Wednesday, December 20, 2006

seri pagi empat

salam,
oleh: Mohammad Zakri bin Tarmidi

selepas tiga hari hujan berturutan, setelah ramai yang merasa musibah melanda diri, akhirnya, ALLAH dengan rahmat dan kekuatanNYA, telah mencerahkan hari ni, menunjukkan kekuasaanNYA, selepas pelbagai ramalan, menyatakan hujan akan berturutan hingga hujung minggu ni...

alhamdulillah, untuk kesekian kalinya, harapannya, agar alam akan terus dirahmatiNYA, walaupun sekali sekala musibah datang menimpa...

cerita berita tentang banjir di JB

kehebatanNYA, walaupun tak pernah banjir, tapi akhirnya, tempat di atas banjir jua...dan ALLAH MAHA KAYA...MAHA PEMURAH...

hujan, ada yang suka ria, ada yang berduka, ada yang redha, ada yang mempersoalkan..di manakah kita?

---------------
tol naik lagi awal tahun depan...tahun 2008 naik untuk 8 highway lagi...mmm...

minyak? tak tahulah..tapi masih bertuah, at least, kerajaan masih bagi subsidi sikit2, kalau takde subsidi langsung? mmm..alamatnya, kita akan mati kering...and pegi pejabat naik beskal kot...hehe...jalan kaki pun ok gak..nak g pejabat kat bando pun, jalan kaki, keluar awal sikit...

anyway, semalam, kelakar pun ada, orang2 yang naik bas, sampai tempat banjir, semua keluar, jalan kaki je, terus...mmm....ada jua yang mencuit hati...dalam keadaan yang teruk2 ni, kan? =)

Tuesday, December 19, 2006

hujan yang turun

salam,

(situasi adalah di johor bahru)
------------------------------
sudah tiga hari, hujan turun dengan lebat, gerimis, lebat kembali, dan terus menerus membasahi bumi TUHAN yang indah ini, dan menambahkan keindahannya lagi, pada yang mahu untuk berfikir dan memahami...

ramai yang mula merungut, hujan, jalan untuk ke tempat kerja pun jem, banjir sana-sini, jalan naik air, tempat2 "strategik", mula pecah, dan mula untuk tidak lagi sesuai untuk dibawa laju, dan air mengalir di atas jalan...banyak kereta yang mula "terbabas", dan terlanggar macam2 benda...ada yang tersangkut di tengah2 hujan, tidak boleh kemana2, lalu tunggu disitu hingga bantuan sampai..

hujan turun dengan lebat, ada yang bernyanyi gembira, "boleh sambung tido lagi", ada yang sembab matanya, ada yang merungut, "hujan lagi, nak g keje naik moto, kuyuplah lagi", walaupun pakai baju hujan, namun, tetap tidak selamat...

hujan, penuh rahmat dan keberkatan, ada yang melihatnya sebagai musibah, ada yang melihatnya sebagai salah satu daripada ujian, ada yang melihatnya sebagai rahmat, (boleh jual payung lebih sikit, baju hujan pun laku, yang lama2 dah tak tahan...) pemandu teksi pun rezeki lebih sikit, kan? "bro, tolong hantar sampai rumah boleh ye?", bro teksi tersenyum girang...=)

apapun, hujan tetap ada rahmat dan rezeki yang tersendiri..walaupun ramai yang rasa ianya sebagai beban, dan masalah, tapi, percayalah, ianya adalah rahmat, kan? bayangkan, tempat lain, hujan setahun sekali je...bersyukurlah, moga ianya akan menambah redha dalam hati untuk menerima, dan mendidik hati untuk lebih percayakan ketentuanNYA...=)

salam dari kerjauhan...

ikhlas tapi jauh

Saturday, December 16, 2006

Kepercayaan

salam,

selepas lebih kurang, setahun setengah terjun kedalam alam pekerjaan, dengan kesibukan yang melampau, dan kekeringan badan dan idea yang melampau, akhirnya, tiba akhir tahun sekali lagi, dengan tidak kunjung padam kesibukan yang melanda...

ada yang mempertikaikan kesibukan diri, kata mereka, "sibuk sangat dengan kerja, kata ikut tarbiyah, bukan ke tarbiyah come first", ewah dengan cara percakapan yang sukar ditafsirkan oleh sebahagian orang, maka dituduh dengan begitu sahaja...

and selepas lama dalam alam pekerjaan ini, dengan kesibukan swasta (biasa arr..RO, keje macam swasta), running ke sana sini, outstation, pergi ke sana, present, ke sini, present, kemudian, berlari ke sana, betulkan permasalahan, ke sini, ikut mesyuarat..itu baru dikirakan dalam suasana kerja yang masih lagi mampu bernafas...

tak termasuk lagi, family yang perlu diurus..."abg zakri, nanti tolong amik kat sekolah ye", sekolah itu 21 km dari rumah...."abg zakri, tolong hantar ke perpustakaan ye?", "zakri, nanti tolong belikan itu dan ini", "zakri, tolong hantar mak ke sana"...

memang terlalu sibuk, kalau nak diikutkan, lagi2 dengan projek yang tak siap2 lagi, bengang gak dengan diri sendiri, apa dah nak jadi..geram sangat2....

tapi, bila terbaca kisah abu saif a.k.a saiful islam.com a.k.a bro hasrizal, terasa, sebenarnya, hidupnya lebih lagi sibuknya...dengan anak2 lagi...at least, me still bujang lagi (senyum dalam maksud) :-p

terasa semua penat ni, masih belum cukup lagi..nak sangat berlari bersama sahabat2 lagi, tapi, ada satu halangan, halangan yang sangat besar, EGO & MARAH, yang tak mampu dibendung lagi...geram sangat dengan seseorang, hingga menjejaskan keseluruhan cara hidup. terus bertukar...teruk kan?

-------------

dua hari lepas, ke BATU PAHAT, outstation arr..biasa...then, banyak presentation untuk progress projek yang terkini...dan seminggu sebelum presentation itu, tak dapat tido dengan nyata dan dalam alam ketiduran...terpaksa "berkampung" di salah sebuah rumah kawan, untuk siapkan keje...actually, bukan kerja sendiri pun, kerja sendiri dah sebulan siap, so, memang sangat2 rileks, and then, kene tolong siapkan keje orang lain...

problem? sebab bukan bidang kita, nasib baik, ALLAH bagi akal untuk digunakan, dan alhamdulillah, settle semua...and presentation dah berjaya dengan "flying color"! haha..alhamdulillah...

tapi, biasalah, dalam presentation, banyak juga dugaan, orang biasanya, akan pandang melalui skop pandangan yang berbeza, dengan jabatan yang berbeza, maka terpaksa puaskan hati dan cara pemikiran yang berbeza...dan selepas wujud kenaikan model 3 dimensi, barulah semuanya nampak, apa kegunaan sistem kami bina...sukarnya nak fahamkan manusia...kan? =)

anyway, lepas ni, banyak lagi kene buat, and banyak lagi kene settlekan...yelah, skop projek dah semakin besar, maka perlu berfikir untuk kawasan yang lebih besar...mmm...

orait...and kalau perasan, link kat tepi belah kanan tu, ada sikit perubahan, dengan kemasukan beberapa lagi link yang mungkin, and insyaALLAH, akan best gak kot...hehe..for me, ianya bagus, tak tahulah orang lain...

lalala

Friday, December 08, 2006

penilaian semula MPKu 2006

salam,

------------------

dalam meneruskan langkah kehidupan ini, terlalu banyak keraguan, ketidak-puas-hatian, ketidakseimbangan, dan banyak lagi ketidak-tidakan ini.

seringkali, orang akan menilai diri kita, dengan perbuatan, dengan percakapan, dengan apa jua gerak geri kita. dan penilaian ini, kadangkala akan menyebabkan diri kita terjerumus dalam satu kancah yang tidak mampu kita sendiri bayangkan. kerana terlalu banyak lagi cubaan yang tidak mampu untuk kita hadapi.

dan penilaian, dari orang yang sama, akan berbeza dan berubah mengikut masa. satu saat, dia akan melihat ianya sebagai satu kesalahan, satu kesilapan yang tidak mampu untuk dimaafkan. namun, dengan peredaran masa, ianya menjadi sesuatu yang mampu dimaafkan, dan akhirnya diterima pakai dalam kehidupan.

prinsip manusia, akan berubah jua, dalam kehidupan ini, berteraskan ilmu yang bertambah, berdasarkan teknologi yang kian maju, dan ada kalanya, ianya berteraskan iman yang naik dan turun. kala naik, semua benda salah, tidak benar, bangkang dan terus bangkang...tapi pabila iman turun, benda yang dilarang itu yang dibuat, benda yang dilarang itu yang amalkan, yang dibangkang itulah yang paling cantik pada perkiraannya..

namun, satu prinsip yang tidak berubah, ianya, syariat. sekiranya ia berdasarkan prinsip syariat, ia akan lebih mudah. kenapa perlu menilai kepada perbezaan saiz tudung, sedangkan ianya tetap mengikut syariat? kenapa perlu dinilai cara berpakaian, sedangkan ianya menutup aurat? kenapa perlu dinilai kepanjangan rambut sedangkan ianya tidak mengganggu orang lain?

namun, yang perlu dinilai, adalah nilai akhlak itu sendiri. sikap kepada diri sendiri, sikap kepada orang lain, kepada saudara sendiri, family sendiri, kawan sendiri, dan orang2 sekeliling kita. penilaian pada perbuatan kita, percakapan kita itu yang perlu dinilai, kerana ianya melambangkan peribadi itu sendiri.

namun, siapalah kita untuk menilai buruk baik orang lain. perlunya sikap untuk menilai diri sendiri, atau dalam sinonim yang dinyatakan sebagai muhasabah diri sendiri. dan jika mampu, dan mempunyai kekuatan, mengapa tidak bermuhasabah bersama sahabat2, berbincang tentang kelemahan diri sendiri, ber'gosip' tentang diri sendiri, tentang buruknya perangai kita pada kawan kita, tentang salah kita dalam menilai diri sendiri, tentang sedikit rasa "lebih" berbanding orang lain (atau sombong riak). itu lebih cantik. tapi 'gosip' bukan sekadar gosip, kerana ianya perlu diperbaiki, walau sikit. tidak sekadar menyatakan "iman inside" dan terpampang di depan dada...=)

--------------------------------
komen: tengah cuba nak berenti mengutuk orang. after this, zakri will never be the same zakri, insyaALLAH...=)

Tuesday, December 05, 2006

Perpisahan

----------------

ke mengerti, perpisahan ini,
bukan kerana kau membenci,
tapi kasih, yang pernah ku beri,
tiada lagi, bersama,

sering kala aku, terlihatkan mu,
impian yang indah, bersulam bahagia

kuharungi, hari demi hari,
bersama wajah tak mungkin akan kembali,
tapi hati, masih tak terima,
ditinggalkan sengsara,

keraguan ini, bukanlah padamu,
perasaan hati, masih rindu,
kekalutan ini, hanya untukku,
tercari2, bayanganmu,
tak sanggup aku, kehilangan....

kasih, tercari2...

keraguan ini, bukanlah padamu,
masih tercari2, bayanganmu,
tak sanggup aku, kehilanganmu..

-----
OST CINTA
Anuar Zain-Perpisahan