Monday, July 31, 2006

al-aqsa

Assalamualaikum,

---------------

seronoknya bila diuji...

---------------

oh...al-aqsa,
oh...al-aqsa...
maafkan aku, maafkan aku...
maafkan aku kerana tidak mampu membebaskanmu..
maafkan aku kerana tidak mampu membantumu...
ooo....al-aqsa...

al-aqsa,
kau jadi saksi,
saksi kepada umat ini...
betapa lalainya kami,
betapa kami ditipu begitu sahaja...

kau menjadi saksi keangkuhan bangsa yahudi
yang angkuh bongkak menongkah arus..
sedang kami...
kami cuma melihat beritanya,
kami cuma bermesyuarat untuk menyelesaikannya...
saling bertikam lidah sesama sendiri...

oh...al-aqsa,
kau saksi isra' mikraj,
bumi suci umat ini...

oh al-aqsa,
kau kiblat pertama kami...

oh al-aqsa,
kau masjid ketiga umat ini...

oooo al-aqsa...
ooo...al-aqsa...
maafkan aku...maafkan aku..

Saturday, July 29, 2006

Tarikh pernikahan Siti Nurhaliza dan relevannya...

assalamualaikum...

pada hari ketika siti mengumumkan tarikh pernikahannya, hati tersentak, bukan kerana terlepas dengan dirinya (tak pernah inginkan pun)...adakah ini satu lagi cubaan untuk umat islam malaysia?

ramai bertanya, kenapa berfikiran begitu? kerana, tarikh pernikahannya, adalah pada 21 OGOS!!! itulah sebabnya?

lalu orang bertanya lagi, kenapa dengan tarikh itu?
tarikh itu, adalah tarikh masjid Al-Aqsa dibakar satu ketika dulu, dan pada hari yang sama, adalah tarikh isra' mikraj, tarikh Ar-Rasul tersayang diangkat ke langit, bertemu ALLAH, Tuhan Maha Esa...dan dia lakukan pernikahannya pada tarikh itu?

hati merasa perlu untuk menerangkan, supaya kita akan sedar, kita punya halangan di malaysia sendiri...kita berusaha mengingatkan 21 ogos hari pembebasan al-quds tersayang, tapi orang akan mengingatinya sebagai hari pernikahan siti nurhaliza...perlu seseorang untuk bercakap mengenai benda ini...

ia, memang benar siti menyatakan, dia memilih tarikh ini, kerana hari itu adalah tarikh isra mikraj...tapi, tolonglah, seseorang, bagitahu kepadanya, bahawa, kami ingin mengingati ROQ- rememberance of al-quds...penggerak2 juga akan terpengaruh, dan mungkin akan melopong depan tv melihat adegan pernikahan yang boleh dilihat setiap hujung minggu di masjid2...tapi, kerana dia artis tersohor malaysia, dia akan menjadi tumpuan...

oh, Al-Quds, maafkan aku kerana tidak mampu membendung gejala ini..aku hanya mampu menyatakan disini, agar orang lain yang perihatin, akan memberitahu padanya...agar umat islam mengingati hari tersebut, sebagai hari AL-QUDS sedunia...

atau, tolonglah seseorang, memberitahu kepada siti, agar dia sendiri memperjuangkan hari AL-QUDS sedunia ini, nyatakan kepada semua media, hari tersebut, adalah hari untuk kita memperingati Al-QUDS...

dengan situasi Palestine yang huru hara, dengan lubnan jua diserang...adakah ini yang ingin kita lihat? adakah ini yang akan kita habiskan masa kita? tidak, tidak dan tidak...saudara2 ku yang telah terpengaruh dengan dakyah ini, diri ini ingin menasihatkan diri sendiri dan saudara sekalian, ingatlah, ingatlah, dan ingatlah....ingatlah tarikh tersebut sebagai hari memperingati Al-Quds, dan bukannya tarikh siti bernikah.....

-zakri-
-indahnya iman dan islam bersulamkan ukhuwwah...-
-cinta tanpa syarat-

Thursday, July 27, 2006

dua tiga kucing berlari...

Assalamualaikum...

--------------

tiga minggu berlalu, pengajian semester dua dah berjalan, dengan pelbagai lagi perkara dah terjadi...kepenatan, kehausan, keperitan, semua merangkum dalam satu kata ---> tiga minggu pembelajaran...

berlari2 ke kelas, terkejar2 hantar assignment, and so on...so, nampaknya, kene bersabar lagi...and insyaALLAH, akan cuba habiskan dalam masa setahun lagi...

okeh, cukup dulu, nak berlari ke kelas lagi...eh, g makan dulu, then terus berlari lagi, and terus berlari...



-zakri-
-indahnya iman dan islam bersulamkan ukhuwwah...-
-cinta tanpa syarat-

Wednesday, July 26, 2006

Thursday, July 13, 2006

Ye ke? entahlah...

Your Scholastic Strength Is Evaluating

You are great at looking at many details and putting them all together.
You are talented at detecting subtle trends, accuracy, and managing change.

You should major in:

Statistics
Speech
Conflict studies
Communication
Finance
Medicine

Wednesday, July 12, 2006

keputusan dalam hidup

Assalamualaikum,

akhir2 ni, kalau kita perasan, ada pelbagai situasi yang cukup menguji kesabaran dan keimanan kita, yang pada saat dan kesempatan ini, akan menguji kita, dan akhirnya, memberikan peluang kepada syaitan, untuk menghasut dengan pelbagai andaian dan pelbagai lagi sangkaan yang akhirnya, akan merosakkan hati kita, dan seterusnya, hubungan sesama manusia dan sebagainya...

dalam situasi yang kritikal ini, hati akan terdetik, untuk melarikan diri, jauh dari semua orang, dan mendiamkan diri di sesuatu tempat yang takde orang langsung boleh berhubung...dalam hati, selalu terasa begitu, kala tersangat letih, terasa nak balik ke kampung, tutup hp, cabut line phone rumah, and lepak dengan anak sedara, layan dieorg, and so on...tak pening2 kepala dengan masalah dunia, tapi, akhirnya, rancangan itu tak pernah berjaya, well, for almost 2 years, tak jadi...memang nak sangat buat, tapi dah lama tak jadi2, tak tahu kenapa, mungkin ALLAH masih belum izinkan, kerana tanggungjawab masih banyak nak kene buat...agaknyalah...

so, semester baru dah bermula, dengan perancangan untuk madu2, and untuk kaut and tangkap madu2 baru, terasa berat gak tanggungjawab kali ni, tapi, inilah cabaran dunia dakwah...kadang2, terpaksa bertegang leher, and kadangkala, berdepan dengan cabaran sesama "mereka2" yang juga ingin menegakkan Islam, cuma cara yang berbeza, kadangkala, lebih keras, namun, itulah dia perjuangan, jangan dikejarkan 20% orang yang di rebut2kan, tapi, masuklah ke dalam 80% orang yang hanya melihat dan tak ingin pun masuk dalam gerakan Islam...so, lepas ni, kene lebihkan lagi dakwah fardiah, agar mampu untuk menjana madu yang lebih lagi...betul ke? insyaALLAH betul...

teringat, di tempat lain, berebut2 madu yang sorang dua tu, kerana rasa mereka ni bagus, and perlu masuk dalam tarbiyah, tapi, rupanya, ada ramai lagi yang bagus, cuma perlu digilap lebih lagi je...supaya kerlipannya, mampu menyinari alam ini... =)

ok, cukuplah dulu, tak boleh nak lari dari tanggungjawab, nak balik kampung pun, dah start semester, class lagi, so, terpaksa tangguh lagi rancangan nak balik kampung...teruskan sahaja perjuangan ini, dan diharap tarbiyah hati dan diri mampu untuk terus berdiri, dan terus menerus berjalan, dan berlari atas jalan dakwah ini...tapi, tak nak jadi hero....cukuplah sekadar penggerak...lalalala...

wassalam

-zakri-
-indahnya iman dan islam bersulamkan ukhuwwah...-
-cinta tanpa syarat-

Friday, July 07, 2006

semester baru...

Assalamualaikum,

cuti akhirnya berakhir, dengan seribu satu kenangan, dan pengajaran, yang pelbagai sudut mentarbiyah hati dan diri sendiri...pelbagai program diikuti, pelbagai keadaan dan situasi dihadapi, dan akhirnya, kembali semula ke tempat belajar (yang sebenarnya sama je sepanjang cuti! haha)

saat paling gembira, bertemu semula dengan kawan seperjuangan, terutama sekali anak2 usrah yang dirindui, yang hanya bertanya khabar melalui sms, dan calling2 sahaja, selain bertemu sekali di program nasional, terasa kerinduan yang mendalam, untuk kembali menerajui mereka, dan akhir sekali, mentarbiyah mereka menjadi insan yang soleh wa musleh, atau dalam keadaan zakri sendiri "rosak, dan merosakkan..."

jika semester lepas, apabila diberi tanggungjawab untuk membawa mereka ini, hati merasa berat sangat, kerana mempunyai agenda yang berlainan, namun kini, hati tidak sekali mahu melepaskan mereka, kerana berasa bertanggungjawab untuk mendidik mereka, mentarbiyah, agar mampu berdiri seiring, atau lebih laju lagi dari naqibnya yang seorang ini..

dan perasaan paling indah sekali, apabila mencari madu baru, yang kita akn develop mereka dari awal, mengajar erti sebenar hidup di ipt, disamping memberikan ruang untuk mereka berubah kepada yang lebih baik, dan mampu menjadi insan mulia, walaupun telah dirosakkan...

sukar untuk menceritakan keindahan perasaan ini, hanya yang telah melalui sahaja akan memahami...bukan setakat mengikut, tapi, bersama2 menggerakkan dakwah dan tarbiyah di ipt ini..moga semester ini, dan seterusnya, ALLAH memberi kekuatan dan semangat yang lebih untuk memperbaiki diri sendiri, dan anak2 usrah tersayang...

wassalam

-zakri-
-indahnya iman dan islam bersulamkan ukhuwwah...-
-cinta tanpa syarat-

Thursday, July 06, 2006

betapa penat diri ini...

assalamualaikum


-----------------

dalam beberapa hari terakhir ni, terjadi beberapa perkara yang tidak diduga, dan menduga iman...pelbagai keadaan dan situasi yang tak disangka-sangka telah terjadi. berhempas pulas untuk melepasi semua itu, dan akhirnya, berjaya untuk menjadikan diri sendiri seorang insan dan hamba yang lebih mengerti erti hidup ini, dan lebih mengetahui akan keindahan iman dan islam itu sendiri...

tanpa kita sedari, dalam hidup kita, syaitan telah menyelinap, dan memberikan pelbagai persepsi tentang pelbagai perkara...dan tanpa kita sedari, walaupun kita mengamalkan islam, tapi telah mengikut gaya dan penipuan syaitan...kenapa?

cuba fikirkan, dalam solat kita sendiri, sukarnya untuk khusyu', kerana fikiran asyik melayang kemana-mana, ke tempat yang entah, tak tahu kita pernah sampai atau tidak...kadang2, dalam solat jua, kita terfikirkan makanan yang enak, atau makanan yang dipesan tadi, atau teringatkan program di tv...mungkin dan mungkin yang pelbagai lagi...bukan ke?

atau, kita melakukan sesuatu, niat ingin menunjuk, aku pakai baju cantik hari ni, mahal lagi, kelas gitu!! atau kita memakai kasut, jua dengan niat menunjuk, dengan sengaja berjalan dengan derap langkah yang berbunyi kuat, terasa bangga dan cantik kasutnya..tertipu lagi diri ini...bukankah begitu?

atau, kita diuji dengan ujian hati, kawan kita mengguriskan hati kita, lalu terfikir pelbagai perkara yang buruk2...ish, dia ni, memang sengaja nak sakitkan hati aku. ish, dia ni, selalu nak buat diri aku ni malu..ish, dia ni, mulut tak sayang...memanglah benar, tapi bukankah kita tertipu, sekali lagi, dan sekali lagi dengan hasutan syaitan?...

bila diuji, kita mula berfikir yang bukan2, terasa hina diri kita, terasa teruk sangat...lagi2 bila putus cinta, bila terasa diri tak dipuja, kita akn terasa, dan terfikir, yang negatif sahaja...sampai ke satu tahap, sanggup fikir untuk memudaratkan diri, lebih lagi, untuk membunuh diri!!

kalau difikirkan, bukankah ALLAH itu yang menciptakan kita, yang Maha Mengetahui...kalaulah ditolak seseorang (jika melamar, bukan bercinta ye!) cuba fikirkan, bukankah itu lebih baik, lagi2 buat penggerak di IPT, akan punya lebih masa untuk anak usrah, bukankah begitu? atau kita akan punya lebih fokus, daripada terlalu sibuk menghabiskan masa meng"sms" dengan yang tersayang...atau menemani makan, atau menghabiskan duit dan kredit, untuk buah hati pengarang jantung, entah siapa, betul ke?

bila terfikirkan begitu, insyaALLAH, hati akan terasa lebih tenang, memang hakikatnya sukar, tapi sampai bila kita akan berfikiran sempit? mengikut jalan cerita novel yang menjadi khayalan orang lain yang menulisnya, bukankah lebih baik berfikir secara islam? memandang dengan pandangan islam? kan lebih cantik? terasa ALLAH sentiasa ada disisi, tak takut dan tidak bersusah hati...

so, kalaulah kita mula diuji, dengan ujian yang bertimpa2, bukan setakat menyebabkan kita jatuh terduduk, malah tergolek jatuh tangga, pusing2 lagi ke, jangan risau, fikirlah, betapa sayangnya ALLAH pada kita, hingga diberikan perhatian dalam bentuk ujian, yang sedikit ini..tak seteruk Rasulullah pun, yang kene baling batu sampai luka2, yang luka pada peperangan, dan lain2 lagi...cukup sifat ujian fizikal, mental, rohani lagi...

so, fikir-fikirkanlah...adakah kita akan terus dengan kisah hidup kita berdasarkan novel cinta yang dikarang oleh orang lain, dengan khayalan yang entah apa2...atau, kita nak meneruskan hidup kita, dengan gaya hidup sebenar, berlandaskan al-quran dan as-sunnah...yang jauh lebih cantik dan indah...seindah namanya...ISLAM...

wassalam

-zakri-
-indahnya iman dan islam bersulamkan ukhuwwah...-
-cinta tanpa syarat-

Tuesday, July 04, 2006

Peluang dan Ruang Dakwah dan Tarbiyah...

Syor wujud pegawai agama di hospital

KOTA BHARU 3 Julai - Persatuan Perubatan Islam Malaysia hari ini mengesyorkan supaya kerajaan mewujudkan jawatan pegawai agama di hospital memandangkan kira-kira 40 peratus pesakit tidak dapat menunaikan solat lima waktu dengan sempurna.

Presidennya Prof. Dr. Abdul Latiff Mohamed berkata walaupun beberapa hospital telahpun mewujudkan konsep mesra ibadah tetapi usaha itu masih belum mencukupi.

Untuk itu, persatuan akan mengadakan kempen supaya hospital mengadakan peruntukan tertentu bagi menyediakan pegawai agama untuk membantu pesakit Islam menunaikan ibadah, katanya kepada Bernama selepas mesyuarat saintifik kebangsaan dan mesyuarat agung persatuan itu yang berakhir di sini hari ini.

Kajian persatuan mendapati pesakit perlu diberi panduan menunaikan ibadah terutama bagi mereka yang menghidap penyakit yang boleh membawa maut, katanya.

Dr. Abdul Latif berkata persatuan ada menerbitkan buku mengenai panduan menunaikan solat semasa dirawat di hospital.

Sementara itu, beliau meminta sesetengah pengamal perubatan tradisional dan penjual ubat tradisional tepi jalan supaya amanah semasa mempraktikkan amalan mereka.

“Mereka dikira berdosa sekiranya menipu pelanggan mengenai kemujaraban ubat yang dijual sedangkan kajian tidak pernah dibuat ke atas ubat yang dihasilkan,'' katanya.

– Bernama


http://www.utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2006&dt=0704&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_06.htm

--------------------------------------

Assalamualaikum,

selama ni, puak2 kristian bertungkus lumus masuk ke hospital2, kampung2 jauh nun ke dalam hutan...percubaan untuk mengembangkan kristian, sangat2 terancang...and dapat dana dari seluruh dunia...and then, umat islam yang cuba untuk pergi, tak mampu untuk meneruskan, kerana kekurangan dana dan sebagainya...so, bila kerajaan and dr latiff sendiri mengemukakan pendapat sebegini, boleh arr digunakan untuk mengembangkan lagi...

teringat, satu ketika dulu, seorang pakcik guna kaedah ini, masuk ke hospital, and try berbincang and so on...tapi, kini dia menumpu pada aspek yang lain...kali ini, kalau ianya menjadi kenyataan, sangat2 boleh digunakan, boleh dipelbagaikan lagi, dan boleh dibuat kerjasama dengan pelbagai pihak lagi...betul kan?

tapi, kalau peluang dan ruang ni, tak dapat digunakan,so, rugilah sangat2...teringat, kalau kita melawan, orang akan melawan balik, kalau berlembut, orang segan, akhirnya menerima pendapat kita...kelakar kan manusia?.... =)

wassalam


-zakri-
-indahnya iman dan islam bersulamkan ukhuwwah...-