Sunday, June 28, 2009

Rehlah PaLS 2009



Assalamualaikum,

alhamdulillah, akhirnya, dapat gak berehlah beramai2 lepas beberapa ketika tiada aktiviti rehlah nih...biasa rehlah family2 je...hehe

ni gambar sikit

Wednesday, June 24, 2009

Ramadhan, kami menunggumu...

Assalamualaikum,

terlambat sedikit, sepatutnya nak post malam semalam, tapi sibuk aku, maka tidak dapat diposting semalam..

anyway, dah 1 Rejab, malam ni, dah 2 Rejab...

ada 2 bulan lagi untuk kedatangan Ramadhan...

masih punya waktu untuk persiapan diri...

masih ada waktu untuk menyiapkan hati, menyiapkan persiapan ibadah kita...

sebelum ini, sunatnya puasa 3 hari sebulan, mulai hari ini, kita lebihkan lagi, 2 kali seminggu..

qiamullail, puasa sunat, tadarus kita,

apa lagi? masih ada banyak lagi..

ayuh ayuh ayuh

semarakkan Ramadhan, bermula Rejab ini...

adakah anda orang yang akan mengatakan:

"masih ada dua bulan sebelum Ramadhan"

atau

"ada dua bulan je lagi Ramadhan ni..."

terpulang...


Monday, June 22, 2009

the climb...

Assalamualaikum,

ada satu lagu, tajuk die "the climb", lirik yang sangat menyentuh hati...tidak kira dalam perjuangan kehidupan, dalam perjuangan matlamat Ustaziatul Alam, atau mungkin cuma perjuangan menghabiskan pengajian di pelbagai peringkat...kredit to cik Myra kita...

anyway, this is the lyric...nak translate ke? hehe...boleh jadi satu sajak nih...nanti akan dikeluarkan...versi zakri...if Allah izinkan...hopefully ALLAH still give me the idea, and will to make it...aminn.....

I can almost see it
That dream I’m dreaming but
There’s a voice inside my head sayin,
You’ll never reach it,
Every step I’m taking,
Every move I make feels
Lost with no direction
My faith is shaking but I
Got to keep trying
Got to keep my head held high

There’s always going to be another mountain
I’m always going to want to make it move
Always going to be an uphill battle,
Sometimes you going to have to lose,
Ain’t about how fast I get there,
Ain’t about what’s waiting on the other side…
It’s the climb…

The struggles I’m facing,
The chances I’m taking
Sometimes they knock me down but
No I’m not breaking
The pain I’m knowing
But these are the moments that
I’m going to remember most yeah
Just got to keep going
And I,
I got to be strong
Just keep pushing on,

There’s always going to be another mountain
I’m always going to want to make it move
Always going to be an uphill battle,
Sometimes you going to have to lose,
Ain’t about how fast I get there,
Ain’t about what’s waiting on the other side…
It’s the climb…

There’s always going to be another mountain
I’m always going to want to make it move
Always going to be an uphill battle,
Sometimes you going to have to lose,
Ain’t about how fast I get there,
Ain’t about what’s waiting on the other side…
It’s the climb…(yeeeahhhh)

Keep on moving
Keep climbing
Keep the faith baby…

It’s all about
It’s all about
The climb
Keep the faith
Keep your faith

Friday, June 19, 2009

Jaulah Penang

Alhamdulillah,

sekarang berada di Penang. nak upload gambar ke? mmm....jap jap...takde..


anyway, satu perjalanan yang mengasyikkan, dan memberikan sedikit lagi pengalaman hidup, untuk mengharungi kehidupan dengan lebih baik lagi...

pernah tak ingat cerita Newton dan epal? bila epal tu jatuh, dia diberikan "akal" oleh ALLAH swt untuk memikirkan tentang graviti. kalau time tu, kita yang duduk bawah pokok tu? "oohhh...epal, sedap nih....nyum nyum..." tapi insyaALLAH kita lebih lagi dari kebiasaan itu kan?

sama juga sepertimana jaulah, perjalanan, ke mana-mana pun. walaupun cuma rehlah ke sungai berdekatan rumah. kalau ianya sekadar jadi rehlah, dapat bertemu rakan2, maka itulah yang akan didapati, akan tetapi, sekiranya ia pandang dan direnung, maka insyaALLAH, perjalanan yang singkat itu, akan menjadi satu pengalaman hidup yang sangat baik..

maka, insyaALLAH, dalam perjalanan kali ini, banyak yang dapat diambil. selepas sekian lama tak naik flight, naik flight (free lagi, guna UTM punya pakej). dan perjalanan melihat sambil belajar makhluk2 yang ada di sini...

dan paling best, dapat melalui jalan balik pulau, dan pusing mengelilingi satu pulau dalam masa 3 jam sahaja. pusing round the island...dan alhamdulillah, dapat melihat sedikit sebanyak pembangunan yang "didiamkan" pihak atasan M-sia. dan juga, dapat melihat di pagi hari ini, akan mungkin bencana, mungkin malapetaka, atau mungkin ujian dari ALLAH, JEREBU yang teruk.

Alhamdulillah, semoga ianya menjadi pengajaran kepada kita. selepas beberapa lama "berehat" dari ujian ini, hingga terleka sedikit. ini adalah isu masyarakat, adalah isu kebajikan....maka? jadilah orang yang menjaga kebajikan....

wassalam...nak tulis banyak lagi, tapi, terkejar masa lagi... =)

Monday, June 15, 2009

my little journey

Assalamualaikum,

alhamdulilllah, akhirnya, selamat juga tiba di johor bahru ini, selepas lebih kurang seminggu menghirup udara tempat lain yang lebih segar, nyaman dan memberikan semangat yang baru...

satu pengembaraan yang kurang bermakna sekiranya dipandang hanya dari satu segi, segi keduniaan, kerana pengembaraan yang singkat ini, cuma akan dikatakan sebagai menghabiskan waktu, dan duit, kerana pengembaraan yang sedikit jauh ini, menjanjikan penggunaan kewangan yang sedikit tinggi untuk orang kebanyakan seperti saya ini...

pengembaraan bertemu sahabat2 satu Malaysia, yang sama2 ingin melihat bumi tanah air tercinta ini berdiri megah dengan Islam sebagai perundangannya, melahirkan rasa izzah, kebanggaan, kerana masih ramai lagi yang dulu menjadi teman2 seperjuangan sekampus, teman seperjuangan sekelas, teman seperjuangan sependapat, dan masih lagi, memikirkan permasalah umat ini, dan terus masih berjuang untuk melihat kedaulatan Islam tertegak dengan megahnya...

dan ia mengajar satu lagi erti kehidupan, perkongsian, dan kerjasama yang lebih erat lagi, bukan sekadar kerjasama adik beradik, teman sekelas, malah lebih lagi. teman seMalaysia. adusss...andailah kata, diberikan peluang, pasti kerjasama erat ini mampu dipupuk lebih lagi, bukan sekadar dengan satu unit, atau satu bahagian dari banyak2 bahagian ini.

apapun, semoga semangat, kekentalan, perjuangan yang tidak kenal erti menyerah ini, diharapkan dapat subur dalam hati yang kusut dan lemah, moga diberikan kekuatan, selepas bersama teman, kerana aku tahu, jauh di lubuk sana, masih ada teman yang memberikan sokongan, andai teman seperpusingan tidak lagi menongkatkan lengan untuk diri ini...

moga ALLAH terus memberikan kekuatan...

tugasan seterusnya? mestilah untuk ke Pulau Pinang, melihat anak buah membuat latihan industri..semoga dimudahkan juga...teringin berjaulah bersama ikhwah di penang...belum pernah lagi...hehe

Tuesday, June 02, 2009

Renungan buat aktivis Dakwah

Assalamualaikum,

one of my friend give me this link. and this video very very touch my heart. and it also help the spirit growing...insyaALLAH...

renungan buat pendakwah...