Wednesday, October 29, 2008

Sang Murabbi

salam,

tolong promote cerita menarik, dari blog mujahid and nihlah


Salam Tarbiyyah!~
to all brothers and sisters in Islam,

Alhamdulillah, "Sang Murobbi" film are already available in Malaysia.

Although the stock is limited, we will try our best to provide this inspirational da`wah film for all who love Islam ^__^ in Malaysia and also outside Malaysia.

The film is available in both
VCD (RM 15-) and DVD (RM 26-),
not including postal delivery.


price (for 1 VCD/DVD) according to type of local delivery:

Pos Laju (1-2 days) RM 6
Pos Register (5-6 days) RM 3


For order/booking of the film, please e-mail your:-

- Full Name,
- Amount of VCD/DVD,
- Phone No
- and Full Address (for postal delivery)
to mujahidnihlah @ gmail . com

We will entertain your request from time to time, insyaAllah.


---
Mujahid & Nihlah
langkah-pejuang.blogspot.com

Friday, October 24, 2008

rembat tag orang

The rule is: Each player answers the questions about themselves. I'm going to start the game now! :-S

Starting time: 9.09 am

Name: jazkeri (ni ummu bagi) 

Sisters:

Brothers: 6

Shoe Size: 7

Height: seperti inilah...nampak tak? tak nampak? ish ish...

Where do you live: sebelah UTM

Favourite drinks: mineral, air gas...(arrghhh...nanti ketagih nih!)

Favourite breakfast: apa2 yang ada kat dapur atau kat kedai..hahaha

Have you ever been on a plane?: pernah, sekali je..hahaha

Swam in the ocean: biasa....tahun ni je belum pegi...eh, dah pegi, dgn ummi..hehe

Fallen asleep at school: ish ish...ini satu kewajipan sebagai seorang pelajar tau! hhahaha

Fell off your chair: pernah ler...tap tak ingat bile...lama dulu..masa takat2 lutut dulu

Sat by the phone all night waiting for someone to call: pernah gak, masa berchenta dulu..haha

What is your room like: biasa...bilik pengantin..haha

What's right beside you: none...dinding

What is the last thing you ate: mee hun gureng dengan telur goreng

Ever had chicken pox: pernah kot...tak ingat ler

Sore throat: setiap hari lepas bangun tido, sebab hidun sumbat..keh keh

Stitches: mmm.....takde kot

Do you believe in love at first sight: mmmm....ada ke?

Like picnics: sudah semestinya, lagi2 dengan ummi..kalau dengan adik beradik ramai2 lagi best woooo

Who was, were the last person you danced with: ummi..hehe

Last person that made you smile: ummi gak..haha...kenekan ummi...

You last yelled at: yell takde lah, kadang2 je tertinggi suara...pastu kene marah balik..haha

Today did you:

Talk to someone you like: mesti, setiap pagi kacau ummi

Kissed anyone: ummi....dengan pipah pink

Get sick: sakit pinggang kira ke? hehehe

Miss someone: yes, ummi

Best feeling in the world: suka hati

Do you sleep with stuffed animals: takde takde...

That's under your bed: macam2...nota dulu2, dvd, entah..haha

Who do you really hate: mmm...orang yang tak ingat member...haha

What time is it now?: 9.15am

5 things I was doing 10 years ago

1) habis sekolah (yahuuuu)
2) layan wrestling, giler apa aku nih?"
3) habis belajar bachelor degree, and master degree
4) bertunang, nikah dengan ummi, honeymoon, dapat pipah
5) dapat keje, berenti, keje lagi, berenti, keje sekarang...dah tiga keje arr kiranya...hahaha

5 things on my to-do list today:
1) masukkan duit untuk anip
2) buat akaun cimb untuk ummi
3) pikir2 tempat untuk sambung phd
4) beli laptop (after a years dreaming...haha)
5) tidor kot, ngantok arr...eh, tak boleh, nak carik bahan sambung phd dulu


5 snacks I enjoy:
1) twisties
2) mars chocolate
3) super ring
4) air gas, tak kira apapun...tapi best tinge
5) cadbury chocolate


5 things I would do if I were a billionaire:
1) bawa ummi g haji, bawa mak dengan mama and ayah g umrah
2) beli tanah pusaka ayah, bahagi duit kat adik beradik lain
3) bagi derma kat sekolah hidayah, and palestine of course, they need it
4) entahlah...takde idea...haha
5) 


5 of my bad habits:
1) errr...cakap2 time tido
2) agak ber"angin", teruk betul..kesian ummi....ish ish
3) pemalas (ish ish ish...)
4) suka balik keje awal...sebab dah takde keje...haha
5) suka tido...hahahah


5 places I have lived/stayed a night in:
1) rumah ibunda ayahanda terchenta
2) rumah mama dengan ayah...hehehe
3) kampung terengganu, best woo...sejuk, takyah pakai kipas pun tidor...
4) rumah mak atok kat labis, segamat
5) rumah "ikhah"....hahahaha


5 things I will do after complete what I'm busy wif:
1) habiskan phd
2) pikir nak naik lebih sikit dari prof madya, sebab apa? sebab my dad ada prof madya, so, kene lebih sikitler..
3) nak jumpa all batch 1 SMIH dulu2..
4) nak pegi pantai, mandi manda dengan ummi, dengan pipah...hehehe
5) nak jalan2 dengan ummi je..tak nak bawak pipah..haha...


pweewww.....akhirnya, habis gak tag nih...
time checked 9.25

okeh, dengan ini, diisytiharkan, bahawa, saya meng"tag" semua yang baca tag nih..padan muke semua orang...hahahahaha

istiqomah

assalamualaikum,

kebiasaannya, apabila bertemu antara ikhwah, pasti akan ada tangan yang menyucuk perut, kaki yang memijak ibu jari, dan jari mencubit pipi orang. 

masa tu, masih dalam pembelajaran di peringkat degree...

dan masih istiqomah ketika sambung belajar ke peringkat master...

dan masih istiqomah selepas bernikah...

dan alhamdulillah, masih istiqomah selepas mendapat anak sorang...

istiqomah dalam erti kata yang lain...

jangan contohi istiqomah dalam menyebarkan "kenakalan" kepada orang lain..sila jangan istiqomah macam saya...hahahahah

hehe...

Tuesday, October 21, 2008

jangan jadi lilin, tapi jadilah pelita

assalamualaikum,


tadi surf sebentar internet, lalu menjumpai satu artikel menarik, mengenai satu "legenda" peribahasa, "guru ibarat lilin, membakar diri untuk memberi cahaya kepada orang lain", betul kan? pernah ke dengar?

tapi yang menarik, dalam artikel itu, dinyatakan, janganlah menjadi seperti lilin, membakar diri sehingga habis untuk menerangi orang lain, dan akhirnya, memakan diri. akan tetapi, jadilah seperti pelita, juga membakar diri, dengan minyak yang ada, tapi tidak memakan diri. menerangi orang lain, dengan membakar minyak, yang boleh diumpamakan sebagai ilmu yang dicurahkan kepada anak muridnya...

----

off topic, sebenarnya, jelous dengan arwah ayah, sebab dia adalah seorang pensyarah = guru yang mengajar, entah berapa ramai student, yang bukan setakat mengajar, tapi mendidik pelajarnya. dan ilmu itu, digunakan sejak tahun 1983 = aku baru berumur setahun. sampai sekarang, means = dah 25 tahun ilmu dia telah diajar, dan diaplikasikan dalam kehidupan. dan ilmu itu, terus diajar, dikembangkan lagi...

alangkah indahnya, sebab ilmu yang bermanafaat antara perkara yang dapat menyelamatkan diri ketika di alam barzakh nanti...selain doa anak yang soleh, dan amal kebajikan yang dilakukan...

Monday, October 20, 2008

Politik?

assalamualaikum,

ada baca surat khabar? ada dengar berita?

cerita perwakilan parti, seolah2 jadi berita utama malaysia. penting ke? entah, rasa macam tak penting, rasa macam penting, mungkin sebab ada kepentingan kot nanti...kan kan kan? entahlah..

anyway, hopefully, ALLAH akan selamatkan Malaysia, selamatkan umat Islam seluruhnya...amin...aminnn....amin ya rabbal 'alamin...

yeah, ustazah muni dah masuk hospital, zaujah yeop, so, tengah tunggu, apa cerita terbaru..just wait and see....tapi cepat sebulan lebih...mmm...hopefully, ALLAH save both, baby and mom...

amin...

Thursday, October 16, 2008

Tuesday, October 14, 2008

Malaysia's Top Universities

assalamualaikum,

sajer, dengar berita, bagitahu, senarai universiti terbaik dunia, telah dikeluarkan. so, kali ni, utm dapat masuk top 400, kira ok, sebab sebelum ni, tak termasuk top 500 pun..haha

dari sini

senarai universiti terbaik di malaysia

230 - UM
250 - UKM
313 - USM
320 - UPM
356 - UTM



and that's all, lain2 universiti tak termasuk lagi...

sikit info terbaru...k?

kesibukan?

assalamualaikum,

aduh, sibuknya....sibuknya dunia ini...banyaknya benda perlu difikirkan, diselesaikan...

lalu, apa perlu dibuat?

berdoalah, berusahalah yang terbaik...

---
ni akibat ada kursus pendek selama 2 minggu..kene handle untuk IRDA Iskandar Malaysia Authorities.

Monday, October 13, 2008

dalam kegelapan ada sinar

Assalamualaikum,

yakinkah anda?

pasti?

muktamad?

atau sekadar mengikut emosi?

"dan kami pasti akan menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. dan sampaikanlah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar."
(Al-Baqarah: 155)

"(iaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka berkata; 'Innalillahiwainnailaihirojiun'"
(al-Baqarah:156)

"mereka itulah yang memperoleh ampunan dan rahmat dari Tuhannya, dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk"
(al-Baqarah:157)

---

akhir2 ni, kekurangan idea, dan kepenatan mengejar dunia yang tidak pernah cukup..lalu hati berkata, atas dasar apa semua ini?
lalu nafsu menjawab, pastilah untuk memenuhi kehendak hati kamu...lalu akal berkata-kata, cukuplah sekadar yang perlu, wahai zakri....

Thursday, October 09, 2008

nasihat ibunda

assalamualaikum,

teringat satu nasihat dari ibunda tercinta, satu ketika dahulu;

"kita jangan buat orang marah, sakit hati dengan kita,
tapi tak pe kalau orang sakitkan hati kita, marah kita,
sebab kalau kita buat orang marah, sakit hati,
kita tak tahu, samada dia maafkan kita atau tak,
kalau kita marah orang, kita tahu hati kita,
dan insyaALLAH kita akan maafkan orang lain..."

cuma nak sampaikan sikit daripada apa yang telah disampaikan dahulu...

Wednesday, October 01, 2008

Eid Mubarak 1429 Hijrah

Assalamualaikum,

Eid Mubarak pada semua, moga tahun ini, hari raya merupakan hari kemenangan, dan bukan sekadar hari untuk tidak berpuasa selepas sebulan berpuasa...

tahun ni, kedatangan eid, sangat terkesan, sebab tak sempat nak mengejar keberkatan ramadhan, atas pemergian ayahanda tercinta, 2  ramadhan nan lalu...

ni, antara gambar raya tahun ni...lebih lagi di multiply..

wassalam



baju raya afifah...hehe