Tuesday, September 26, 2006

daie sepenuh masa...

assalamulaikum,

----------------
tertekan dengan server utm, hampeh betul...semua laman blogspot tak boleh masuk...
----------------

satu ketika, pernah berbincang (berborak sebenarnya), dengan seorang sahabat, tentang daie sepenuh masa...

kami berbincang, dan penulis mengatakan, setiap apa yang kita buat, adalah ibadah, dan juga sebagai dakwah kita pada orang terdekat, dan orang sekeliling kita...tetapi, sahabat ini, menyatakan, setakat mana kita berdakwah? sepenuh masa? separuh masa? atau cuma bile ada lebihan masa (OT-overtime)...

saat itu, memang terasa terpukul...yelah, kita yang mengaku sebagai daie, sepenuh masa, tapi, masih banyak ruang dan masa kita, bukan untuk dakwah sebenarnya...

saat setiap hari, saat bekerja, saat pergi ke kelas....sepatutnya, boleh digunakan untuk berdakwah dan tarbiyah...cara pergaulan kita, cara bercakap...cara kite mengatakan rasa hati kita pada sahabat2...semuanya itu, merupakan tarbiyah secara tidak langsung...

terfikir, pernah dinyatakan bahawa, setiap perkara itu ibadah, tapi, bila dalam situasi yang sukar, seperti bekerja outstation, berada dalam satu keadaan yang sukar, hati mula terdetik, ya ALLAH sukarnya, penatnya, letihnya...ya ALLAH, terasa macam nak putus asa pun ada...pendek kata, semua pendapat dan fikiran negatif mula menguasai fikiran...terasa penat sangat...

sebab itu, bila saat berbincang dengan ikhwah tu, dia cakap, "akhi, kita ni, perasan je kita berdakwah, sedangkan, kalau kita tengok, kite berdakwah, memang pada orang2 yang dah baik, yang dah bagus...kita tak terjun ke dalam bidang yang sebenarnya..."...bila terdengar, pedih je telinga...

tapi, bila pergi ke bandar (dalam kes penulis, di bandar jb), shopping complex, rasanya, macam kita ni, tak buat kerja pun...macam kita ni syok sendiri...macam ikhwah tu cakap...ada betulnya...tapi, perjuangan tetap kene terus...dan kalau boleh, setiap saat, kita dalam suasana tarbiyah...dengan sahabat2...dengan kawan2, family, teman seperjuangan dan sebagainya..

pendek kata, janganlah kita berbangga, dan mengatakan, "aku daie sepenuh masa", sedangkan hakikatnya, seciput dari seciput masa kita (sedikit daripada sedikit masa kita), yang sebenarnya kita gunakan untuk berdakwah dan tarbiyah...kadang2 tu, perasan je lebih...yelah, g program, tamrin, usrah ke, tak dengar, tido, layan hp, kaco kawan2 lain (macam diri penulis sendiri), yang sepatutnya kita gunakan untuk tarbiyah, tapi dihabiskan dengan perkara2 lain...

oleh itu, perlu ada sikap untuk memperbaiki diri, agar mampu untuk menjadi insan yang lebih cemerlang...dan mampu menjadi daie sepenuh masa...

------------------
peringatan untuk diri penulis sendiri yang selalu kacau orang time usrah, selalu main2 time program, tamrin and so on... ;p
------------------

zakri
-indahnya iman dan islam bersulamkan ukhuwwah...-

No comments: