Monday, May 01, 2006

Protaz...

Assalamualaikum
------------
hari hari, telah pun berlalu,
usiamu makin bertambah,
seorang ibu sudah semakin tua,
namun terus berkorban, untuk sesuap rezeki,
agar sempurna, hari depanmu....
------------

exam sengal...

after two week, final exam betul2 dah habis, alhamdulillah, akhirnya, boleh study benda lain, takdelah sibuk2 dengan buku subjek je...banyak nak baca...

anyway, the newest majalah i has been publish, memang best tajuk2 kali ni, its all about then new golongan "protaz" professional ustaz...maksudnya, engineer yang boleh berbicara tentang islam, tentang hukum hakam and so on...

actually, benda ni dah lama dah, cuma baru je muncul di malaysia..zaman Hassan Al-Banna, sebelum tu lagi, masa time2 Islam tengah meningkat naik, banyak nama2 besar, yang bidangnya matematik, tapi seorang ulama, seorang doktor bedah yang power, juga seorang ulama, tak berapa ingatlah nama2 besar ni...macam al-Jabir yang menemui persamaan al-gebra...and so on...so, alhamdulillah, ilmu ini kembali kepada orang2 "enjin"...

tapi, ada gak memember yang berkata, as an engineer, tak boleh paham sangat istilah sastera ni..entahlah, terpulang, mungkin sebab dah biasa kot dengan suasana macam tu...so, this is the time to kembali pada ISLAM yang sebenar, yang syumul, merangkumi semua kehidupan...actually, as businessman pun boleh tegakkan ISLAM, cuma tak nampak sangat je...yelah, as businessman, dieorg boleh tetapkan masa sendiri, nak solat boleh tutup kedai jap ke...tapi benda tu tak jadi...even kat makkah pun dah tak jadi...teringat cerita ustaz2 dulu, masa solat kat makkah tu, peniaga semua takde kat kedai, solat jemaah kat masjid...memang respek, tapi itu dulu....

okehlah, tak habis baca lagi majalah i ni...nak habiskan cepat2, then boleh tumpu pada buku lain, nak baca banyak2, nak pahamkan banyak2 time cuti semester ni, becoz bila buka sem, agak sukar...hehe...baru tau, betapa best baca buku2 fikrah ni...teringat citer naqib, masa final exam, ada masa sikit lepas study, capai buku fikrah, baca kejap, then sambung study, rasa tak sabar2 nak habis final exam, sebab boleh ikut program, rancang dengan baik, and boleh baca buku fikrah sepuas hati...sekarang baru rasa..."ooo....ini yang naqib aku dulu cakap...."

okeh...cukup dulu...nak g masjid lak...lama tak solat kat masjid utm ni...tiga hari dah...

-------------------
wassalam...

-zakri-
-indahnya iman dan islam bersulamkan ukhuwah...-

2 comments:

mandytaft41274437 said...

Get any Desired College Degree, In less then 2 weeks.

Call this number now 24 hours a day 7 days a week (413) 208-3069

Get these Degrees NOW!!!

"BA", "BSc", "MA", "MSc", "MBA", "PHD",

Get everything within 2 weeks.
100% verifiable, this is a real deal

Act now you owe it to your future.

(413) 208-3069 call now 24 hours a day, 7 days a week.

Anonymous said...

Interesting website with a lot of resources and detailed explanations.
»