Sunday, September 23, 2007

Nikmat Ramadhan

Assalamualaikum,

blog efx2 dah break down, rasanya selama-lamanya, same as modblog, dah hilang terus dari arena blogging, so, satu lagi blog untuk menggantikan efx2 dah pun dibuat, so, sila search sendiri untuk mencari, guna blogspot gak, lebih selamat rasanya, lagi pun, blogspot dah lama bertahan....ohhh....all my stuff in efx2 dah hilang...ok, what everlah, let the bygone be bygone...

"what comes around, will goes around"


ramadhan dah habis sepertiga pertama, and here we are, on the ten ramadhan...and setakat ni, rasanya macam2 cerita pasal ramadhan yang telah kita dengar and perkatakan...

mmm...ada satu pagi, beberapa hari lepas, dalam radio, perbincangan pagi hari, tajuknya adalah, "apa yang best tentang bulan puasa?", so, people all around malaysia call, and give their opinion, and all their thought about this topic, and of it, is

"paling best, bila time puasa ni, keje tiga jam je sehari, lepas tu, bos suruh balik, keje start jam 8 pagi, by 10 am or 11am, bos dah suruh balik. tu yang best tentang puasa"

haha, pelik kan? ada gak cakap, time bulan puasa ni lah nak makan something different, all the kuih muih yang tak pernah muncul, muncul time bulan ramadhan ni, and orang biasanya sangat seronok, and beli banyak benda untuk berbuka...

ada gak yang cakap, antara yang best time bulan ramadhan ni, adalah dapat pegi tarawih, alhamdulillah...

and sebut tentang tarawih, tahun lepas, merancang dengan kawan2, dengan hafiz bai, dengan arizam, nak pegi tarawih kat different masjid every night, paling kurang, 15 different places, but last year, its doesn't happen...but this year, senang nak tarawih lak..huhu...

first night, pegi kat masjid UTM, the next night, pegi kat masjid sri pulai...and next and next...and thats very interesting, even thought just in skudai area, but still, it have a different mood in different masjid...best woo...ada imam yang baca rileks je, habis satu muka satu rakaat, ada yang every second rakaat baca surah al-ikhlas..and before 9pm, dah habis 8 rakat...huhu...

that one thing that interest for me lah, to others, maybe this is a month that they can rileks from other thing, they can focus on their ibadah only, mostly pakcik2, every night, tidur and qiam kat masjid....datang seawal 10pm, tidor terus, takde borak2, and bangun by 3am...huhu..bestnyer...before subuh balik...

dan memang betul, this month dinyatakan sebagai bulan ibadah, bulan berpesta ibadah..pelik kan? ibadah pun nak berpesta, but thats the reality, people all around the world, penuhkan masjid, boleh lak habiskan al-Quran dalam satu bulan, and lesser, kalau bulan lain, setahun tak habis2 khatam quran...pelik kan? but thats the reality, semua orang berlumba2 nak tambah amal....huhu....

anyway, adakah kita addicted gak dengan pesta yang melanda hati ramai orang? atau kita masuk orang tak ambil peduli? atau kita langsung tak nak layan? atau tak sempat nak melayan? atau just nak amik sikit2 je amal yang termampu...?

terpulang pada kita? apa yang seronok pada korang dalam bulan ramadhan ni?

tepuk dada, tanya iman...

No comments: