Wednesday, July 12, 2006

keputusan dalam hidup

Assalamualaikum,

akhir2 ni, kalau kita perasan, ada pelbagai situasi yang cukup menguji kesabaran dan keimanan kita, yang pada saat dan kesempatan ini, akan menguji kita, dan akhirnya, memberikan peluang kepada syaitan, untuk menghasut dengan pelbagai andaian dan pelbagai lagi sangkaan yang akhirnya, akan merosakkan hati kita, dan seterusnya, hubungan sesama manusia dan sebagainya...

dalam situasi yang kritikal ini, hati akan terdetik, untuk melarikan diri, jauh dari semua orang, dan mendiamkan diri di sesuatu tempat yang takde orang langsung boleh berhubung...dalam hati, selalu terasa begitu, kala tersangat letih, terasa nak balik ke kampung, tutup hp, cabut line phone rumah, and lepak dengan anak sedara, layan dieorg, and so on...tak pening2 kepala dengan masalah dunia, tapi, akhirnya, rancangan itu tak pernah berjaya, well, for almost 2 years, tak jadi...memang nak sangat buat, tapi dah lama tak jadi2, tak tahu kenapa, mungkin ALLAH masih belum izinkan, kerana tanggungjawab masih banyak nak kene buat...agaknyalah...

so, semester baru dah bermula, dengan perancangan untuk madu2, and untuk kaut and tangkap madu2 baru, terasa berat gak tanggungjawab kali ni, tapi, inilah cabaran dunia dakwah...kadang2, terpaksa bertegang leher, and kadangkala, berdepan dengan cabaran sesama "mereka2" yang juga ingin menegakkan Islam, cuma cara yang berbeza, kadangkala, lebih keras, namun, itulah dia perjuangan, jangan dikejarkan 20% orang yang di rebut2kan, tapi, masuklah ke dalam 80% orang yang hanya melihat dan tak ingin pun masuk dalam gerakan Islam...so, lepas ni, kene lebihkan lagi dakwah fardiah, agar mampu untuk menjana madu yang lebih lagi...betul ke? insyaALLAH betul...

teringat, di tempat lain, berebut2 madu yang sorang dua tu, kerana rasa mereka ni bagus, and perlu masuk dalam tarbiyah, tapi, rupanya, ada ramai lagi yang bagus, cuma perlu digilap lebih lagi je...supaya kerlipannya, mampu menyinari alam ini... =)

ok, cukuplah dulu, tak boleh nak lari dari tanggungjawab, nak balik kampung pun, dah start semester, class lagi, so, terpaksa tangguh lagi rancangan nak balik kampung...teruskan sahaja perjuangan ini, dan diharap tarbiyah hati dan diri mampu untuk terus berdiri, dan terus menerus berjalan, dan berlari atas jalan dakwah ini...tapi, tak nak jadi hero....cukuplah sekadar penggerak...lalalala...

wassalam

-zakri-
-indahnya iman dan islam bersulamkan ukhuwwah...-
-cinta tanpa syarat-

2 comments:

.:`abyd:. said...

salam..

selamat bersemester baru..
semoga terus menjadi da'ie y soleh lagi gigih!..

xnk jadi hero?bukan penggerak tu hero ke?tanpa penggerak,xberjalan la da'wah..mane lagi hero..hero ke penggerak?tepuk dada,tny iman.. ^_*

'ala kulli haalin,moga sglnya diterima sbg 'amal jariah..

zakri said...

tak jadi hero,
maksudnya, bekerja secara amal jamaie, dan tak buat semua kerja, masing2 buat kerja masing2, kalau tak, rosak sistem...