Thursday, February 01, 2007

Satu Kesah, dan cerita, dan satu sejarah...

Satu Kesah, dan cerita, dan satu sejarah...

-------------
satu malam tujuh tahun kemudian...


satu malam, beberapa hari yang lepas, selepas 7 tahun meninggalkan sekolah, first batch, dapat berkumpul, enam orang jelah...tapi tetap meriah..hehe..after a while, dapat jumpa kawan2 yang entah kat mana, tetiba muncul, ALLAH jelah tau, rasa hati ni..dapat kumpul, berbual, berborak...to someone, mungkin fikir, ni perkara lagha ni, takpelah, masing2 ada pandangan masing2, terpulang, sebab masing2 punya pengalaman dan pandangan yang berbeza..kan cantik macam tu?

selepas tujuh tahun, pelbagai ragam yang keluar, namun, perangai semuanya hampir tidak berubah, najib tetap dengan gayanya, samah tetap dengan lazernya, amad, cool, macam tak kesah, taufiq, diam kat hujung meja, sabiq, dengan cita2 dan azamnya yang membara...masing2 punya karakter berbeza, namun, tetap sama tujuan pada malam itu, untuk bersama teman2 lama, berbual, bertanya khabar, selepas mungkin beberapa lama tak berkumpul seramai ini...

lepas tujuh tahun meninggalkan sekolah, meninggalkan teman2 seperjuangan, satu saat, tiba2 berkumpulnya beberapa teman, membangkitkan nostalgia, namun tetap sedih, kerana beberapa orang lagi, tak ada di situ, jubey, yang jauh d KL, bertungkus lumus, karna yang tenggelam timbul beritanya...dan lain2 yang sibuk dan terus sibuk...namun, tetap terasa seronoknya...

selepas beberapa hari kejadian, saat terdengar nasyid brothers, terhidang idea dan ilham, walau saat jam 2.12 pagi, hari thaipusam ini...terkenang, betapa indahnya, andai satu saat nanti, bisa dikumpulkan semua yang pernah bersama dalam kelas iltizam 99 itu...pasti havoc dan penuh cerita dan pelbagai ragam yang bisa membuat tersenyum, tergelak, malah, pasti ada yang terbahak2...

tujuh tahun, bukan masa yang singkat, ramai yang telah merantau jauh, ke hujung malaysia, ke benua yang lain, ke tempat dengan bahasa yang berlainan, tujuh tahun tetap meninggalkan nostalgia...saat bertemu, tiada pangkat, darjat yang membezakan, tiada ana anta, tiada pangkat pengawas, prs, ketua kelas, ketua tingkatan, "pembodek ustazah", semuanya tiada, semuanya sama...semuanya tetap dikutuk, tetap pasti akan terima lazeran semua...yang bercakap, yang diam, yang memerhati, yang sampuk2 sikit, tiada beza...indahnya saat itu...

ada yang pernah menganggap sekolah tiada apa yang nak dibanggakan, its s**k pada sesetengahnya, tapi mereka lupa, ada yang indah..saat bersama teman, saat bergelak ketawa, saat dimarahi bersama, saat berlari2 bersama, itu semua kenangan yang indah...sangat indah...

selepas graduate first degree, dan sekarang dengan master degree, tetap merasakan, saat paling dihargai, saat paling rapat, tetap saat di sekolah dulu, dinding yang terbentuk dari hati2 ini, masih teguh berdiri, masih teguh mempertahankan ukhuwwahnya...hari raya, saling berziarah, ke hulu, ke hilir..gelak, ketawa, makan dan sebagainya...mungkin bukan tembok yang bisa dinyatakan, mungkin lebih lagi...sesuatu yang lebih kukuh..

tapi, saat2 tu, walau kita nak macamana sekalipun, tetap takkan berubah...people will always remember us, mostly at school...how we behave...kan? kalau kaki jiwang, tetap akan dikenang as kaki jiwang, eventhought die dah tak jiwang, malah orang yang dulu macho lak yang jiwang...haha...description yang takkan berubah...kan? like me, people always remember as zakri yang berambut panjang, kaki pemberontak, and orang yang pelik...hehe..still....and satu lagi, as kaki yang ramai adik angkat...still...pelik, tak rasa pun macam tu, but that how people describe you..hehe..

--------------
Career


sekarang, ramai dah bekerja, ada career masing2...ada yang tak sambung belajar, tapi kerja masyuk...ada yang habis diploma, dah lama keje, tapi still problem..ada yang tak habis2 first degree, even after 7 years..ada yang dah grad and kerja pun sedap (means gaji besarrr!!!), ada yang tengah sambung study lagi, master lak...ada yang dah kawen, berlumba jumlah anak lak! giler arr..ada yang buka business sendiri...anyway, walau apapun korang buat, apapun korang lakukan, you all still in my heart....to all the iltizam 99...

--------------


5 iltizam '99 dude!
-------------
AmadQ - kerja kat intel kulim, dude, miss u bro
Samah - bro, bile nak jadi tourist guide gua lak?
Najib - goodluck ke arab, dude, jangan lupa gadis2 sini masih ada..
Afiff - bakery kat kelantan! anak masuk 3...goodluck man..
Azhar - dude, bile nak kawen? job dah ok..pasang cermin lagi budak nih..
Jubey - kawen, sikit lagi..haha...keje dengan syarikat minyak tu...
Zul J - bro, dah lama tak dengar citer, ok tak? sound check2...anak bile lg?
SabiQ - weh..cepat2 habiskan doktoriat tu, boleh laksanakan cite2..
Wan - weh, nak dapat anak dah!! haha..setia dengan gerai die!!
Ayepp - macamana job? ok tak jadi cikgu mengaji? bz die nih!!
TaufiQ - cepat2 sikit grad, join keje dengan bey...hehe
Darma - jauh merantau nih, g pulau...bot ok tak? jangan tenggelam dah lah...
Hakim - weh, belajar rajin2...join aku, group2 master...kueh2...
Karna - macamana hidup? anak bile lagi? seronok keje bank...
Zakri - macam biasa...biasa dan biasa..















lelaki dari kiri:
hakim, samah, ayus, taufiq, mukhlis, amadQ, zakri, shaherwan, karna, darma, sabiq muhsin

perempuan dari kiri:
fatimah, nuha, amrah, elle, sarah, uszh kamaliah, ustzh norizah, khadijah, mardhiyyah, khumaizah, huda, maya

3 itqan '97
-----------
Mukhlis - dah debab, dude, kurangkan sikit tu..
Muhsin - weh...sambung lagi belajar tu, jangan malas2...
Ayus - weh, hilang dah mamat ni, mana pegi tak tahu...


2 'athif 96
-----------
Ammar che sobry - weh, balik malaysia arr...suka sangat austy die tu



-------------------
tu je kot...tak lupa the second batch, for all the sweet momories...giler arr korang..zaidO, kaled, ashraf, luqman, ihsan, nizam (dah nak kawen), naim, arjun, lagi sape ek? tak berapa ingat...haha..sorry arr... lastly, terimalah, nasyid brother, satu perjuangan, khas buat memember my bacth, and second batch hidayah...

------------------
Satu Perjuangan
Brother

siang malam berlalu,
gerhana kesayuan,
tiada berkesudahan,
detik masa berlalu,
tiada berhenti,
oh syahdunya,

sejenak ku terkenang, hakikat perjuangan,
penuh onak dan cabaran
bersama teman2,
harungi kehidupan,
oh indahnya,

berat rasanya,
di dalam jiwa,
untuk melangkah,
meninggalkan semua,
kasih dan cinta,
yang terbina,
ia kan selamanya,

selamat berjuang sahabatku,
semoga ALLAH berkatimu,
kenangan indah bersamamu,
takkan ku biar ia berlalu,
berjuanglah, hingga ke akhirnya,
dan ingatlah,
semua ikrar kita...

hati ini sayu,
mengenangkan,
sengsara di dalam perjuangan,
jiwa ku merana dan meronta
menghjarapkan,
kedamaian dan jua ketenangan...

tetapi ku akur,
pada hakikat,
suka dan duka dalam perjuangan,
perlu ketabahan dan kekuatan,
keteguhan hati berlandaskan iman...

----------------

3 comments:

zaid said...

terharu sgt bace, smpi sebak. thanks for the memories bro. :)
ukhuwwah fillah abadan insya Allah...

-[[dyba]]- said...

wah!serius tharu (walaupun tade kne ngena..) sempoi,tp menyentuh hati..best la dulu..1 kelas je.ktorg da stat 1 batch ade 2 kelas, klu nk list down,sure ade y ttgl.huhu..

zakri said...

memang best dulu..bile teringat, memang terharu..nasib baik time menaip ni, takde lak nak nangis...tapi tetap terharu...ewah...