Wednesday, December 26, 2007

"MAKCIK" PC


Assalamualaikum,

this is "makcik" pc, that is malaysian product to help the outsider-it to start learning computer and all about it. and with prices only rm500++, its should be one of the most effective pc for makcik2 and pakcik2 to start learning about it, and to make sure, it can be usefull to them...

anyhow, as the MIMOS launch it, i've try searching in the internet because i think i want to buy it for my mom, because with this tablet pc, at least she can see the picture i'm taking everytime our family has gathering and so on...but sadly, none of the information come straight from mimos, only some of the blogger seem want to try it..but very dissappointing...

okeh, the technology didn't come with technology when it come to business....lalala...i think i can do it as a business....lalalala

Wedding Umayr



Assalamualaikum,

so, this is an album of umayr wedding...anyway, more pic on my fotopages...

right...

anyway, before this, we've (mostly malaysian's) being thought that when children solat between adult in one soff, the soff will "putus", because children is not "suci" enough to solat with adult...but in the newest majalah i, the author write about this thing, about how the children will not play, and more khusyu' in their solat if they solat with their parent or siblings...

so, no more budak kecik kat belakang only, because, its better if the child solat in one soff as his/her parent...

lalalala

Monday, December 24, 2007

Old Timer

Assalamualaikum

ni gambar 4 orang kawan lama, yang entah tak ingat bila berkumpul sekali....kali ni tak sangka dapat kumpul empat orang...actually, 5 orang, taufiq tengah amik makanan lak time ni...leceh je...

anyway, ukhuwwah tetap terjalin walau lama tak jumpa...

Friday, December 07, 2007

TAKDE KENE MENGENA DENGAN SAYA!!!!

PERANGKAP TIKUS

Sepasang suami dan isteri petani pulang kerumah setelah berbelanja.
Ketika mereka membuka barang belanjaan, seekor tikus memperhatikan
gelagat sambil menggumam "hmmm...makanan apa lagi yang dibawa mereka
dari pasar??"

Ternyata yang dibeli oleh petani hari adalah rerangkap tikus.
Sang tikus naik panic bukan kepalang.

Ia bergegas lari ke sarang dan bertempik, " Ada perangkap tikus di
rumah....di rumah sekarang ada perangkap tikus...."

Ia pun mengadu kepada ayam dan berteriak, " Ada perangkat tikus !"
Sang Ayam berkata, " Tuan Tikus ! Aku turut bersedih tapi ia tak ada
kena-mengena dengan aku."

Sang Tikus lalu pergi menemui seekor Kambing sambil berteriak seperti tadi.
Sang Kambing pun jawab selamba, "Aku pun turut bersimpati...tapi tidak
ada yang boleh aku buat. Lagi pun tak tak ada kena-mengena dengan aku.
"

Tikus lalu menemui Sapi. Ia mendapat jawaban sama. " Maafkan aku. Tapi
perangkap tikus tidak berbahaya buat aku sama sekali. Tak kanlah
sebesar aku ni boleh masuk perangkap tikus. "

Dengan rasa kecewa ia pun berlari ke hutan menemui Ular. Sang ular
berkata " Eleh engkau ni...Perangkap Tikus yang sekecil tak kan la nak
membahayakan aku."


Akhirnya Sang Tikus kembali kerumah dengan pasrah kerana mengetahui ia
akan menghadapi bahaya seorang diri.
Suatu malam, pemilik rumah terbangun mendengar suara berdetak
perangkap tikusnya berbunyi menandakan umpan dah mengena. Ketika
melihat perangkap tikusnya, ternyata seekor ular berbisa yang jadi
mangsa. Buntut ular yang terperangkap membuat ular semakin ganas dan
menyerang isteri pemilik rumah.

Walaupun si Suami sempat membunuh ular berbisa tersebut, isterinya
tidak sempat diselamatkan.
Si suami pun membawa isterinya kerumah sakit. Beberapa hari kemudian
isterinya sudah boleh pulang namun tetap sahaja demam.

Isterinya lalu minta dibuatkan sup cakar ayam oleh suaminya kerana
percaya sup cakar ayam boleh mengurangkan demam. Tanpa berfikir
panjang si Suami pun dengan segera menyembelih ayamnya untuk dapat
cakar buat sup.


Beberapa hari kemudian sakitnya tidak kunjung reda. Seorang teman
menyarankan untuk makan hati kambing. Ia lalu menyembelih kambingnya
untuk mengambil hatinya.Masih juga isterinya tidak sembuh-sembuh dan
akhirnya meninggal dunia. Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un.

Banyak sungguh orang datang melawat jenazahnya. Kerana rasa sayang
suami pada isterinya, tak sampai hati pula dia melihat orang ramai tak
dijamu apa-apa. Tanpa berfikir panjang dia pun menyembelih sapinya
untuk memberi makan orang-orang yang berziarah.

Dari kejauhan...Sang Tikus menatap dengan penuh kesedihan. Beberapa
hari kemudian ia melihat Perangkap Tikus tersebut sudah tidak
digunakan lagi.

SUATU HARI....KETIKA ANDA MENDENGAR SESEORANG DALAM KESUSAHAN DAN MENGIRA ITU BUKAN URUSAN ANDA...PIKIRKANLAH SEKALI LAGI

Who is Clever?

salam,

dapat ni daripada mel sorang kawan, and layan je lah...

-----------------------------

Who is clever? Teacher or student

One Night 4 College Students Were Playing Till Late Night And Didnt
Study For The Test Which Was Scheduled For The Next Day.

In the morning they thought of a plan. They made themselves look as
dirty and wierd with grease and dirt. They then went up to the Dean and
said that they had gone out to a wedding last night and on their return
the tyre of their car burst and they had to push the car all the way
back and that they were in no condition to appear for the test.

So the Dean said they can have the re-test after 3 days. They thanked
him and said they will be ready by that time.
On the third day they appeared before the Dean. The Dean said that as
this was a Special Condition Test, All four were required to sit in
seperate classrooms for the test.
They all agreed as they had prepared well in the last 3 days.




The Test consisted of 2 questions with the total of 100 Marks.





Q.1. Your Name.........................( 2 MARKS )
Q.2. Which tyre burst ?...............( 98 MARKS )

a) Front Left
b) Front Right
c) Back Left
d) Back Right

True story from IIT Bombay ...Batch 1992-96

--------------------------------------



Monday, December 03, 2007

lafaz yang tersimpan & tagging thing

khas buat ibu2....



Assalamu’alaikum wa rahmatullah

Tulisan ini adalah menjawab ‘tagging attack’ daripada Dhany. Nyesal lak pegi laman blog die...kuah hahahahah

lapan perkara yang apa ntah...lebih kurang yang minat atau suka buat...rasa macam, dah buat dah...chesss....eh bukan, ni tentang diri saya...apa2 lah

[1]
nasyid, satu perkara yang sangat sinonim dalam hidup, kenal lagu? lepas kenal nasyid rasanya, sebab dulu2 nasyid dari pustaka azhar, lagu2 nasyid yang dinyanyikan guna kaset warna hitam. kenal snagat nasyid dari sekolah rendah dulu....sekarang? kurang sikit, sebab mesej nasyid pun tak tahu ke mana...macam banyak khilaf...dulu2 senang je...

[2]
suka sangat menyanyi, yeke? errr...bernasyid sebenarnya...dulu kecik2 masa skolah menengah masuk gak kumpulan nasyid, dalam 3 tahun, pastu masa form5, kuar arr...spm dooo....

[3]
sangat suka membaca...tak kira arr...majalah ke, paling suka komik...hahahaha....majalah i baca sekarang ni, and surat khabar tu, kalau dah mula baca, akan go on, tak kira apa jadik...and paling best, baca sirah Ar-Rasul, seronok sangat...sekarang pun still mengulang baca sirah nabi...it feel different every time you read it...kan? lagi suka kalau dapat naik bas, baca majalah ke, buku ke..insyaALLAH boleh habis satu buku satu hari...sebab apa? sebab dalam bas, takde gangguan..bacalah...

[4]
suka jalan2...lihat alam...pegi sungai, pegi laut...alamak, janji dengan zaujah nak pegi laut, tak pegi lagi...sabar ye... ;p and suka sangat kalau dapat berenang, semalam baru pegi berenang kat Starhill ....seronok je...

[5]
suka belajar...seronok...keje ni membosankan, sebab tak bnayak yang dapat...sikit2 je...kalau belajar sambil keje pun seronok gak...hahahaha....

[6]
suka ambil gambar...gambar suka ambil yang pelik2...tapi disebabkan kamera dah tertonggeng hari tu, bateri die dah terkeluar...so, agak kurang suka amik gambar...tapi, lepas ni, kalau ada rezeki nak beli kamera yang ada function banyak...tengok2 survey harga, adalah dalam rm2500++, adeii....takpe, beli hp yang ada kamera, boleh amik gambar pelik2 kalau jumpa tengah jalan....

[7]
suka teknologi, explore benda baru....kalau boleh, semua teknologi baru nak beljaar, nak try buat, tapi biasalah, tak semua dapat kejar, kecuali takde keje, boleh arr kejar teknologi nih...hampeh je...nak try 3G, nak try 3.5G, nak try navigation system GPRS dalam hp nokia and so on yang baru2 ni...nak try internet broadband wireless tuh...alamak....masa tka banyak...

[8]
trekking - suka sangat jadi fasi tapi tak suka jadi orang yang jaga check point, suka jadi runner, senang, boleh pegi mana2, check mana yang boleh, betulkan jalan, check bebudak sampai kat mana...and so on...best ooo jadi runner....penat oooo....

dah lepas, nak tag orang lain lak....

1. umayr - si pengantin baru
2. ammar - budak skema
3. ummu layth - mak kepada singa
4. alifah - si pemalas
5. ihsan - orang suka amik gambar pelik2
6. fuad - budak tertipu ahad minggu lepas

dah lah tu...sikit2 dahlah