak berkubur di tapak tangan...

kalau tuan mudik ke hulu,
carikan saya bunga kemboja,
kalau tuan mati dahulu,
nantikan saya di pintu syurga...

Sunday, May 02, 2010

perubahan cara hidup, perkongsian~

Assalamu'alaykum,

bismillah~


agaknya, tajuk ni agak terlambat kot. sebab di era globalisasi dan pelbagai jenis teknologi ini, kisah ini baru dikeluarkan, sebab baru terperasan secara terang dari sudut yang berlainan...

era 1990an
satu dekad yang penuh dengan inovasi dan pencapaian yang menarik. ketika ini, internet baru diperkenalkan di negara Malaysia, dengan kelajuan yang digambarkan sebagai "kelajuan cahaya", dengan nada sinis mengutuk kelajuan internet di Malaysia ketika itu. cyber kafe menjadi "boom"!, dengan orang berduyun2 ke sana, membayar sekitar RM3.50 untuk sejam perkhidmatan....


dalam masa yang sama, era surat menyurat, bersama jilatan ke setem sebelum ditampal ke sampul surat, juga masih menjadi kaedah penyampaian yang menarik. surat berisi gambar terbaru, yang diambil dengan kamera filem juga adalah kemestian kepada ramai orang. dan satu lagi keadaan, "diari kesayangan" telah menjadi lunyai gara-gara ditenyeh oleh tangan hampir setiap hari. 

Sunday, April 25, 2010

angkat tangan dan tersenyum~

Assalamu'alaykum,

agak lama saya membawa kereta sendiri, sejak memegang lesen kereta dari tahun 2000...dan banyak pengalaman yang menarik, dan sedih dan menyayat hati terjadi...

Friday, April 23, 2010

kaget

Assalamu'alaykum,

ketika mendapat berita yang menyeronokkan,
kita kaget sebentar,
seperti tidak percaya,
dan selang beberapa saat,
baru kita meraikannya....

Tuesday, April 20, 2010

Bumi Akhir Usia

Assalamu'alaykum,


sempat buat research sikit tentang bencana alam dalam masa terdekat ini;


26 Dis 2009 - Gempa Bumi di Indonesia


12 Jan 2010 - Gempa Bumi di Haiti



Icelander

Assalamu'alaykum,

ramai yang menghala ke Europe mengeluh akibat debu2 dari gunung berapi yang kini berterbangan ke serata negara2 Europe...selepas beberapa hari, keadaan masih lagi tidak menenangkan, dan banyak syarikat penerbangan yang tidak dapat berlepas dan mendarat gara-gara keadaan debu yang kini seperti salji....

Friday, April 16, 2010

Destinasi Bajet - Malaysia and ASEAN

Assalamu'alaykum,

so, this one tv program, before this under 8tv, and right now, under malaysia airlines website (only), a program about how you can go travel inside and outside Malaysia, within the rm300 budget. don't believe it? believe it, and forgot to mention, it only on living budget, not the travel budget, means, for bus ticket, airline ticket, it included in other budget. but at least, okla, under rm300 in Malaysia.....makan, living place...great! but i'm sorry, it in Malay...haha


Thursday, April 15, 2010

Menuju Puncak! Gemilang Cahaya~~

Assalamu'alaykum,

alhamdulillah, setelah lelah dengan kesibukan kerja (dunia + akhirat), akhirnya, semester pengajian menuju ke penghujung (untuk pelajar)

Friday, April 02, 2010

SEMOGA ALLAH PERMUDAHKAN....

Assalamu'alaykum,

minggu ini, beberapa IPT telah memasuki fasa minggu belajar (study week), dan ada IPT yang akan memasuki fasa study week minggu depan...

Thursday, March 25, 2010

mendung disusuli guruh yang berdentum

Assalamu'alaykum,

salah satu pembetulan diri...

---------------------------




Ketika halaqah itu hanya menjadi kuliah mingguan . . .
Ta'aruf hanya bertujuan mencungkil 'titik-titik hitam' . . .
Tafahum yang diminta-minta terhadap diri sendiri . . .
Takaful dengan niat 'mengikis kudis dari hati yang sedang sakit' . . .
Ukhuwwah menjadi taat semata . . .
Tsiqah menjadi hak diri . . .

Naqib hilang ciri 'bapa yang penyayang' menjadi 'hakim yang adil' . . .
'Anak-anak' pelajari hukum 'wajib dan dosa' . . .
Ubatan diberi secara suntikan . . .
Masuliyah menjadi alat menguji taat . . .
Tarbiyah, hanya untuk 'memastikan', bukan lagi 'membina' . . .

Maka, " 'tuhan aku dan tuhan kamu', kuatkanlah hati-hati ini dengan kesabaran" . . .
Agar diri dapat terus melangkah dengan 'penuh taat' . . .


Wednesday, March 24, 2010

Penguins Nakal...

Assalamu'alaykum,

try gerakkan mouse ke dalam box penguin tu, nanti penguin tu kejar cursor mouse tu...

Monday, March 22, 2010

Adab Pergaulan

Assalamu'alaykum,


i've got this email, about adab pergaulan, which has become common in our daily life...but the number 6, we can argue, but in the proper way, not just "tembak" with all your idea...bil hikmah..orait..

Friday, March 19, 2010

Pelaburan berjumlah RM1 bilion oleh Syarikat Coca Cola di Malaysia.

Assalamualaikum wrt bth

Dengan Nama Allah Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani

Kenyataan dan Pendirian Rasmi PACE: Pelaburan berjumlah RM1 bilion oleh Syarikat Coca Cola di Malaysia.


PACE merakamkan rasa dukacita terhadap pelaburan berjumlah RM1 bilion oleh Syarikat Coca-Cola di Malaysia. Syarikat Coca-cola akan mendirikan kilangnya di atas tanah yang dibeli daripada TH (Tabung Haji) Properties di Nilai, Negeri Sembilan dan upacara pecahtanahnya telah disempurnakan oleh YAB Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib Bin Tun Hj Abdul Razak pada 15 Mac 2010.

Monday, March 15, 2010

Keindahan Ukhuwwah?

Assalamu'alaykum,


sejak 2 minggu yang lalu, bos TP telah panggil, dan ajak join training, dan seterusnya masuk pertandingan bola tampar antara fakulti/jabatan dalam UTM ni. dan pada awalnya, seperti tahun2 yang lalu, terasa berat hati nak bersama....

Tuesday, March 09, 2010

Mirwana - Bumi Akhir Usia

Assalamu'alaykum,

so, sebenarnya dah lama beli album Mirwana - Bumi Akhir Usia ini. namun baru sekarang dapat buat sikit komen, atau lebih lagi kepada review...

Sunday, March 07, 2010

malu

Assalamu'alaykum,


"kalau tak malu, maka kerjakanlah apa yang kamu suka"
(bukhari)

Friday, March 05, 2010

Hiburan ISLAM lagi?~~

Assalamua'alaykum,

so, pada hari selasa yang lepas, telah berlangsungnya konsert oleh Nazrey and the Gang, "tour de Tahfiz", projek untuk mengumpul dana membangunkan pusat tahfiz di Sabah, yang cuma ada 2 sahaja setakat ini. dan jika berjaya, ianya adalah yang ketiga...

so, just want to put some pic

Tuesday, March 02, 2010

hiburan ISLAM

Assalamu'alaykum,


agak lama telinga ini, dan hati ini bersama dalam satu konsert nasyid yang indah dan permai...kali terakhir, ketika program bersama dengan MIRWANA awal tahun 2009, di mana, ia merupakan program "perasmian" ABJZ di bumi Johor...

Panas yang membahang, disangka air


Assalamu'alaykum,

cuaca akhir2 ini, sangat panas, dengan suhu di utara Malaysia, mencecah 37 darjah celcius, dan ia merupakan satu fenomena yang luar biasa bagi rakyat Malaysia, kerana kebiasaannya, cuaca sekitar 30-35 darjah celcius.

begitu juga minggu lepas, ketika berada di Pulau Pinang, cuaca sangat panas, sehinggakan aktiviti petang terpaksa dibatalkan, dan beberapa orang (termasuk diri sendiri), mula dijangkiti migrain, akibat kepanasan yang melampau ini...

Monday, March 01, 2010

Jaulah meniti angin sepoi-sepoi BTN

Assalamu'alaykum,

akhirnya, selepas seminggu tamatnya BTN untuk kenegaraan ke luar negara, otak ini kembali rasional, ditambah dengan cuaca yang terik, dan menikam urat kepala, ia menambahkan lagi ke"bengong"an kepala ini. lantas, membantu penyakit migrain menyerang dengan lebih kerap lagi...

Thursday, February 11, 2010

Kemana tumpah kuah kalau tidak ke nasi

Assalamu'alaykum,

masa kemas bilik arwah ayahanda, terjumpa kamera lama, slr juga rupanya...

NIKON F2

this the original pic
?ui=2&view=att&th=126a922321b39361&attid=0.1&disp=attd&realattid=ii_126a922321b39361&zw

patutlah sangat suka mengambil seni bergambar...ish ish..rupanya arwah ayah pun ada juga...

tak teringat, sebab terlalu lama, dan tidak dipakai...

lebih detail about this camera

another pic..

kali ni dengan tempat external flash pulak

?ui=2&view=att&th=126a92ce7da89fcb&attid=0.1&disp=attd&realattid=ii_126a92ce7da89fcb&zw

Wednesday, February 10, 2010

JOM JADI BIJAK! NO VALENTINE DATE! YEAH!!


CSI Valentines Day

Assalammualaikum semua.

Tanggal 14 Februari 2010 genaplah setahun usiaKempen Jom Jadi Bijak dulu dikenali dengan Anda Bijak Jauhi Zina. Pelancaran ABJZ pada 14 Feb 2009 di Batu Pahat .Terima kasih kepada semua yang telah sama-sama menjayakan kempen ini selama ini. Muga Allah memberikan kita keikhlasan dalam menjayakan kempen ini,InsyaAllah.

Sekuntum BUNGA, sekeping kad dan sebungkus coklat. Sesiapa sahaja dengan mudah terbayangkan ritual-ritual ini dengan Hari Valentine. Masyarakat kita dewasa ini terutamanya golongan muda bersama dengan masyarakat seluruh dunia meraikan Mari Memperingati Kekasih atau nama universalnya ’Valentines Day’. Mereka brseronok dengan sambutan tersebut.

Ada apa dengan Valentine? Tanpa mengetahui sejarah asal, dengan sikap ’good follower’ begitu mudah dan bangga sama-sama meraikan Hari Valentine ini.

Sehubungan dengan itu sempena sambutan 1 tahun JJB , Sekretariat Kempen JJB melancarkan Kempen ‘CSI VALENTINES DAY’. JOM JADI BIJAK sama-sama kita kenal ’DI SEBALIK TABIR VALENTINES DAY’yang sangat menyimpang dengan prinsip Islam di mana perayaan anjuran Islam berupaya meniup ruh yang akan mendekatkan kita kepada Allah dan meneguhkan saf barisan umat Islam dalam era dan arus moden ini. Perayaan Islam tidak lapuk dek hujan dan tidak lekang dek panas kerana penghayatannya menyeluruh dan bertepatan dengan fitrah manusia yang snetiasa inginkan ketenangan, keselamatan dan kasih sayang.

Ikuti Kempen ’CSI VALENTINES DAY’ yang bermula hari ini di blog kami
http://jomjadibijak.blogspot.com dan Facebook Jom Jadi Bijak..

Muga ada manafaatnya.

Jom bersama-sama dengan kami....

Paklong
JJB JIM Johor

Tuesday, January 26, 2010

Kalutkah anda?

Assalamu'alaykum,

kalut? pernah dengar perkataan ini? tak pernah? kalut adalah kelam kabut. maksudnya, buat kerja tanpa perancangan, dan bila ada masalah, dah gelabah untuk mencari penyelesaian, dan hasilnya? sudah pasti tidak memuaskan hati...

anyway, adakah anda kalut? kelam kabut nak siapkan tugasan, nak siapkan kerja, nak habiskan basuh kereta, sampai lupa nak solat? janganlah macam tu...

berikan masa untuk solat...

orait..

Wednesday, January 20, 2010

dah solat dzuhur?

Assalamu'alaykum,



dah solat dzuhur?

cuba lihat jam..

pukul berapa ye?

kalau belum, berhenti sebentar dari menghadap komputer tu...

solatlah dahulu...

Monday, January 18, 2010

Ummi yang kepenatan

Assalamu'alaykum,

kesian ummi, kepenatan malam semalam...

Amni sangat2 tidak tidor...bangun sepanjang malam...

then demam...dan menangis merengek2..

afifah pulak selsema + batuk. sepanjang malam batuk...

Ujian dan Dugaan yang berbeza untuk setiap hambaNYA...kan? nak jadi lemah atau bertahan, terpulang pada diri sendiri...

ramai lagi dapat ujian yang lebih hebat dari ini..

afifah baru tidur...

Friday, January 15, 2010

taaruf, tafahum, taawun

Assalamu'alaykum,


bismillahirrahmanirrahim....

melihat pada tajuk, beberapa orang telah pun faham, ia merupakan rukun usrah..betul ke? insyaALLAH benar...kan?


akan tetapi, setelah bertahun-tahun usrah, dengan orang yang sama, ada perlu lagi benda2 ni? kenapa pula perlu? haaa...ini yang ramai yang terlupa, sedangkan dalam usrah, telah dibincangkan banyak kali perkara ini...

Wednesday, January 13, 2010

recent activity

Assalamu'alaykum,

masih belum lagi dapat catch up dengan life sebagai bapa kepada 2 orang anak perempuan yang comel...


anyway, dalam my facebook, currently i'm doing one assignment for photography, some sort like photography exercise, just to improve our skill....name by 365...means that, i've got to take picture every day...and upload it to internet...


next thing, nak tunjuk, persamaan dan perbezaan antara Afifah dan Amni. hehe...so, this the pic...


so, apa yang sama, apa yang berbeza?

Monday, January 11, 2010

Lagu kegemaran Afifah lately

Assalamu'alaykum,

Alhamdulillah, akhirnya dapat juga lihat bahagian New Post nih...selepas beberapa lama...kesibukan + tersangkut lebih ke Facebook..

anyway, lately, afifah sangat suka this song...dengan video die lagi...malam2, selalunya dia akan tidor sambil pegang handphone abi die, sampai mata tertutup...

okehlah dulu...idea ada beberapa nak tulis, tapi nampaknya, keadaan tidak mengizinkan...afifah kena ruam, kesian dia...