Tuesday, December 30, 2008

Zaid and Manihah Wedding

Assalamualaikum,

pada yang mungkin tak tahu lagi, and nak tengok montaj wedding Zaid and Manihah, so, this montage been done by Jubey, our best friend...so, no talk needed, let the video tell the story







2008's Conclusion?

Assalamualaikum,

tahun 2008, terlalu banyak perkara yang terjadi, dan insyaALLAH, dalam post kali ni, saya akan menyenaraikan beberapa perkara penting yang terjadi sepanjang 2008...bukan pada dunia, tapi dunia diri sendiri....

Januari 2008
- bertungkus lumus siapkan master projek, dalam masa sama, siapkan projek Batu Pahat and Kulai. pening kepala. officemate sorang berenti keje. 
- program Outdoor r2j2 yang sangat2 hampeh. as a pengarah program, we didn't manage to handle the program as pakcik2 expectation...yeah, they want a program such as mukhayyam like sekolah2 style, tapi kita dah adapt with uni style, its totaly different..anyway, dah settle pun...
- arwah cik lan, suami kepada adik mak meninggal dunia. ayah naik bus dari KL, kami dari JB naik bas ramai2...sedih sangat. sebab that evening, kami hantar anak bongsu arwah balik ke kuantan, rupa2nya, kami semua pun ikut balik...arwah dikebumikan kat terengganu...

Februari 2008
- first time pegi test SPA, untuk jawatan PTD - pegawai tadbir dan diplomatik - salah satu cara untuk jadi duta ke negara2 luar..haha...tapi tak pass pun, susah giler..pastu banyak sangat soalannya...

Mac 2008
- Hantar tesis. kene bagi 5 salinan lagi...huhu
- 26 hb presentation yang teruk kene tanya, teruk kene hentam dan sebagainya...

April 2008
- tak banyak perkara berlaku...actually, takde yang penting..huhu

Mei 2008
- 4 hb ada program KBM untuk staff IMAN, so, sebagai suami, kene join sekali...and last program, pengendali program, doakan untuk kesejahteraan ummi dan anak yang dikandung...
- Farahiyatul Afifah dilahirkan pada 10 Mei 2008. Alhamdulillah...tapi Tok Ayah takde, die ke Palembang hari yang sama

Jun 2008
- 2 hb daftar diri sebagai tutor di UTM, jabatan geoinformatik...at last, doa dan harapan yang diangan-angankan menjadi kenyataan....alhamdulillah...
- ulang tahun pertama perkahwinan...huhu...

Julai 2008
- interview sekali lagi untuk UTM, tapi tak penting pun. anyway, patutnya ke Seminar NGIS 2008, tapi nampaknya tak payah...alhamdulillah...tak payah tinggalkan ummi....tak habis pantang pun lagi...

Ogos 2008
- 16 Ogos, tarikh Konvokesyen untuk Msc IT-Management yang telah bertungkus lumus selama 2 tahun.
- 18 Ogos bergambar KOnvo sekeluarga, gambar terakhir arwah ayah yang sedikit berlainan perangainya dari kebiasaan.
- 29-30 hb pergi ikut lawatan pelajar ke Pulau Pinang. balik 3 hari sebelum ayah meninggal

September 2008
- awal Ramadhan, 2 Ramadhan, Ayahanda tercinta meninggal dunia...terasa gelap dunia bila terdengar khabar tersebut...semua adik beradik balik, kumpul. tapi tak lama. seminggu je. tinggallah berlima....
- setiap hari, teman ibunda terchenta melawat kubur ayahanda..

Oktober 2008
- Eid Fitri tahun ni paling sedih. perancangan nak balik terengganu terbatal terus. beraya di rumah sahaja.

November 2008
-anak Maliki dilahirkan. 

Disember 2008
- 10 Disember, Mus'ab bin 'Umayr dilahirkan...hehe
- 13 hb pergi kenduri Zaid and Manihah kat KL, majlis belah perempuan di Dewan Taman Sri Keramat, depan rumah sewa lama di KL dulu...kenangan lama tuh..
- 27 hb kenduri zaid di Johor. Afifah jatuh katil pagi tuh. nangis2 kuat. ummi belajar memandu, abi je yang kelam kabut...huhu
- 28 hb Zaki Afifi wedding pulak. 

---------------------
banyak perkara yang terjadi, tapi tak banyak yang dapat dicoretkan.ada yang hilang dari ingatan...huhu....

anyway, semoga tahun 2009 akan membawa sinar harapan yang lebih banyak dalam kehidupan, dan semoga jauh lebih baik dari tahun2 sebelum ini....aminnn....

Friday, December 26, 2008

Raven's Gate

Assalamualaikum,

last time, ada terbaca pasal satu siri novel, yang first one dah jadi movie pun. buku twilight. so, bila cari2, tak jumpa. and buku tu kene di order dari MPH. so, lastly, tak jadi beli. tension gak, sebab try nak carik...

anyway, dah bosan, cari  buku lain lak...and then, i found this book

buku the power of five, yang ada lima siri kot. didn't know. tapi yang nampak, ada 4 buku je...buku ke lima belum lagi keluar kot. so, disebabkan macam best bile baca sinopsis belakang buku, so, i bought 2 book.  so, layan je lah...

link to this..


baru habis separuh buku. tak dapat baca lagi trick cerita dia...quite ok...

lalala....

Thursday, December 25, 2008

Hud : Ayat 88


"88. He said: "O my people! Tell me, if I have a clear evidence from my Lord, and He has given me a good sustenance from Himself (shall I corrupt it by mixing it with the unlawfully earned money). I wish not, in contradiction to you, to do that which I forbid you. I only desire reform so far as I am able, to the best of my power. And my guidance cannot come except from Allâh, in Him I trust and unto Him I repent."


Monday, December 22, 2008

SIRI SAGA ARTAKUSIAD


Assalamualaikum,

macamana nak mula ye?...mmmm....oklah, macam ni...

satu masa dahulu, salah seorang abang aku begitu rajin membeli sejenis novel yang sedikit berlainan daripada novel2 yang biasa terdapat di kedai. novel itu tidak bertajuk seperti "Seindah Cinta di Taman Hati" atau "Hati yang duka lara" yang sentiasa dibawa kehulu hilir oleh orang lain saat itu. 

tajuknya, "Kembar Artakus", "Kota Arialun", "Pedang Aurora" seperti tidak menjadi satu kebiasaan. seperti satu perkara yang asing pada saat itu, ketika novel yang menjadi tatapan adalah novel2 bertemakan cinta...yang seperti tulus dan mulus di dalam hati..

dan dari satu novel itulah, hati mula terpaut. dan saat menghabiskan satu novel, terasa hendak membaca yang lain pula. dan saat itu, rupanya, ianya adalah siri SAGA ARTAKUSIAD. akan tetapi, cuma 3 buah buku sahaja yang dapat dibaca. tajuk seperti yang terdapat di atas. ini menimbulkan satu pencarian kepada novel2 tersebut.

akan tetapi, kesukaran untuk mendapatkannya, menyebabkan lelah yang berpanjangan. dan akhirnya, seperti sedikit kecewa, melepaskan cita2 mengumpul semuanya. 

akan tetapi, selepas diTAG oleh amirah dayana semalam, dan selepas menaip SAGA ARTAKUSIAD, terdetik untuk mencari dengan bertanya kepada encik GOOGLE, dan hasilnya? alhamdulillah, sangat menggembirakan. malah, ada pertambahan daripada yang sedia ada. 

asalnya, penulis novel ini, Ahmad Patria juga merasa kecewa, dan tidak melengkapkan pengakhiran kisah ini. dan kisah ini tergantung di novel siri yang ke 6. dan dengan sokongan daripada peminat2 yang menubuhkan kelab ARTAKUSIAD, akhirnya, mereka membina laman web, yang mana, akhirnya menarik kembali minat Ahmad Patria untuk menyambung kisah ini, dan hasilnya, telah muncul novel yang ke 7, dan siri ke 8 dalam perjalanan.

satu kisah yang sangat2 indah. dan penuh fantasi, yang menunjukkan, bahawa di Malaysia, juga ada penulis yang mampu menyaingi cerita2 seperti LOTR, Narnia dan sebagainya. dan kisah ini, telah bermula sejak 1980an lagi..setua mana Ahmad Patria? wallahualam...

===================

Sunday, December 21, 2008

tag yang entah ke berapa?

Assalamualaikum,

sekali kene tag pulak...so, layan jelah ye....ni di tag oleh Amirah Dayana...so, layan je lah..

1. Senaraikan 10 perkara ttg org yg tag kamu
- pakai cermin mata
- antara orang yang tinggi gak..tapi lagi rendah dari me..hehe
- belajar about multimedia
- pernah tunjuk gambar diambil guna DSLR camera yang menyebabkan aku pun nak beli gak DSLR
- orang yang design interface index UTM website
- pernah praktikal kat Space UTM (betul ke? tak ingat sangat)
- suka baca buku cerita...kira ok kan nih?
- yang lain2 tak tahu lah...kira ok arr tu


2. Tuliskan novel kegemaran kamu
- ada dua kot..first Harry Potter, second novel Siri Artakusiad. novel siri ni dah lama, tak jumpa dah...mana nak carik pun tak tahu...best woo citer, macam Lord Of The Ring versi melayu...nama hero dia ARTAKUS...di sini


3. Listkan 5 bende yang kamu sayang (bukan org)

- My NEW Laptop
- my Sony Ericson Handphone
- my father's car...nostalgic tuuu..
- my wedding ring (my precious!!...tiru gaya suara Gollum dalam LOTR)
- my comics...hahahahaha

4. Who I want to tag
- mmm....my wife of course..
- yeop...
- semua yang baca tag ni lah...hahahaha..suka hati aku!!!!!

Saturday, December 20, 2008

adakah pasti aku hidup lebih lama?

Assalamualaikum,

selepas pemergian ayahanda lebih tiga bulan lepas, kerinduan padanya, sentiasa menekan di dalam kalbu. bukan bermakna sebelum itu, tidak pernah merinduinya, tapi kerinduan itu, boleh diselesaikan. kerana, jika lama tidak ketemu, pasti akan mengambil sedikit masa bertemu dengannya. 

namun, saat ketiadaannya ini, terasa kerinduan itu semakin menjadi2. lalu, saat ke masjid yang selalu diikut selama ini, terasa kehadirannya. terbayang2 batuknya di sudut kiri masjid. kalau naik kereta sutera di sebelah kiri, terasa dia yang memandu, dan terasa masih nak berbual dengannya...

lalu, hati seperti kerinduan yang teramat sangat. tapi, bila teringat, 

"satu hari nanti, aku pasti akan ke sana jua"

kerinduan, dan kegeraman dalam hati, dapat dilepaskan....dan kadang2 terasa tidak sabar untuk bersamanya, padahal pastinya tidak dapat bertemu, kerana kubur pastinya tidak berhubung, tapi siapa tahu...

terfikir, insyaALLAH, di akhirat nanti, insyaALLAH akan dapat bertemu, terasa lega dalam hati....insyaALLAH, pasti akan bertemu nanti. cepat atau lambat sahaja...

Tuesday, December 16, 2008

Sedikit Majlis Nikah Zaid Omar

Assalamualaikum,

ni gambar sikit masa majlis pernikahan Zaid Omar...

gambar diambil oleh Salman Hishamuddin, so, terimalah seadanya....



Monday, December 15, 2008

PERJALANAN YANG TERASING

Assalamualaikum,

setelah dua hari mengharungi perjalanan menemani Zaid Omar yang melangkah ke alam yang baru, terasa kelelahan dan kepenatan yang agak tinggi tahapnya...

akan tetapi, dalam masa dua hari perjalanan, terdapat bermacam perkara yang dapat diambil iktibar. seolah2, ALLAH masih lagi menyayangi diri ini, dengan "memberikan" tazkirah cara mudah...

pertamanya, ketika sampai ke puduraya, hujan renyai2, dengan laptop yang dikhuatiri dibasahi air hujan, dengan keadaan pudu yang sedikit banjir, menyukarkan sedikit perjalanan ke PUTRA LRT. terasa seperti tergugat sedikit, lalu bertanya pada hati, "kenapa aku ke sini?"

dalam kesibukan manusia ke hulu hilir dalam KLCC, satu lagi ujian diberikan. sepatutnya, aku perlu bertanya kepada mana2 manusia yang nak ke PC Fair, namun, aku tidak lakukan. malah, aku cuma keluar dari Suria KLCC, dan melihat keindahan tasik dan suasana di luar Suria. kenapa aku tidak bertanya sahaja kepada orang lain, lalu ke PC Fair? aku sendiri tidak mengetahui jawapannya. mungkin ALLAH tidak mahu aku bersama2 kesibukan manusia yang lain. lalu aku menghabiskan masa di situ.

kemudian, dalam perjalanan pulang ke JB, dalam PUTRA LRT daripada Jelatek ke Masjid Jamek, satu lagi insiden yang tidak disangka2. daripada insan yang juga tak disangka akan buat begitu. 

pertamanya, ada dua orang couple, sudah berkahwin mungkin (aku ingin bersangka baik), yang lelaki sibuk bermain PSP, dan perempuannya, syok melayan lelaki tersebut bermain PSP. ketika sampai di satu stesen, ada dua orang ibu, bersama anaknya yang kecil, masuk ke LRT, si anak kecil berkata kepada ibu "ibu, nak duduk", mungkin kepenatan barangkali, setelah penat berjalan. dan tidak semena-mena, couple tadi bangun, lalu memberikan tempat duduk kepada dua orang ibu tersebut. 

"Alhamdulillah, masih ada perasaan sayang kepada sesama manusia lagi mereka ini" bisik hatiku sambil tersenyum. satu budi yang rasanya, kalau ditanya pada diri aku sendiri, mampu ke aku lakukan seperti itu. atau aku leka dengan permandangan Kuala Lumpur yang mengasyikkan.

kemudian, insiden kedua, ketika dua orang ibu tadi, turun pada stesen2 berikutnya, ada seorang lelaki, tanpa ragu2, duduk, dan duduk di tengah2 kerusi yang tiga, dalam keadaan yang tergesa2, gaya seperti foreigner, lalu aku beristighfar...manusia seperti ini, memang sentiasa ada..


======================


apapun, apa yang dapat aku pelajari, masih ada benda yang manusia ini perihatin. dan peringatan kepada diri aku sendiri. adakah aku lakukan "akhlak2" seperti itu? atau aku pun sama, berebut2 nak kerusi, agar punggung aku selesa melekat tanpa perlu melenguhkan kaki?

masih banyak "AKHLAK2 MULIA" yang perlu aku praktikkan...sebagai manusia, sebagai seorang muslim, sebagai daie (mungkin), sebagai ayah, anak, dan sebagainya...

adakah aku mampu? insyaALLAH aku mampu, cuma perlu berdikit2...

amin....

Friday, December 12, 2008

Afifah wth telinga2 nyer,,,,huhu..and Mus'ab bin 'Umayr

Assalamualaikum,

just nak kongsi sikit2 gambo apipah ni...nak tengok satu2? ke multiply saya



susah jadi anak kepada zakri ni....asik kene buli jeeee

anyway, semalam melawat dua orang sahabat yang baru je dapat anak. pertamanya, 

Mus'ab bin 'Umayr Sayfurrahman bin Ainullotfi

keduanya,

Ahmad Mikael bin Ahmad Maliki
(tak pasti ejaan betul ke tak...hehe)


anak Yeop, 3.93kg dan 54 cm masa keluar..
anak maliki, 2.1kg and rasanya 30++cm je masa keluar...huhu

two different of a kind...anyway, anak maliki sangat2 kecil...tapi lupa nak ambil gambar die, asik main dengan kepala die je...huhu..apa daa....ni gamba masa lawat anak yeop kat spital

Wednesday, December 10, 2008

YEOP DAH JADI BAPA!

Assalamualaikum,

ni mesej dari Umayr:


"AllahuAkbar!

lahirlah seorang Mus'ab bin 'Umayr ke dunia. semoga menjadi anak yang laksana Mus'ab bin "Umayr sahabat RasuluLLAH yang berjuang! Jazakumullah khaira atas doa dan perhatian antum. beratnya 3.9kg, lelaki la kan kalau dah nama Mus'ab"


--> ni mesej umayr jam 19:52 jam handphone ana nih...tarikh? mestilah 10 Disember, 7 bulan lepas Afifah lahir. huhu 

Tuesday, December 09, 2008

my first javascript and ajax books...??

assalamualaikum,

because of php cannot afford to build extra thing on web site, so, yeop has introduced me with AJAX, and i'm trying hard to manage and buy a book just for my "rujukan", after using ebook yang "menyakitkan" mata, so, i decide, at least, i must have a book for this AJAX thing...

so, last two days, ada duit lebih sikit, konon2 nak pegi City Square, JB, tapi wanie nak pegi jusco, so, while she looking for all the thing needed for her "macaronni", i decide to stop by MPH, at least nak jugak tengok2 if there something new. so, i found 2 book for AJAX. so, last2 i buy this book


tapi mine, yang seventh edition. so lagi advance...hohoho...hopefully it will help me develop my project after this. 

hoho...anyway, welcome my dear...so, nak ajar web based GIS after this pun, no problem insyaALLAH...hohoho


DSLR Camera

Assalamualaikum,


ish ish ish...selalu tengok gambar yang cantik2, rasa tak puas hati bila tengok gambar yang kita "rasa" cantik...

ish ish ish...betapa cantiknya keindahan alam ciptaan ALLAH, tapi tak dapat ditunjukkan dengan gambar yang telah diambil....ruginya rasa...

kemudian, berkenalan dengan DSLR, owhhhh.....

so, mula berangan2 sejak 2 tahun lepas untuk memiliki satu...tapi semuanya harga Rm2000++...ya ALLAH...mahallah pulak...

tapi alhamdulillah, kebelakangan ini, model2 kamera DSLR mula menunjukkan penurunan, dengan yang terbaru, 1000D yang berada di bawah paras RM2000. cuma, yang masih kekurangan, adalah dana yang masih belum mencukupi. 


tak mengapa, insyaALLAH, takde aral, semua pasti akan dapat...macam laptop ni...lepas setahun mengidam untuk mendapatkannya, akhirnya, lepas setahun, ALLAH mudahkan untuk mencapai cita2 ni...

lepas ni? kene tunaikan janji pada zaujah tersayang dulu...hehe...janji yang dah lama nak buat, tapi belum berkesempatan...insyaALLAH, dua tiga minggu ni, sempat kot...hehe


Monday, December 08, 2008

Eid Adha

Assalamualaikum,

Eid Adha.

alhamdulillah, tahun ni dapat bersama dengan rakan2 KRT (kelab rukun tetangga) jalan meranti taman sri pulai, bersama melaksanakan ibadah qurban..

alhamdulillah, 4 ekor lembu dan seekor biri2 telah ditumbangkan hari ini. cuma tak sempat ambil gambar, sebab tahun ni, bertugas bukan sebagai jurugambar, cuma sebagai penarik tali penumbang lembu...

alhamdulillah...tak sabar menunggu tahun depan, nak lebih mencabar sikit. nak jadi orang yang baling tali ke leher lembu, dengan letak tali kat kaki lembu tu...kambing takde masalah, pegang kepala, tarik kaki, 3 orang je...lembu tu, ada lah 10 orang...

next year!!

gambar, mmm...kene try carik nih...

============

first time qurban tiada kelibat arwah ayahanda yang sentiasa ceria dan sibuk menyibuk di semua sudut.

Friday, November 28, 2008

Wednesday, November 12, 2008

cabaran dakwah

assalamualaikum

dugaan dan cabaran dakwah itu pelbagai...ada yang keras, ada yang lembut...

"ada seekor semut, dia memanjat pokok kelapa hingga ke puncaknya,
kemudian, dari jauh, ada angin kencang datang membadai,
lalu, dia kuat memegang dahan, agar tidak jatuh,

lagi, angin taufan juga datang,
meniup kuat, hingga menggoyangkan pokok kelapa,
lalu, lebih kuat dipegang dahan itu,
dan tidak jatuh lagi,

puting beliung juga berpusing,
menghempas pokok, mencemaskan hati,
tapi dahan semakin kuat dipegang,
lalu selamat dari terjatuh dari dahan pokok yang tinggi itu...

tetapi, tidak lama, angin sepoi2 bahasa bertiup lembut,
mengenai kepala, membelai rambut,
lalu, mata semut menjadi kuyu,
terasa indah, sedapnya angin,
lalu tertidur, dan jatuh dari pokok...."

olahan semula daripada satu scene dalam "Sang Murobbi", bila ditekan dengan kuat, kita akan kuat menahan, dan melawan semula...akan tetapi, bila dilayan, bila diberikan kemudahan, lalu, kita menjadi lemah, dan akhirnya, ditelan arus badai yang mendatang....

Friday, November 07, 2008

nasihat ibunda - angkatlah tangan

assalamualaikum,

angkat tangan?

kenapa pulak?

angkatlah tangan kalau terjumpa teman yang dikenali...

angkatlah tangan pada pengawal yang menjaga pintu utama tu...

angkatlah tangan pada orang yang memberi ruang kepada kereta kita saat sesak jalan...

kan mudah...tak sukar...

dan pastikan, angkat tangan kanan, jangan pula angkat tangan kiri...

nanti orang ingat kita kurang ajar...

betul ke? hehe

Wednesday, November 05, 2008

kubur masing2

assalamualaikum,

satu istilah, yang sering digunakan apabila kita menegur orang lain, akan tetapi, orang yang ditegur, tidak mahu mendengar nasihat.

"ala, kubur masing2..."

ada ke pernah terfikir, kita mula hidup, perlukan orang lain, ibu yang meneran, melahirkan kita. kemudian, nurse, atau doktor yang menyambut, memudahkan untuk kita dilahirkan. dipotong tali pusat, kan orang lain yang buatkan?

ibu yang bagi susu, takkan kita minum sendiri? belajar, orang yang ajarkan, bercakap, daripada pendengaran, dan pelajaran dari persekitaran sekeliling. kan semuanya perlu orang lain?

bahkan, kadang2 yang ditegur, sedang berchentan-chentun, bercouple, tapi bila ditegur, dia cakap "ala bang, kubur masing2...", laaa....kan sebelah awak tu, orang lain gak...

nanti dah mati, ada orang tolong mandikan, kafankan, kebumikan...takkan nak mandi sendiri? nak kapan sendiri? hebat...bahkan syaitan yang "membantu" penyesatan kita pun tak tolong...lepas tu, masuk kubur sendiri? takde orang bawakan?

paling best, nak kambus kubur sendiri? kubur masing2 lagi ke? mmm....


nasihatkanlah kamu, sebelum kamu tak sempat dinasihatkan...hehe

Monday, November 03, 2008

pedihnya hati

Assalamualaikum,


 

tiba-tiba, hati terasa rindu yang teramat sangat pada arwah ayahanda...

rindu sangat2...

ya ALLAH, KAU temukan dan kumpulkanlah kami semua di akhirat kelak...

Wednesday, October 29, 2008

Sang Murabbi

salam,

tolong promote cerita menarik, dari blog mujahid and nihlah


Salam Tarbiyyah!~
to all brothers and sisters in Islam,

Alhamdulillah, "Sang Murobbi" film are already available in Malaysia.

Although the stock is limited, we will try our best to provide this inspirational da`wah film for all who love Islam ^__^ in Malaysia and also outside Malaysia.

The film is available in both
VCD (RM 15-) and DVD (RM 26-),
not including postal delivery.


price (for 1 VCD/DVD) according to type of local delivery:

Pos Laju (1-2 days) RM 6
Pos Register (5-6 days) RM 3


For order/booking of the film, please e-mail your:-

- Full Name,
- Amount of VCD/DVD,
- Phone No
- and Full Address (for postal delivery)
to mujahidnihlah @ gmail . com

We will entertain your request from time to time, insyaAllah.


---
Mujahid & Nihlah
langkah-pejuang.blogspot.com

Friday, October 24, 2008

rembat tag orang

The rule is: Each player answers the questions about themselves. I'm going to start the game now! :-S

Starting time: 9.09 am

Name: jazkeri (ni ummu bagi) 

Sisters:

Brothers: 6

Shoe Size: 7

Height: seperti inilah...nampak tak? tak nampak? ish ish...

Where do you live: sebelah UTM

Favourite drinks: mineral, air gas...(arrghhh...nanti ketagih nih!)

Favourite breakfast: apa2 yang ada kat dapur atau kat kedai..hahaha

Have you ever been on a plane?: pernah, sekali je..hahaha

Swam in the ocean: biasa....tahun ni je belum pegi...eh, dah pegi, dgn ummi..hehe

Fallen asleep at school: ish ish...ini satu kewajipan sebagai seorang pelajar tau! hhahaha

Fell off your chair: pernah ler...tap tak ingat bile...lama dulu..masa takat2 lutut dulu

Sat by the phone all night waiting for someone to call: pernah gak, masa berchenta dulu..haha

What is your room like: biasa...bilik pengantin..haha

What's right beside you: none...dinding

What is the last thing you ate: mee hun gureng dengan telur goreng

Ever had chicken pox: pernah kot...tak ingat ler

Sore throat: setiap hari lepas bangun tido, sebab hidun sumbat..keh keh

Stitches: mmm.....takde kot

Do you believe in love at first sight: mmmm....ada ke?

Like picnics: sudah semestinya, lagi2 dengan ummi..kalau dengan adik beradik ramai2 lagi best woooo

Who was, were the last person you danced with: ummi..hehe

Last person that made you smile: ummi gak..haha...kenekan ummi...

You last yelled at: yell takde lah, kadang2 je tertinggi suara...pastu kene marah balik..haha

Today did you:

Talk to someone you like: mesti, setiap pagi kacau ummi

Kissed anyone: ummi....dengan pipah pink

Get sick: sakit pinggang kira ke? hehehe

Miss someone: yes, ummi

Best feeling in the world: suka hati

Do you sleep with stuffed animals: takde takde...

That's under your bed: macam2...nota dulu2, dvd, entah..haha

Who do you really hate: mmm...orang yang tak ingat member...haha

What time is it now?: 9.15am

5 things I was doing 10 years ago

1) habis sekolah (yahuuuu)
2) layan wrestling, giler apa aku nih?"
3) habis belajar bachelor degree, and master degree
4) bertunang, nikah dengan ummi, honeymoon, dapat pipah
5) dapat keje, berenti, keje lagi, berenti, keje sekarang...dah tiga keje arr kiranya...hahaha

5 things on my to-do list today:
1) masukkan duit untuk anip
2) buat akaun cimb untuk ummi
3) pikir2 tempat untuk sambung phd
4) beli laptop (after a years dreaming...haha)
5) tidor kot, ngantok arr...eh, tak boleh, nak carik bahan sambung phd dulu


5 snacks I enjoy:
1) twisties
2) mars chocolate
3) super ring
4) air gas, tak kira apapun...tapi best tinge
5) cadbury chocolate


5 things I would do if I were a billionaire:
1) bawa ummi g haji, bawa mak dengan mama and ayah g umrah
2) beli tanah pusaka ayah, bahagi duit kat adik beradik lain
3) bagi derma kat sekolah hidayah, and palestine of course, they need it
4) entahlah...takde idea...haha
5) 


5 of my bad habits:
1) errr...cakap2 time tido
2) agak ber"angin", teruk betul..kesian ummi....ish ish
3) pemalas (ish ish ish...)
4) suka balik keje awal...sebab dah takde keje...haha
5) suka tido...hahahah


5 places I have lived/stayed a night in:
1) rumah ibunda ayahanda terchenta
2) rumah mama dengan ayah...hehehe
3) kampung terengganu, best woo...sejuk, takyah pakai kipas pun tidor...
4) rumah mak atok kat labis, segamat
5) rumah "ikhah"....hahahaha


5 things I will do after complete what I'm busy wif:
1) habiskan phd
2) pikir nak naik lebih sikit dari prof madya, sebab apa? sebab my dad ada prof madya, so, kene lebih sikitler..
3) nak jumpa all batch 1 SMIH dulu2..
4) nak pegi pantai, mandi manda dengan ummi, dengan pipah...hehehe
5) nak jalan2 dengan ummi je..tak nak bawak pipah..haha...


pweewww.....akhirnya, habis gak tag nih...
time checked 9.25

okeh, dengan ini, diisytiharkan, bahawa, saya meng"tag" semua yang baca tag nih..padan muke semua orang...hahahahaha

istiqomah

assalamualaikum,

kebiasaannya, apabila bertemu antara ikhwah, pasti akan ada tangan yang menyucuk perut, kaki yang memijak ibu jari, dan jari mencubit pipi orang. 

masa tu, masih dalam pembelajaran di peringkat degree...

dan masih istiqomah ketika sambung belajar ke peringkat master...

dan masih istiqomah selepas bernikah...

dan alhamdulillah, masih istiqomah selepas mendapat anak sorang...

istiqomah dalam erti kata yang lain...

jangan contohi istiqomah dalam menyebarkan "kenakalan" kepada orang lain..sila jangan istiqomah macam saya...hahahahah

hehe...

Tuesday, October 21, 2008

jangan jadi lilin, tapi jadilah pelita

assalamualaikum,


tadi surf sebentar internet, lalu menjumpai satu artikel menarik, mengenai satu "legenda" peribahasa, "guru ibarat lilin, membakar diri untuk memberi cahaya kepada orang lain", betul kan? pernah ke dengar?

tapi yang menarik, dalam artikel itu, dinyatakan, janganlah menjadi seperti lilin, membakar diri sehingga habis untuk menerangi orang lain, dan akhirnya, memakan diri. akan tetapi, jadilah seperti pelita, juga membakar diri, dengan minyak yang ada, tapi tidak memakan diri. menerangi orang lain, dengan membakar minyak, yang boleh diumpamakan sebagai ilmu yang dicurahkan kepada anak muridnya...

----

off topic, sebenarnya, jelous dengan arwah ayah, sebab dia adalah seorang pensyarah = guru yang mengajar, entah berapa ramai student, yang bukan setakat mengajar, tapi mendidik pelajarnya. dan ilmu itu, digunakan sejak tahun 1983 = aku baru berumur setahun. sampai sekarang, means = dah 25 tahun ilmu dia telah diajar, dan diaplikasikan dalam kehidupan. dan ilmu itu, terus diajar, dikembangkan lagi...

alangkah indahnya, sebab ilmu yang bermanafaat antara perkara yang dapat menyelamatkan diri ketika di alam barzakh nanti...selain doa anak yang soleh, dan amal kebajikan yang dilakukan...

Monday, October 20, 2008

Politik?

assalamualaikum,

ada baca surat khabar? ada dengar berita?

cerita perwakilan parti, seolah2 jadi berita utama malaysia. penting ke? entah, rasa macam tak penting, rasa macam penting, mungkin sebab ada kepentingan kot nanti...kan kan kan? entahlah..

anyway, hopefully, ALLAH akan selamatkan Malaysia, selamatkan umat Islam seluruhnya...amin...aminnn....amin ya rabbal 'alamin...

yeah, ustazah muni dah masuk hospital, zaujah yeop, so, tengah tunggu, apa cerita terbaru..just wait and see....tapi cepat sebulan lebih...mmm...hopefully, ALLAH save both, baby and mom...

amin...

Thursday, October 16, 2008

Tuesday, October 14, 2008

Malaysia's Top Universities

assalamualaikum,

sajer, dengar berita, bagitahu, senarai universiti terbaik dunia, telah dikeluarkan. so, kali ni, utm dapat masuk top 400, kira ok, sebab sebelum ni, tak termasuk top 500 pun..haha

dari sini

senarai universiti terbaik di malaysia

230 - UM
250 - UKM
313 - USM
320 - UPM
356 - UTM



and that's all, lain2 universiti tak termasuk lagi...

sikit info terbaru...k?

kesibukan?

assalamualaikum,

aduh, sibuknya....sibuknya dunia ini...banyaknya benda perlu difikirkan, diselesaikan...

lalu, apa perlu dibuat?

berdoalah, berusahalah yang terbaik...

---
ni akibat ada kursus pendek selama 2 minggu..kene handle untuk IRDA Iskandar Malaysia Authorities.

Monday, October 13, 2008

dalam kegelapan ada sinar

Assalamualaikum,

yakinkah anda?

pasti?

muktamad?

atau sekadar mengikut emosi?

"dan kami pasti akan menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. dan sampaikanlah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar."
(Al-Baqarah: 155)

"(iaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka berkata; 'Innalillahiwainnailaihirojiun'"
(al-Baqarah:156)

"mereka itulah yang memperoleh ampunan dan rahmat dari Tuhannya, dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk"
(al-Baqarah:157)

---

akhir2 ni, kekurangan idea, dan kepenatan mengejar dunia yang tidak pernah cukup..lalu hati berkata, atas dasar apa semua ini?
lalu nafsu menjawab, pastilah untuk memenuhi kehendak hati kamu...lalu akal berkata-kata, cukuplah sekadar yang perlu, wahai zakri....

Thursday, October 09, 2008

nasihat ibunda

assalamualaikum,

teringat satu nasihat dari ibunda tercinta, satu ketika dahulu;

"kita jangan buat orang marah, sakit hati dengan kita,
tapi tak pe kalau orang sakitkan hati kita, marah kita,
sebab kalau kita buat orang marah, sakit hati,
kita tak tahu, samada dia maafkan kita atau tak,
kalau kita marah orang, kita tahu hati kita,
dan insyaALLAH kita akan maafkan orang lain..."

cuma nak sampaikan sikit daripada apa yang telah disampaikan dahulu...

Wednesday, October 01, 2008

Eid Mubarak 1429 Hijrah

Assalamualaikum,

Eid Mubarak pada semua, moga tahun ini, hari raya merupakan hari kemenangan, dan bukan sekadar hari untuk tidak berpuasa selepas sebulan berpuasa...

tahun ni, kedatangan eid, sangat terkesan, sebab tak sempat nak mengejar keberkatan ramadhan, atas pemergian ayahanda tercinta, 2  ramadhan nan lalu...

ni, antara gambar raya tahun ni...lebih lagi di multiply..

wassalam



baju raya afifah...hehe


Saturday, September 27, 2008

sekitar gambar afifah

assalamualaikum,

ni untuk tatapan aneep




ni antara video baru dirakam





oklah, cukup dulu, if you want more, go to my multiply site...

Monday, September 22, 2008

buat ayah

assalamualaikum,

khas buat ayahanda tercinta,
Haji Tarmidi bin Haji Tamsir
1 ramadhan 1373 - 2 ramadhan 1429

============
assalamualaikum,

ayah,
dah 20 hari ayah pergi,
dah 21 hari kami berada dalam ramadhan tahun ini,
tapi ramadhan kami, tak sama seperti sebelum ini,
ramadhan tahun ni, suram sekali,

ayah,
setiap hari, pasti ayah akan kembali,
dengan senyuman, sambil memanggil afifah,
tak sempat nak buka baju,
tak sempat nak duduk,
pasti afifah yang ayah cari dulu,

ayah,
zakri terasa penat sangat,
seperti tak tertanggung beban dan tanggungjawab yang ayah tinggalkan,
walaupun tanggungjawab bukan pada zakri,
tapi zakri kene pikul semua ini,

ayah,
adik2, ada lima orang lagi tak habis belajar,
masih panjang perjalanan mereka,
masih jauh penamat mereka,
tapi zakri yakin,
mereka akan tunaikan janji mereka pada ayah,
pastikan ijazah tergenggam erat ditangan mereka nanti,

ayah,
ramadhan tahun ini suram sekali,
tiada tilawah sebelah malam beramai2,
tiada pergi tarawih bersama2 satu kereta,
tiada qiamullail mengejut kami dipagi hari,
ramadhan tahun ini, jauh dari jangkauan kami...

ayah,
mak rindukan ayah,
setiap waktu solat, mak akan doakan ayah,
kami juga doakan ayah,
kami juga rindukan ayah..

ayah,
maafkan zakri, andai tidak menjadi anak yang soleh,
maafkan zakri andai tidak mampu menggalas tugas seperti ayah,
banyak tanggungjawab ayah,
sebagai ketua keluarga,
sebagai ahli masyarakat,
ketua badan kebajikan,
ahli rukun tetangga,
zakri tak habis lagi mengenal jiran2,
zakri tak mampu jadi macam ayah...lagi..
tapi insyaALLAH, nanti zakri boleh...

ayah,
zakri harap, kubur ayah menjadi salah satu taman2 syurga ALLAH,
zakri harap, ayah tidak risaukan kami lagi,
walaupun pedih, terluka hati kami,
tapi kami tetap akan teruskan kehidupan ini..

ayah,
insyaALLAH, kami akan sentiasa melawat ayah,
hari ini, esok, lusa,
minggu ini, minggu depan,
ayah doakan kami sejahtera...

moga ayah akan sentiasa dicucuri rahmat...
"dan kami menguji kamu dengan sedikit daripada ketakutan, kelaparan, dan kehilangan harta, jiwa dan buah-buahan. berilah berita gembira kepada mereka yang bersabar"
al-baqarah:155

moga kami menjadi orang2 yang sabar...

aminnn

Thursday, August 21, 2008

Remembrance Of al-Quds (ROQ 08)

Ada apa dengan 21 Ogos 2008?

Ada! Genap 39 tahun Masjid Al-Aqsa yang mulia telah dibakar oleh Dennis Micheal Rohan, warga Australia yang menganut agama Yahudi.

Aku kongsikan bahan edaran sempena ulangtahun yang akan berlangsung esok. Ayuh, sebarkan mesej kemanusiaan. Buktikan solidariti umat manusia sejagat dalam mempertahankan kiblat pertama umat Islam itu.

Hakcipta tidak terpelihara. Demi Allah Ta'ala dan Rasul-Nya.

Seperkara lagi. Ayuh berpakaian serba hitam pada hari ini. Bukan sebagai manifestasi perkabungan (entah wujud ke tidak istilah ini?), sebaliknya simbol kegelapan. Kegelapan yang mendamba sinar. Kesedihan yang menyelebungi. Inilah yang dihadapi oleh rakyat Palestin. Saban hari dilayan tidak ubah seperti haiwan oleh puak Israel yang sarat nilai kebinatangan.

Cahaya itu pasti datang. Segalanya terpateri di dalam ayat-ayat Tuhan. Siapa lagi yang paling mengotakan janji, melainkan Allah Ta'ala.

Selain itu, berpakaian hitam beramai-ramai akan mewujudkan suasana yang signifikan. Maka ambillah peluang untuk menyebarluaskan mesej kemanusiaan ini.

Setakat itu sahaja niat berpakaian hitam untuk beramai-ramai. Bukan kerana berkabung lalu menurut kepercayaan agama lain atau mempromosikan black metal, apalagi meraikan hal-hal yang bertentang syarak.

Cepat, selongkar almari anda sekarang. Atau pergi basuh baju.

Berpadu jiwa mempertahankan Masjid Al-Aqsa. Al-Quds, kami senantiasa bersamamu! Mari menyumbang kepada rakyat Palestin. Sumbangan boleh disalurkan ke:

Akaun Maybank 562209608847 atas nama “Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia” (Sila fakskan bank-in slip pembayaran ke 03-4107 1754)

atau

Pembayaran krediti card secara online melalui laman sesawang di bawah
http://www.jim.org.my/e-bazaar/index.php?main_page=product_free_shipping_info&cPath=3&products_id=27&zenid=90






===========
artikel di atas di"curik" daripada laman blog sahabat saya, dhany sarip

Wednesday, August 20, 2008

Sanggup ke aku?

Assalamualaikum,

kelmarin, pergi solat maghrib di masjid, selepas lama juga tak pergi berjemaah sama2 di masjid. sebab dah seminggu ke putrajaya, so, solat pun jama' qasar je banyak, so, solat berjemaah juga, cuma tak berjemaah di masjid je.

anyway, masa sampai di masjid, nak keluar daripada kereta, ternampak seorang pemuda, keluar daripada kereta, itu tak menjadi masalah, tetapi, dia keluarkan tongkat kaki, yang biasa digunakan oleh orang yang patah kaki.

"waahhhh.....bagus lelaki ni"bisik hati, akan tetapi tak nak diluahkan, takut2 nanti riya' dan ego yang keluar pulak. bukan apa, terfikir, dia ni yang kakinya pun tak berapa nak ok, sanggup lagi drive kereta, bawa ke masjid, kemudian nak solat sekali pun. adeiii...sekali fikir, die yang tak berapa nak sihat, masih mampu nak ke masjid, berjemaah, akan tetapi, aku nih? sebab nak jaga anak je, tak pegi masjid.

memang betul, lagi2 di rumah, time maghrib, baby memang kita kene pegang, so, biasanya, nak maghrib, saya akan pegang baby, supaya kurang gangguan dari "makhluk2 lain". akan tetapi, itu dijadikan alasan. bukan kene drive pun, biasanya, ayah yang drive, gua ikut masuk kereta je.

ish ish ish...itu yang terfikir sejenak, orang yang tak mampu, tapi punya keinginan yang kuat untuk berjemaah, sanggup buat apa sahaja. tapi kalau tak de keinginan, duduk sebelah masjid pun jangan harap nak jejak kaki solat berjemaah kat masjid tu.

moga ALLAH teruskan istiqamah pada diri ini untuk terus berjemaah di masjid...aminnnn....

=====================

anyway, ni gambar masa konvo tu. actually, nak amik gambar, sekali hujan lak time keluar dari dewan tu, so, amik gambo sengal2 je. ni pun amik dari multiply my wife..haha...

orait...


Monday, August 18, 2008

penat ke?

Ummi pakai mortar board abi...hehe...cute je...lepas amik ijazah hari sabtu

Abg Dennis, Abg J, dan Afifah...hehe...tiga sepupu akhirnya dapat bergambar bersama hari ahad


assalamualaikum,

hari sabtu nan lalu, akhirnya, selepas 2 tahun setengah, diri sendiri dapat meng"konvo"kan diri, selepas bersusah payah (susah ke?)

anyway, tak kesah sangat, tapi nak pegi gak, sebab nak raikan bersama "family" sendiri, dengan isteri dan juga baby kecik yang comel lote! haha...kalau tak, mesti malas nak layan konvo nih...

so, hari jumaat malam, pegi ke pesta konvo, dan ada satu pembaharuan, ada satu gerai tentang palestine, sangat2 teruja. dah agak lama benda ni berjalan, tapi sebelum ni, kedudukannya tidak strategik seperti yang terbaru ini. cuma mungkin boleh diperkemaskan lagi.

yang penting, masa tu, sajer je nak penuhkan ruang, so, berdiri depan gerai palestine tu, duduk lama gak, sedar2 kat keliling, dah makin ramai orang...haha..taktik menjadi, cara nak tarik orang, kita kene lepak, macam kita yang jadi penonton, nanti insyaALLAH akan ramai orang tertarik nak melihat.

okeh, masih terasa kepenatan, walaupun dah 3 hari pulang ke jb...penat dari kursus masih belum kurang. mungkin sebab balik pun, masih belum dapat berehat dengan benarnya...

moga ALLAH bagi kekuatan dalam diri untuk terus menerus dalam jalanNYA...amin...

Tuesday, August 05, 2008

singgah ke Jabatan Perangkaan

Assalamualaikum,

last friday, kene setup bilik latihan berkomputer bagi Jabatan Perangkaan Malaysia, di Putrajaya, untuk kursus pendek pada 11-15hb august nih...

lepas settle semua baru dapat amik gambo...so,takde gambo orang...ada gambo

Monday, July 28, 2008

Afifah at hutan Bandar MPJBT

Assalamualaikum

last saturday, me and my family jalan2 kat hutan bandar mpjbt, so, this is the pic..lets the pic tell the story




this one, afifah sibuk nak bercakap....haha..layan jelah

Friday, July 25, 2008

tag by my lovelywife...

salam,

ini tag daripada my wife...wanie...

1) 1st time naik kapal terbang
13 years old, masa tu, baru pindah jb, nak pegi sekolah kat klang..naik dengan mak tersayang...

2) 1st time beranak
err...."beranak?" kalau lelaki, beranak dari kecik lagi...masuk lubang tandas..hahahah (tak senonoh!!)

3)1st time gi overseas
singapore kira kan? err...tahun 2005 kot...ada class trip to singapore

4)1st time duduk jauh drp family
tingkatan satu, dok asrama kat klang, my family kat jb

5)1st time kerja....
after school...jadi promoter kat kamdar...haha...kenangan tak berapa nak indah...

6) 1st time rasa diri gemuk
after grad, 2005...sebab nak naikkan badan, so, makan 'agak' banyak...

7)1st time bercinta?
kecik2 lagi dah pandai..tapi masa tu dengan mak and ayahlah...hehe

8)1st time rasa diri cantik??
cantik ke? takde arr...no no no....my wife cantiklah..hehe

9)1st time masuk cinema
belum pernah lagi...lalu depan cinema selalu...hahaha

10) 1st time admitted in hospital
masa lepas lahirlah...lahir kat rumah kampung, pastu g hospital, checking..haha...ooo..tak kira eh? ok ok...masa darjah 3, akhir tahun, kene rheumatic fever...no futher comment..

------------
dengan ini, saya meng'tag' encik zaid, yeop mayuru, ihsan, hafiz bai, dhany sarip...ok kot...

Monday, July 21, 2008

Zikir dan fikir

assalamualaikum,

alhamdulillah, bertemu lagi hari isnin yang indah...walaupun cuaca sedikit mendung, dengan hujan turun renyai2, akan tetapi, ia tetap indah...setiap hari adalah hari yang indah, sekiranya kita berfikiran begitu...

anyway, dalam surat khabar semalam, ada menyebutkan mengenai zikir, yang menjadi sentaja bagi setiap muslim. so, saya ingin berkongsi artikel tersebut dengan pambaca budiman sekalian..

------------------------

Berzikir senjata mengatasi iblis

Ibnu Jauzah menggambarkan pertarungan diantara manusia dengan syaitan dengan kata-kata indah: "ketahuilah, sesungguhnya hati itu laksana satu benteng yang di atasnya dikelilingi oleh pagar. pada pagar itu ada pintu dan celah. penghuninya adalah akal dan malaikat yang mengawal benteng itu. di sekitarnya ada 'rabadh' iaitu tempat yang dihuni oleh hawa nafsu syaitan juga menempatkan ruang itu tanpa rintangan"

begitulah pertaryngan antara akal dan nafsu, syaitan dan keimanan, yang tidak pernah berhenti sejak terciptanya manusia. kelicikan syaitan merayu manusia sungguh hebat. malah, makhluk Allah yang derhaka itu diberi kelebihan mampu mengubah cara, taktik, strategi dan bentuknya sesuai dengan keadaan manusia. Ar-Rasul s.a.w bersabda:

"sesungguhnya syaitan berjalan pada manusia di pembuluh darah" (riwayat bukhari dan muslim)

seseorang bertanya pada Hassan Al Basri: "adakah iblis tidur?" beliau menjawab: "jika dia (iblis) tidur, dapatlah kita beristirehat".

bagaimana kita dapat menyelamatkan diri daripada syaitan yang menyesatkan ini? senjata paling ampuh ialah berzikir. Ibn Abbas berkata, syaitan itu seperti virus penyakit di hati manusia. apabila manusia lalai dan lupa, syaitan beraksi dan apabila manusia ingat kepada Allah, ia menyorok.

sebuah hadith ada menerangkan mengenai nabi Yahya menyuruh Bani Israel melaksanakan zikir: "aku perintahkan kamu semua supaya berzikir pada Allah, kerana sesungguhnya orang yang banyak berzikir adalah seperti seseorang yang dicari jejaknya oleh mush yang begitu cepat. sehingga dia sampai ke benteng yang kukuh, dia berlindung diri daripada musuhnya di dalam benteng itu"

demikian juga seseorang hamba tidak dapat menyelamatkan dirinya daripada syaitan kecuali dengan berzikir kepada Allah. begitulah kekuatan zikir dalam mengatasi segala tipu daya iblis dan syaitan yang direjam.

ingatan manusia pada ALLAH adalah pendinding paling kukuh, manakala kelalaian pula bagaikan pintu yang menjemput kedatangan syaitan untuk merosakkan manusia.

Friday, July 18, 2008

ISU IRAQ!!

Tahukah anda:


CERAMAH
Isu Penjajahan Amerika di 'Iraq

Oleh
Mr Khalef AlMullah dan Ms Satha Munther (Ahli Parlimen 'Iraq)


Tarikh?
19 Julai 2008 bersamaan 11 Rejab

Masa?
9:00 malam

Tempat?
MASJID Bandar Baru Uda!

Hadirilah beramai-ramai!
Bawa sekali
isteri,
anak-anak remaja,
anak-anak usrah,
anak-anak buah
dan kawan-kawan!

AJAK SEMUALAH SENANG!



Wassalam.
--
Penganjur Bersama
Masjid BBU dan ISMA Johor

"It was We Who created man, and We know what dark suggestions his soul makes to him: for We are nearer to him than (his) jugular vein." [Qaaf:16]

Monday, July 14, 2008

Nazrey Johani - Air mata Keinsafan

Assalamualaikum,

satu ketika dahulu pernah mendengar nasyid ini. dan kini, ianya telah dikembalikan secara "hatinya" kembali oleh penyanyi asal, iaitu nazrey johani. walaupun nasyid ini pernah dinasyidkan oleh pelbagai orang, dengan pelbagai versi yang berlainan, tapi penghayatannya, jauh bezanya...akan tetapi, kali ini, penghayatannya, terasa menusuk kalbu, sepertimana ianya dihayati satu ketika dahulu, dan bukan sekadar untuk mendapatkan "kesedapan" bernasyid....



10 Air Mata Keinsafan (feat. Salleh Brotherz) - Nazrey Johani


Air mata, keinsafan,
yang mengalir di malam sepi,
inilah dia, pelembut jiwa,
bagi mendapatkan kasih Ilahi...

rintihan di pertiga malam,
dari seorang hamba yang dhaif,
kerna mengenang segala dosa,
moga mendapat keampunan,
dari Ilahi...

setiap kekasih ALLAH,
menempuhi jalan ini,
untuk mereka memiliki,
kejayaan....

ayuh bersama,
kita susuli,
perjalanan, kekasih ALLAH,
agar kita, tiada rugi,
dalam meniti hidup ini....

airmata, keinsafan,
yang mengalir
di malam sepi...
inilah dia, pelembut jiwa,
bagi mendapat kasih Ilahi...

deraian air mata ini,
titisannya, paling berharga,
buat menyimbah api neraka
moga selamat dititian sirat,
bahgia menuju syurga abadi...

setiap kekasih ALLAH,
menempuhi jalan ini, untuk mereka memiliki,
kejayaan....

ayuh bersama, kita susuli,
perjalanan, kekasih ALLAH,
agar kita, tiada rugi,
dalam meniti hidup ini

airmata, keinsafan....
yang mengalir, di malam sepi,
inilah dia, pelembut jiwa,
bagi mendapat kasih Ilahi,
inilah dia, pelembut jiwa,
bagi mendapat kasih Ilahi....

teknologi vs kelalaian

Assalamualaikum,

dalam kehidupan dunia hari ini, hampir semua orang mempunyai gadget tersendiri. ada yang punya handphone, ada yang punya iphone, ada yang punya pda, ada yang punya psp, dan pelbagai lagi teknologi gadget.

ada juga yang sentiasa berada depan internet, dengan pelbagai sebab, untuk mencari kerja, untuk membaca, mencari bahan, update blog, masuk dalam forum dan sebagainya...

akan tetapi, kita terlupa, ianya merupakan salah satu "senjata" yang telah digunakan oleh "shaytan" sejak ia diperkenalkan...kita menganggap teknologi sebagai keperluan, dan sangat ingin berdepan dengan komputer, internet saban masa, tanpa kita sedari, seharian kita menghabiskan masa depan komputer tanpa manfaat yang banyak, hanya sekadar membalas mesej orang, dalam masa yang sama, menyebabkan sebahagian yang lain, "sakit hati" dengan balasan mesej kita.

tanpa kita sedari, seharian, apa yang kita lakukan, hanyalah membuang masa kita sendiri, dan lebih lagi, membazirkan masa orang lain, untuk sama2 membazir masa bersama tulisan kita...

sekadar peringatan untuk diri sendiri, perlukan kita membalas sebanyak ini? perlukah kita melihat dan melayari internet sebanyak ini? perlukah kita membalas sekadar "bagusnya..." atau dengan tulisan yang tiada manfaat?

lalu, persoalan ini, akhirnya kembali pada hati...adakah sebenarnya kita telah "terjatuh" ke dalam perangkap "moden" shaytan? atau masih lagi tidak kita perasan? mmm....

lalu, caranya? sangat mudah, peruntukan masa yang "perlu sahaja" untuk melayari teknologi serba moden ini...ianya perlu, tapi ianya juga perlu dibataskan...seperti kita makan, ianya perlu, tapi kita perlu makan dengan batasnya, agar perut tidak sakit, tidak rosak akibat kegelojohan kita "menikmati" nikmat yang ALLAH berikan ini...

semoga ada manfaat buat diri sendiri, dan sahabat2 sekalian....

Friday, July 11, 2008

afifah punya cerita lagi...

Assalamualaikum

she already 2 month old, so, quit fast lah, nak nak bercerita dengan bersungguh2...orang bercakap pun die nak menyampuk gak...orang berbual, berborak die suka sangat nak join...haha...

anyway, this the latest pic...takde lah latest, but antara yang terbaru lah....so, lihatlah anakku ini didengki dengan penuh perasaan oleh abi die sendiri...


afifah kene dengki lagi..
"abi, tu kaki saya, jangan main!!!"
"malulah abi ni....jahat!!!"





"cute tak saya pakai tudung? mana satu yang cute? hehe"


"abiiiiii....jangan main muka saya!! saya bukan hamster!!"


"dah kene dengki, nak nangis, nak nangis, bagi susu...."


dah cantik anak abi ni...pakai gaun lagi...