Wednesday, October 28, 2009

Malam yang menggerunkan...

Assalamu'alaykum,

alhamdulillah, hari rabu sudah. akan tetapi, apa kaitan hari rabu dengan malam yang menggerunkan?...

ada perkara berlaku semalam. masalah dalaman dalam keluarga. perlukah beritahu? tidak kot...

akan tetapi, hanya peringatan, agar berwaspadalah selalu..moga ALLAH berikan jalan keluar...

kadang-kadang, jalan keluar, dari jalan yang tidak disangka-sangka...

tidak mengapa, moga ALLAH berikan yang terbaik..uhuk..

batuk lagi, tapi kerja masih terus...

Monday, October 26, 2009

test

test

try lagi



Bismillah...

Assalamualaikum,


Alhamdulillah, hari isnin sudah, dan sehari lagi diberikan peluang untuk hidup, dan menghirup udara segar (baca: aircond bilik)...


Friday, October 23, 2009

Adakah Anda Sanggup? Rayuan Qurban dan Aqiqah 1430H

Assalamu'alaykum,

buat para sahabat, yang ingin menderma, dan membuat Qurban untuk sahabat kita di serata dunia, ayuhlah..

Thursday, October 22, 2009

kelajuan menaip anda

Assalamualaikum,

sajer nak test power...rupanya tak power sangat..hahah


keperluan yang tidak mendesak

Assalamualaikum,

alhamdulillah, akhirnya, dapat gak menaip sikit2. ada isu yang nak dititipkan dalam blog ini, tapi perlu penyesuaian ayat yang lebih baik. al-maklumlah, hamba bukannya insan yang menghafal dan mengingati semua perkara, dan semua ayat Quran serta Hadith2 soheh tu. so, terpaksa membuat proses editing yang sangat lama. tapi insyaALLAH berbaloi-baloi...

Tuesday, October 13, 2009

mengejar rahmat ILAHI

assalamualaikum, alhamdulillah.akhirnya,percubaan untuk update blog menggunakan hp.satu dulu.short sahaja.

This message has been delivered to your e-mail account by the Celcom Multimedia Messaging Service Centre (MMSC) and was originally sent by subscriber number 60137110180

You have received this Multimedia Message in your email inbox and it has been reformatted in order to be visible in your email client. However, Multimedia Messages have slideshow like qualities that are best viewed with the MMS capable player located in MMS capable devices or in our Web based MMS Player.

This message can be viewed as it was originally intended

To view this message as it was originally intened click on the button below...

Friday, October 09, 2009

pagi Jumaat nan indah

Assalamualaikum,

alhamdulillah, masih diberikan kekuatan, kesejahteraan dan kesihatan yang jitu oleh Allah s.w.t pada hari jumaat yang indah ini. jumaat dua minggu sudah, dapat berita menyedihkan, salah seorang rakan pensyarah di Fakulti telah dijemput ALLAH bertemu denganNYA, pada pagi jumaat nan indah, satu tanda ke"solehah"an almarhumah...semoga ALLAH terus merahmati dan meredhai beliau...

apapun, hidup masih perlu diteruskan, dan hari ini, terasa sedikit kepenatan, mungkin kepenatan mental kot, sebab berlari-lari semalaman, hujan lagi, and ada beberapa perkara yang terjadi semalam. serta, di"arah"kan untuk menyiapkan soalan final exam dan dihantar hari ini...hari ini...aduss...malam tadi pun tidoq lewat lagi, dan alhamdulillah, masih diberikan peluang untuk bangun pada hari ini...alhamdulillah..

so, hari ini pun sedikit sibuk...perlu siapkan soalan final, perlu tanda tugasan student, perlu jumpa student jap lagi, then ada mesyuarat, dan malam ini, sepatutnya ada Laylu Iqra'!! wahhh...menarik, sebab aku terlupa bangat untuk check tarikh dia. asik dengan perkara lain, yang berlambak2. terlupa lak. ada baca, tapi tidak take note...aduss...macamana ini ya...

takpelah, selesaikan satu-satu dulu...first thing first...

right...let's GO!!!!!!!!!!!!!!!

Thursday, October 08, 2009

Selamat Berpuasa.......enam syawal

Assalamualaikum,

sekadar ingin mengingatkan diri sendiri, dan sahabat yang disayangi.

Syawal dah melepasi tanda aras separuh, hari ini, telah masuk malam 18 Syawal. hanya tinggal lebih kurang 10-11hari sahaja untuk Syawal.

agak2, berapa banyak rumah telah diziarahi? open house ketepikan dulu, itu jemputan tuan rumah, yang diziarahi tanda ukhuwwah islamiah? agak2 berapa ye? aduss...kalau mengharapkan "Open House", masalah juga kita ni. dah sedikit tersasar dari Sunnah. tapi masih dalam landasan yang betul

dan paling penting, Puasa Sunat 6, di bulan Syawal ini. dah berapa ye agaknya masuk dalam akaun Puasa Sunat kita?

1? alhamdulillah, paling kurang, telah bermula
2? alhamdulillah, lebih sedikit dari 1
3? alhamdulillah, separuh dari tuntutan sunat ini dah dipenuhi
4? alhamdulillah, dah lebih separuh ni. bagus
5? alhamdulillah, satu hari lagi untuk habis
6? alhamdulillah, tertunai sudah tuntutan sunat puasa enam di bulan syawal ini..
0? alhamdulillah, masih ada 11 hari lagi untuk habiskannya..

jadi, apa yang ditunggu lagi? Open House? Hujung Minggu? tepuk dada, tanya iman masing2. masih ada peluang dan ruang untuk memperbaiki diri. insyaALLAH, semoga diberikan kekuatan untuk menambah amal di bulan syawal yang sedikit "menyesakkan dada, memboroikan perut" ini.

ayuh, jangan tunggu2 lagi!!!

peringatan untuk diri yang masih belum habis puasa enam lagi...ish ish...

Tuesday, October 06, 2009

Alhamdulillah...every going to be fine

Assalamualaikum,

last entry, i've already told about the "virus" that has been spread at afifah's nursery, and it become disaster to my in-law family, and today, alhamdulillah, every going ok..not perfect enough, still need to recover, especially, afifah...she going through a lot in just a week...

and alhamdulillah, ummi and in-law family getting better. last i've heard, andak already work today. so, oklah kot.

and, other than that disaster, i forgot to rearrange my note, and my student will be happy because there's no class for today. and yet, tomorrow i've one class, and the note still not finished yet. and this morning, i bump into my head of deparment, and he said: "zakri, nanti hantar soalan final exam ye. paling lambat minggu ni lah, nak hantar pada TP". aoucchhh...again...

anyway, the trip to Penang quite ok, i expected more from the student, so i'll put some question to final exam about the trip they going through, what they get from the presentation, all the visiting thing...hahaha...and there's a mark for those who attend the lawatan, and for those who don't, i'm so sorry, we've been plan this trip for more than 2 month. so, zero for you...

okeh, i'm too tired already, afifah quite "mengada2" today, maybe she still not ok. she didn't menyusu for 2 days already, because of that virus, and she only get Yeos soya bean milk. kesian afifah..


okeh, need to get rest, and hopefully, tomorrow, i'm getting better, and more to go!!

Saturday, October 03, 2009

hari ke 12 syawal, 13 syawal, 14 syawal...

Assalamualaikum,

tengah keletihan lagi, sebab baru sahaja pulang dari Pulau Pinang, yang jaraknya, lebih kurang 700KM++ dari Johor Bahru, atas urusan kerja.

anyway, sehari sebelum bertolak, Afifah tiba2 keracunan makanan, selepas pulang dari Nurseri, dia muntah2 7 kali dalam masa 2 jam (5 ptg - 7ptg), sebelum dibawa ke klinik, dan dinoda (baca: ubat disumbat ikut Bun**t. 

dan malam itu, dia tidak sihat sangat, asik terbangun, dan masih muntah, terpaksa jaga semalaman. risau betul...

dan ketika di Penang, ummi pulak yang keracunan makanan, satu rumah keracunan makanan. dan tiada siapa larat nak jaga afifah, sebab dia manja sangat, asik minta dukung. 

dan pulang semalam, akhirnya, dapat jaga afifah, dia masih muntah lagi sikit2. hopefully, dia akan ok hari ini. ummi masih kesakitan lagi...

anyway, kepala dah bengong...