Monday, March 23, 2009

Ekplorasi Menara Ilmu 2009 - Zon Johor


Assalamualaikum,
Nuha dan Afifah
Mujahid dan Dhany

alhamdulillah, 
berakhir sudah EMI 2009,
bersama azam dan tekad dihati,
ingin menempuh zaman yang baru,

moga hati menjadi lebih terang lagi,
menyuluh masa depan dengan lebih gemilang lagi,
menongkah onak, membelah duri,
untuk menjadi muslim sejati,

terus menerus memandang ke hadapan,
meninggal kenangan menjadi pedoman,
agar kaki tidak tersilap jalan,
bertatih berlari, menuju masa depan,

terima kasih daun keladi,
untuk rakan seperjuangan yang dirai,
agar tidak rasa serik dihati,
untuk kembali bersama menerajui,


Thursday, March 19, 2009

letih?

Assalamualaikum,

rasa letih? rasa penat?

kadang-kadang, sangat terasa kepenatan, sangat terasa keletihan, macam tak berapa nak larat sangat untuk buat macam-macam benda. rasa macam malas sangat...badan pun sengal2...lagi2 bila melibatkan dakwah dan tarbiyah. usrah macam penat nak pegi, lagi2 minggu ni. terkejar sana, terkejar sini. geng lain pun macam tak support sangat. bosan je...

then, mesyuarat untuk program pun tak boleh nak buat, sebab apa ek? sebab tak sempat menyempat. kursus kene siapkan bahan dulu. bukan satu, tapi banyaakkkkk...cukuplah kata banyak, tak nak bagitahu berapa banyak. malam ada je program. malam ni usrah, malam semalam ada ceramah. malam esok ada dinner tempat kerja. macam tak habis-habis...

pastu terasa nak main je dengan afifah. comey je budak tuh...kalau boleh nak je melepek kat dia..manja2...bukan ke?

tapi, ada terbaca kisah sirah AR-Rasul, bagaimana baginda berusaha, terasa macam, betul ke apa yang aku "penatkan" ni? 

Ar-Rasul setiap hari ke Ka'abah, berdakwah kepada pembesar-pembesar Quraisy, disamping berdakwah kepada orang kebanyakan. 

kemudian, ingat tak kisah ar-Rasul ke Ta'if? jauh tu Ta'if, bukan dekat2. nak berdakwah, tapi dapat apa? dapat balingan batu, berdarah2 lagi. aduusssss....aku ada ke pergi jauh2? ada tu ada, tapi naik kereta, sekelip mata dah sampai. ar-Rasul dulu berhari-hari. kalau berhari-hari, macam hujung dunia selatan ni ke hujung dunia utara sana. ok kot...berhari-hari gamaknya...pastu kene baling batu je? Allah....

kemudian, berhijrah ke Madinah, untuk mengumpul dan merangka strategi dakwah yang baru. lebih advance. lagiiiiii jauuuuuuhhhhh.....

bila fikir macam tu, terasa nak berehat pun segan. dah lah Ar-Rasul tu sibuk, penat dan letih tinggal tepi. lepas tu, malam2 boleh lagi berqiamullail...aku? subuh pun terlambat. "as-solahhh tu khairumm minan nauuummm.." pun rasanya macam pernah dengar je dulu-dulu. 

Allahu Akbar...
Allahu Akbar...
Allahu Akbar...

moga kekuatan seperti dulu itu diberikan ke dalam hati dan jasmani ini...aminnn....

Monday, March 16, 2009

Kursus Lanjutan GIS untuk Staf MaCGDI 17 - 20 Mac 2009

Assalamualaikum,

alhamdulillah, sekali lagi diberi kesempatan untuk melaksanakan kursus untuk staf MaCGDI, kursus GIS Lanjutan, selepas peringkat asas berlangsung pada bulan Ogos tahun 2008.

so, this week gonna be a very buzy week  for me. because on weekdays, i've a Short Course, and this weekend, i'm gonna have a big program, Eksplorasi Menara Ilmu at Taman Universiti, Skudai, Johor.

so, hopefully, nothing wrong happen. and this week also, my mum will fly to Makassar, Indonesia, attend Anip's graduation ceremony, or something similar like that lah. on 18 - 23 mac 2009. 

and the next week? i'll tell later...till then dooo...

Thursday, March 12, 2009

testing....testing

Assalamualaikum

lepas beberapa lama bermain2 dengan web based, akhirnya, nak buat juga salah satu projek web based yang masyukkkk....iaitu web based GIS...

so, this is the early result..

ok...so the next milestone waiting to be done!!

Sunday, March 08, 2009

aku rabun?

Assalamualaikum,

tadi pegi kedai cermin mata, nak buatkan cermin mata untuk ummi, sambil2 tu, nak jugak gatal2 check mata..dan hasilnya?

(R) S = -0.75   C = -o.75

(L) S = -0.50   C = -0.25

haha...macam teruk silau sebelah kanan. patutlah rasa silau lebih masa driving, waktu malam lebih2 lagi silaunya. so, nak kene buat cermin mata ke? alaaa....

pening lerrr....

Afifah At Desaru

Assalamualaikum,

last weekend, on 1st March 2009, we went to Desaru Beach, first time for afifah and her Maksu Mu, heheh...

hoho

a little bit of our pic


Tuesday, March 03, 2009

100 truths??

100 truths, tag 10 people to do the same. Don't forget to tag!

Last beverage → Air Teh Hijau My Wife buat tadi
Last phone call → Mak calling, she wanted to go to dentist! haha..
Last text message → Maliki:  InsyaALLAH, balik kerja ana g
Last song you listened to → lagu cerita kat tv9 jam 5.30ptg nih ha..ntah apa ntah
Last time you cried → forgot already

HAVE YOU EVER:
Dated someone twice → yes, my wifelah..dating atas pentas lagi you!!
Been cheated → sudah semestinya
Kissed someone & regretted it →mmmm....ada ke? takde kot..cium ummi dengan pipah selalu..hehehe
Lost someone special→ Yes. My lovely ayahanda...miss him sooo much...

IN THE PAST MONTH HAVE YOU:
Fallen out of love → yes...haha
Laughed until you cried → lama dah...tak ketawa macam ni...haha
Met someone who changed your life →yes...but who? not person actually, a story kira ke?
Found out someone was talking about you → ada....tapi tak tahu apa cerrr...

How many people on your top friends do you know in real life? → my schoolmate, coursemate, officemate...ok arr tu
How many kids do you want to have → lima, best sikit!
Do you have any pets → takdelah..tapi dulu2 suka bela ikan...lenggok die..huuiiissssshhhh...
Do you want to change your name → hehe..takdelah, alhamdulillah, zakri is the best name for me

What time did you wake up today → 6.15pagi..pipah meragam kul 4 pagi..
What were you doing at midnight last night → tidoq..kroiihhhhh.....
Name something you cannot wait for → sambung belajar...best woooo....
Last time you saw your father→ ish ish....2 september 2008...itu pun masa dah tiada nafas
What's one thing you wish you could change --> tahap kemalasan saya yang tertinggi
Have you ever talked to a person named Tom --> entah..takde kot

What's getting on your nerves right now --> my bos...takut keje tak siap..hahaha
What's your real name → Mohammad Zakri
Elementary/Primary School → Sek Ren Islam Al-Amin, KL
Middle/Secondary School --> Sek Men Islam Hira' and Sek Men Islam Hidayah
Hair color → yellow and green..(giler hape, hitam jer nih..)
Long or short → agak pendek in my opinion lah..
Are you a health freak → mmm..takde kot..belasah je...
Righty or lefty → right!

FIRSTS :
First surgery → umur 8 tahun...sakit teruk woo...
First piercing → kat hidung...tapi tak tahu biler lah..
First best friend → Nazri, masa primary school dulu..
First sport you joined → bola ke badminton? tak tahu..antara dua..bola kat sekolah, badminton dengan ayah
First pet → ikan..tak ingat apa dah....
First vacation → balik KL kot..haha

CURRENTLY :
Eating  → nasi kat rumah pakcik T
Drinking →  air kosong
Waiting → to go  Mesyuarat at 9 o'clock

YOUR FUTURE :
Want kids? → already have one, nak lagi 4..hehe
Want to get married?→ alhamdulillah, selesai sebahagian agama Islam....
Careers in mind? → as Profesor..

HAVE YOU EVER :
Kissed a stranger → giler hape?
Lost glasses/contacts → tak pakai..alhamdulillah, pemandangan masih cantik dan meluas..
Ran away from home → lari dari rumah? masa kat u kot..tapi memang tak duduk rumah pun.
Broken someone's heart → haha....
Been arrested → takdelah...kene tangkap masa sekolah dulu yelah..hahaha...
Cried when someone died → yup...lagi2 masa ayahanda meninggal...dekat sebulan menangis je..

DO YOU BELIEVE IN:
Yourself → yes yes...i do...i do...i'm believing i can do something BIG...hahaha
Miracles → of course...ALLAH always  give some miracle to us..its us who didn't know it..
Love at first sight → hehe..ada ke? percaya lah...kira oklah...
Heaven →  yes yes yes....semua orang nak masuk syurga..kan?
Santa Claus → this one, nope! mitos semata-mata
Kiss on the first date→ kiss? date lepas kawen kira tak? tak kira? ooo....
Angels →  angels always everywhere...lagi2 kat majlis ilmu, dinaungi dengan sayapnya...

ANSWER TRUTHFULLY :
Is there one person you want to be with right now? →nope...ngantok...nak sarapan ye
Had more than one boyfriend/girlfriend at one time? → ada ke? ada kot..entah
Do you believe in God? → Allahu Matlamat Kami, Ar-Rasul pimpinan kami...


TAG siapa?

semua orang yang baca nih...hahahahaha