Wednesday, August 23, 2006

sajak dari seseorang...ewah...

Assalamualaikum

amik dari post...tukar ke blog...hehe..


Jika kau memandang segalanya dari ALlah

Yang menciptakan segalanya
Yang menimpakan ujian
Yang menjadikan sakitnya hatimu
Yang membuatkan keinginanmu terhalang
serta
Yang menyusah-nyusahkan kehidupanmu
Pasti akan damailah hatimu
kerana
ALlah tidak bisa mentaqdirkan sesuatu
dengan sia-sia
Bukan ALlah tidak tahu
akan derita hidupmu
pecahnya hatimu
kerana
itulah yang Dia mahu
sekadar untuk menguji
sedalam mana cinta dan pengorbananmu
setinggi mana kesabaran dan keimananmu
Juga
kerana Dia tahu
Hati yang sebeginilah
selalu lebih lunak dan mudak akrab denganNYA!!!


-----------------------------------------

sapaan kasih
usapan tenang
hati kelenaan
harapan mengembang

sebuah erti
mendalam seni
goncangan hilang
retak menguncup
simfoni aman

semalam sudah berlalu
berangkat pergi
tanpa menoleh lagi
mengapa terus mengejari?

hari ini baru bermula
dengan senyum atau dengan sendu?
dengan wudhu' atau dengan futur?
dengan sejadah atau dengan selimut?

esok?
kematian menggamit
walau kau terus pejam
esok mungkin tidak menyapa
esok mungkin noktah
walau serapat mana kau harap
hidupmu seribu tahun lagi....


---------------------


-zakri-
-tolong publish..senang nak baca...=)

Tuesday, August 22, 2006

relevan tarikh semalam...21 ogos

assalamualaikum,

suasana yang agak hening pagi semalam..akan tetapi tidak hening di sekian tempat...AL-AQSA...
semalam, satu tarikh keramat bagi seseorang, tarikh seseorang yang sangat terkenal, mula mendirikan rumahtangga...tapi, bukan itu isunya...itu cuma tarikh keramat seseorang sahaja...
akan tetapi, tarikh yang sama, merupakan tarikh keramat bagi seluruh umat islam...tarikh di mana, masjid ketiga umat islam telah dibakar...pada tarikh yang sama, tahun 1969, masjid AL-AQSA telah dibakar oleh seorang yahudi, yang dinyatakan sebagai gila, sedangkan, dia mempunyai kelulusan yang baik dalam akademiknya...
tapi itulah manusia, terlalai dengan isu yang remeh, disibukkan oleh golongan2 berkepentingan, hingga melemahkan pemikiran...akhirnya? umat dan maruah tergadai...
ingatlah, 21 ogos 1969,

REMEMBRANCE OF AL-QUDS
ROQ


-zakri-

Saturday, August 12, 2006

percutian yang menyenangkan...

assalamualaikum,

last two entry, bercerita sedikit tentang percutian yang kawan2 alami, and myself, nak join gak...but then...terfikir...

bila terfikir kembali tentang percutian kawan2 ke pelbagai tempat, serata dunia, dan bila melihat dokumentari tentang percutian ke beberapa tempat yang pelbagai, juga mencuit hati, membuat diri mula terasa, alangkah indahnya andai, aku jua punya kesempatan seperti mereka, pusing2 satu dunia, berjalan2...pergi ke pelbagai tempat, belajar pelbagai budaya yang berlainan, dan lain2 lagi...cukuplah andai dapat pusing satu malaysia, pelbagai pemandangan yang indah, memang menjadi kerinduan mata...

tapi, bila terfikirkan keadaan masyarakat yang semakin rosak, dengan diri sendiri tak mampu menghalang gelombang kerosakan yag bermaharajalela, hati mula terasa, aku kini tidak lagi punya masa untuk bercuti...tapi, aku cuma perlukan satu kerehatan, atau mungkin, aku perlukan satu ketika, untuk aku refill kembali hati aku dengan tarbiyah...

cutiku, pabila aku pergi ke daurah2, percutianku, bila aku bersama ikhwah2 yang lain, percutianku, pabila aku ke P*N, KT**N, dan sebagainya, berjumpa ikhwah2 lain, berkongsi pengalaman, berkongsi pelbagai perkara, membina kekuatan ukhuwwah dalam hati, yang insyaALLAH akan kekal hingga ke akhirnya...

biarlah cutiku, aku mendapatkan sesuatu untuk hati ini, agar hati ini, tidak berlari jauh dariNYA, masih dalam lingkungan tarbiyahNYA, dan masih lagi mampu tersenyum, walau teruk dibuli, sebagaimana Ar-Rasul dulu disiksa...

terfikirkan tentang cuti lagi, tiba2 otak terfikir, pada saat Ar-Rasul dan para sahabatnya memperjuangkan Islam dahulu, tak tercatit yang mereka bercuti kemana2, hanya ada, hijrah ke madinah, sahabat hijrah ke habsyah and so on...dan mula terfikir, saat dan ketika mereka berehat sebentar, tapi, masih belum dapat dikenalpasti...yang pasti, ketika awal, sebelum kerasulan Baginda Ar-Rasul, Baginda selalu ke gua hira;, itu sahaja...

bila terfikir tentang "ketidakcutian" Ar-Rasul dan para sahabat, hati terdetik, adakah aku layak untuk bercuti jua? sepertimana rakan2 ku bercuti? lalu aku teringat, satu perenggan "...dan jadikanlah kematianku ini, tempat kerehatan buatku..." dalam satu doa yang biasa dibacakan dalam radio IKIM...lalu, aku menjadi malu sendiri...aku terlalu teruja dengan percutian untuk diriku, sedang, doa yang kupanjatkan, meminta kematianku kelak adalah masa rehatku...

akan tetapi, setiap kenderaan yang bergerak, perlukan petrol, untuk kembali meneruskan perjalanan yang lebih jauh...hati ini juga begitu, ingin agar perjalananku kelak, tidak tersangkut di tengah jalan, dan dapat meneruskan lebih jauh lagi, destinasi yang sangat jauh, iaitu menjadi ustaziatul alam...oleh itu, hati ini, tetap memerlukan beberapa destinasi R&R, agar tarbiyah hatiku, akan lebih terjaga, dan mantap lagi...agar aku mampu, hingga satu ketika, ketika diseru ke palestin, aku bisa menyatakan "YA" tanpa ragu2, lagi...

buat masa sekarang, aku terfikir, aku bukan ingin bercuti lagi, tapi kini, aku inginkan bekalan, bekalan tarbiyah, bekalan semangat daripada keluarga, dan beberapa bekalan lagi, agar aku mampu meneruskan perjalanan, dan mungkin, dapat mengejar kenderaan yang lebih dahulu memulakan perjalanan sebelumku...

aku ingin pulang ke kampung, bukan kerana ingin bercuti, tapi menunaikan tanggungjawabku terhadap keluargaku, moga usaha yang sedikit ini, mampu untuk membina kembali ukhuwwah, dan menautkan kembali hati2 yang selama ini kerinduan kasih dan sayang salah seorang ahli keluarga mereka...menjadi duta untuk keluarga yang kecil, kepada keluarga yang lebih besar...mungkin jua, menyampaikan pesanan dari sini ke sana, dan dari sana ke sini...insyaALLAH

insyaALLAH, moga ALLAH menetapkan hati ini, dan terus menerus memberikan hidayahNYA kepada hati ini, agar dapat memandang sesuatu, berdasarkan kacamata ISLAM....

wassalam

-zakri-
-indahnya iman dan islam bersulamkan ukhuwwah...-
-cinta tanpa syarat-

Wednesday, August 09, 2006

Badges...

Assalamualaikum,

semalam, g bank BCB, utm skudai..pakai badges free palestine...then, salah sorang dalam bank tu, tegur about that badges...so, promosi berjaya...

person: "kat mana beli badges tu?"
me: "kat kelab ****"
person: "hasil jualan ke sana ke? (means palestine ke?)"
me: "sebahagian, should be"

-end-

terfikir, betul ke? rasanya betul kot...tapi, memang ada sebahagian diberi pada palestin (dalam kes tertentu)...

anyway, just nak cerita, people are start aware about palestine ni...so, merancang, at least, untuk sedarkan orang supaya ingat 21 ogos as hari al-quds sedunia, tak dapat satu malaysia, satu johor, dapat kat utm pun jadila...rancang untuk buat poster2 kecil, just A4, then ada sign, besar2, 21 OGOS...tahukah anda? bawah sikit, hari memperingati masjid al-aqsa, masjid ketiga umat islam...and so on...simple2, and nice, cukup orang faham pengertiannya...at least, jadi pemangkin untuk mulakan kempen palestin...

okeh, cukup dulu...enough is enough...

--------------------------

teringat, apa jadi kat al-quds, masjid al-aqsa sekarang ni...berita terus lenyap...semua tertumpu pada lubnan...

"ya ALLAH, selamatkan rakyat Palestine,
andai kau matikan mereka,
matikanlah mereka sebagai syuhada',
menjadi teman di syurga kelak...

ya ALLAH, selamatkanlah rumahMU,
tempat KekasihMU mi'raj ke langit,
tempat rumahMU yang ketiga mulia di dunia,
tempat Isa turun kelak, memerangi dajjal,

selamatkanlah al-aqsa,
selamatkanlah al-aqsa,
selamatkanlah al-aqsa..."

-zakri-
-indahnya iman dan islam bersulamkan ukhuwwah-
-cinta tanpa syarat-

Monday, August 07, 2006

AF4 dah habis...

salam,

AF4 dah habis?

oo...dah habis...

sajer...

zakri

Percutian yang menyeronokkan...

Assalamualaikum,

------------------

sebelum ni, pernah terfikir tentang ini, dan lama dah rasanya nak tulis about this topik, topik tentang percutian, honeymoon and so on..lagi2 bila tengok kawan2 yang belajar oversea, berjalan all over the country, dengan pemandangan yang cantik, and so on...

biasanya, kalau pergi tepi laut, i'm enjoying suasananya, angin bertiup, ombak, if i go alone, memang conform, layan je sorang2, walaupun sejam and so on...even kat fakulti pun, ada masanya, i'll stop by, to see the scenery, the beautiful of cloud, mountain and so on..people will asking, why i'm doing such a fool thing, like standing and looking to nothing...but to me, itulah kejadian ALLAH yang sangat hebat, tak mampu dinyatakan dengan kata2...layan angin, my office@lab on third floor, so, angin agak kuat arr..so, quite ok..layan bosan...tension buat keje, kuar jap, layan angin..best giler...but to other people, this is silly...

back to the topic, memang jelous tengok all the people jalan2, amik gambor and so on..nak pegi gak, tergerak hati untuk join...and kalau boleh, amik cuti, g jalan2 all over malaysia...kan?best sangat, but then, dengan tugasan and tanggungjawab yang bertimbun tinggi, dengan tanggungjawab dalam tarbiyah lagi, tanggungjawab dengan kerja, akademik lagi, so, memang tak sempat nak fikir benda2 ni lagi...penin kepala...adeiii....

tapi, fikir balik, takpelah, tak dapat bercuti seperti orang lain, berlari2 kesana sini, dengan pelbagai agenda masing2...bercuti sakan...takpelah, its ok for me, stay over here, and jalankan tugas2 yang diberikan...takpela, at least, amik cuti seminggu, balik kampung, that enough for me...dengan pelbagai masalah yang berbangkit, ok gak, legakan kepala sikit...then, balik semula ke sini, penin balik, lagi penin mungkin, sebab banyak nak kene wat, yelah, dengan macam2 lagi..hehe..takpela...

lagipun, dah almost 2 years, tak balik kampung...rindu gak nak jumpa sepupu2 yang kecik2 cute tu...nak main2 dengan dieorg...bestnyer...balik kampung, not like other people, berjalan and so on..balik kampung, memang stay kat kampung je...yelah, takde kenderaan pun..so, jalan2 dalam kampung je, tak pun g muzium negeri, tu jelah...hehe...

oklah, lagi fikir, lagi tension..kat sini banyak keje nak kene wat, nak settlekan tarbiyah, nak settlekan untuk adik2 lagi, nak kene fokus pada kerja, pada projek master lagi, dengan assignment yang tak pernah jemu diberikan...aduiilaa...entahla...xtau gak...takpe, tahan jela...

wassalam

-zakri-
-indahnya iman dan islam bersulamkan ukhuwwah...-
-cinta tanpa syarat-
-nak sangat g cuti...-