Monday, March 27, 2006















Assalamualaikum

---------------------
indah sungguh ciptaan TUHAN,
laut membiru, nyiur melambai,
pohon menghijau burung berkicau,
alangkah indah ciptaan ALLAH....
---------------------

Saturday, March 25, 2006

hari sabtu malam

assalamualaikum

------------------
adei, adei dan adei,
sakit tarasa badan,
sakit terasa hati,
namun tak pernah berputus asa mencari redha Ilahi...
------------------

pagi tadi, dengan penuh kepenatan, masuk ke dalam hutan utm nih, macam bagus arr...konon2 nak jalan untuk program minggu depan...haha, nasib baik tak sesat, masuk tempat lain, kuar tempat lain...tapi penat tetap penat...its different, kalau jalan sejam atas jalan tar, dengan dalam hutan...dalam hutan, redah je, langgar habis pokok2, giler arr...seronok gak jadi tukang reki ni...tapi, dah dua minggu tak joging, tu yang penat masuk hutan...

actually, minggu ni, hari ni, semalam, rasa macam tak semangat...rasa malas sangat2...entahlah..."perjumpaan" hari isnin hari tu pun takde hasil...so, ia berlarutan terus...terpaksa tunggu "perjumpaan" seterusnya, harapnya kali ni, akan ada hasilnya....minta tolong orang pun, macam takde hasil...entahlah...

dua minggu lepas, ALLAH telah uji dengan mengurangkan kesihatan badan...and minggu lepas and minggu depan ni, ALLAH sibukkan dengan tugasan lak...entahlah...nak cepat2 siapkan...but then, hujung minggu ni, semangat terus diserap keluar...pastu ada program lagi...adei....takpe, kuatkan semangat....tolong somebody!!!!

sambil2 dengar ikim ni, okeh sikit arr...tapi macam takde hasil sangat...iklan banyak sangat, tak terasa pengisiannya...apa daa...

bila tengok keadaan sekarang, pentarbiyahan dah mula diresapi unsur2 sekularisme...macam kurang hasilnya...entahlah, tak nak salahkan sesiapa, just salahkan diri sendiri, sebab sendiri pun banyak tukar "minded" orang2 sini....haha

okeh, cukup, meng"karut" je...

wassalam
-zakri-
-indahnya iman dan islam bersulamkan ukhuwwah...-

Monday, March 20, 2006

petang hari isnin...

Assalamualaikum...

---------------------
penatnya,
letihnya,
---------------------

hari isnin, sabtu dan ahad yang penuh dengan something...hehe, sengalnya badan...

minggu ni, di utm ada cakna '06, that is one program, gabungan semua persatuan islam di utm, alhamdulillah, walaupun nampak macam kelam kabut..tapi, sebenarnya, dalam hati kami, bersatu...insyaALLAH akan berterusan, kami berselisih pada perkara yang dibenarkan, dan tidak sekali berpecah!! hehe..

ada banner yang mula digantung..untuk kelab kami, ada 3 banner...best giler...buat starting jumaat malam, after majlis ilmu, buat kat bilik kelab..giler arr...malam tu, tak tido, 5 orang buat...satu banner je siap, other 2 tak siap, and alhamdulillah, sabtu petang dah habis, and dah gantung pun...seronoknya, tengok hasil kerja sendiri bergantungan...hehe...

okeh arr..nak ada class after this...moga, usaha yang sikit ni, mampu untuk diteruskan di masa akan datang...bersatu dalam perkara yang boleh, dan berselisih sikit2 biasa arr..adik beradik kan, gaduh sikit2, settle pastu, insyaALLAH...

wassalam
-zakri-
-indahnya iman dan islam bersulamkan ukhuwwah...-

Sunday, March 19, 2006

keje bodoh sikit....

Your Birthdate: January 9

You are a born idealist, with more pet causes than you can count.
You prefer be around others, both when working and while relaxing.
Generous and giving, you believe you can change the world one person at a time.
You're open minded and tolerant. People feel like they can tell you anything.

Your strength: Your go-with-the-flow flexibility

Your weakness: Your flair for the over dramatic

Your power color: Pine green

Your power symbol: Circle

Your power month: September

Friday, March 17, 2006

dua tiga empat dan lima...

assalamualaikum

---------------------------
tertekan?
jangan risau, jangan segan,
berdoalah, berdoalah,
moga DIA akan permudahkan dan menghilangkan kerunsingan...
---------------------------

aduss...dah seminggu rupanya tak menaip dalam blog kepunyaan sendiri nih...hampeh tul!! anyway, alhamdulillah, dapat jugak menaip selepas beberapa ketika, dalam keadaan yang agak sibuk ni..tak sibuk sangat pun...alhamdulillah, sikit demi sikit, semua tugasan dapat dibuat...bagus2...alhamdulillah...

anyway, semalam dan dua hari lepas, ALLAH tarik balik sikit nikmatnya, nikmat kesihatan, and padan muke diri sendiri...kene sakit kepala yang amat...selepas beberapa lama tak kene, and bila kene, menggelupur gak arr...haha...kene gak panadol, kalau dulu selalu kene, tak perlu dah panadol ni, sekarang ni, amik lak....haha, padan muke diri sendiri lagi sekali...

okeh, dah sampai hujung minggu, yang agak tak sibuk, sebab kelab takde aktiviti sangat...just ada majlis ilmu je malam ni, then, takde apa...hhmm...kene pikirkan something untuk dibuat, agar tak tersia2 masa macam tu aja...assignment tetap kene wat, cuma, untuk dalaman kene ada gak...try arr..tengok macamana...tapi ahad pagi ada something, ok lah tu...tak risau...insyaALLAH, semuanya akan ok...

okeh, cukup dulu, result spm dah kaur, adik nyer result tak berapa ok..nangis2 dia, takpelah, memang itu yang patut dia dapat, dengan effort yang seciput itu, hasilnya seciput itu gaj...nangis macamana pun takkan ubah..anyway, tengah pikir, macamana nak naikkan semangat dia balik...result dia ok gak, tapi entahlah, subjek2 biasa je, subjek core tak berapa ok...haha...

wassalam

-zakri-
-indahnya iman dan islam bersulamkan ukhuwwah..-

Friday, March 10, 2006

Petang Jumaat...

Assalamualaikum,

------------------------
telah ku serah cinta ini,
bukan lagi pada manusia,
kerana cinta, martabat itu,
bersalut segunung kepalsuan,
dan kepuraan...
-----------------------

alhamdulillah, selepas beberapa detik, banyak perkara telah settle, harapnya, ia akan semakin settle, dan terus settle selepas ini...insyaALLAH...

semalam, kepenatan, dengan itu dan ini, begitu dan begini, sampai ke tengah malam....then sambung lagi...tapi alhamdulillah, masih diberi kekuatan oleh ALLAH, dari semangat, fikrah dan fizikalnya...alhamdulillah, moga ianya akan terus berkekalan...

akhir2 ni, rasa agak jauh dari Ilahi, tak tahu kenapa, mungkin kurangnya amalan? atau kurangnya zikir? atau lemahnya badan?...entahlah...atau, mungkin sebab contact akhawat banyak sangat ke? tak tahulah, but yang pasti, semangat, dalam hati ini, macam semakin kurang...keletihan yang amat...actually, benda ni dah mula tiga minggu lepas, terasa penat, but then, bila g joging, and do something, hilang semua perasaan ni, but then, ia datang lagi, dan lagi...

tak kesahlah, insyaALLAH, lepas ni akan ada pengisian untuk hati yang semakin malap semangatnya ini, harapnya, moga ALLAH akan menerangi kembali hati ini, dan membakar obor yang semakin malap, dengan api yang berkobar2, dan penuh dengan daya...insyaALLAH...

okeh, petang ni, rasanya nak joging, tengok arr...then, esok nak tolong orang pindah rumah...lama rasanya tak tolong orang pindah rumah, mesti seronok, angkat barang, sama2, dengan ukhuwah yang terikat kerana ALLAH, mesti best...tak sabar rasanya...

okeh, ada hal...wassalam

-zakri-
-indahnya iman dan islam, bersulam ukhuwwah...-

Thursday, March 09, 2006

petang....

Assalamualaikum

--------------------------
sutera kasih membelai
membalut kelukaan itu
sutera kasih melambai
mengisi kekosongan pangharapan...
--------------------------

petang nan indah, tapi kurang indah pada diri sendiri, sebabnya? sebab hari ni hampeh giler...teruk betul...dahlah takde class..pastu berpoya2...rileks je, tak pergi keje... hampeh ayam...

alamak, tak sempat, nak kene g taman u, beli dvd, then nak g class jam 5-7pm...haha...giler arr...pastu? pastu g sekolah, 30 minit, ada usrah kat sekolah, seronok, sebab adik2 nak cuti minggu depan, malam ni kene bagi amanat sikit, at least, pada yang duduk asrama, seronok sangat...nanti cuti tak main2 je...hehe..

okeh, till next time, ada benda nak tulis, sekali tak sempat lah pulak...

-zakri yang kuat tido...-
-indahnya iman dan islam...-

Wednesday, March 08, 2006

Suki, suki, suki

Assalamualaikum...

---------------------
bahagia itu adalah kesabaran,
dalam mencari redha Ilahi,
namun diri punya had,
sekadar yang mampu...
---------------------

bosan betul hari ni, entah kenapa, semangat rasa jatuh sangat2...kali ni, bukan macam sebelum ni, kali ni, rasa keletihan dalaman yang amat sangat...mungkin keterdekatan dengan ALLAH semakin hari semakin kurang....entahlah...

lepas beberapa program, lepas beberapa kali perbincangan, beberapa kali "gaduh2", rasa teruk sangat....macam tak layak je...entahlah...

banyak sangat benda kene kejar...pekerjaan yang makin masuk "kawasan bahaya", next project menunggu, bulan april ni, and then, pelajaran, yang nak masuk "fasa bahaya" final exam lagi beberapa minggu je, and tarbiyah yang masuk "masa kritikal", dengan palbagai masalah...rasa tak mampu nak teruskan...letih sangat2...please somebody...

"abu bakar ketika hijrah bersama Ar-Rasul, dia berada di depan, di belakang, di kiri, dan di kanan ar-Rasul..." terasa kala ini, nak sangat seseorang seperti ini....terasa keletihan yang amat sangat...nak berehat, di kesunyian malam...di balai cerap ke...tengok bintang, muhasabah diri sendiri, apa silap sendiri, apa lagi yang tak sempat nak capai...apa lagi...entahlah...

berharap pada ALLAH semata, tapi, kita punya had badan, had kemampuan diri, takut2, bila jadi lebih teruk, tak mampu nak teruskan...takut nanti, bila jatuh, lebih teruk dari orang yang biasa jatuh...nanti, bila down, melampau2...lebih dari yang sepatutnya...

wassalam
-zakri-
-indahnya iman dan islam...-

Tuesday, March 07, 2006

Persoalan yang dipersoalkan version 2.0

Assalamualaikum...

-------------------------

sibuknya melihat dunia,
sibuknya dikejar dunia,
sibuknya, dan sibuknya...

-------------------------

persoalan telah dipersoalkan, persoalan telah berlegar difikiran dan di minda...
ada yang menentang, ada yang menyokong, dan ada yang cuma mendiamkan diri...

"anta bila lagi nak kawen?..."
satu persoalan yang telah sering, dan telah dibincangkan dengan serius oleh anak2 muda...adakah tiada persoalan yang lain mampu ditanya, kan lebih indah jika persoalan iman dan islam yang ditanya?...

lalu, perlbagai jawapan diberi, perbagai pandangan diberi, namun tetap tidak memuaskan hati...jawapan yang diberikan seolah-olah cuma ingin melepaskan diri...jawapan yang diberikan tidak mampu membangkitkan hati...lalu hati terus bertanya dan bertanya...



lalu, fikirkanlah...

akhi, betapa pentingnya perkahwinan itu ya akhi...akhi tahu tak, betapa besarnya pahala bila mendirikan rumahtangga itu? syaitan menangis pilu, sahabat tersenyum rindu, ikhwah dan akhawat bersyukur menambah restu...

kan itu cantik ya akhi? kan itu indah ya akhi?...ar-Rasul sendiri menyuruh sahabatnya berkahwin...kan perkahwinan itu salah satu cabang tarbiyah?...

akhi akhi...
mengapa akhi tidak menganggap perkahwinan itu sebagai tarbiyah? kan perkahwinan melengkapkan separuh daripada Deen? separuh tu, bukan sedikit akhi...dengan separuh, tarbiyah kita mampu "pergi" lebih jauh...

dan kenapa ditakutkan dengan perkahwinan? kan dengan perkahwinan dapat menyelamatkan iman? dan kan menyelamatkan iman itu penting...iman akan turun dan naik...insyaALLAH, dengan perkahwinan itu, iman dapat terus pasang...

akhi, pakcik2 bertanya tentang kahwin, bukan ingin menyakitkan hati, bukan ingin memuaskan hati sendiri...tapi pakcik2 sedar betapa pentingnya sistem kekeluargaan itu...betapa ianya mampu menjadi tarbiyah buat diri...ya, memang ada tak tersungkur, memang ada yang tak mampu menjadikannya sebagai satu cabang tarbiyah...tapi, lebih ramai yang dapat manfaat darinya...

yakinlah pada ALLAH, insyaALLAH, ia mampu menenangkan hati...

"Wahai pemuda/i, barang siapa yang telah memenuhi bekal, bersegeralah kahwin, sesungguhnya itu dapat menahan dari penglihatan dan menjaga kemaluan. Dan barang siapa belum memenuhi maka berpuasalah, sesungguhnya itu adalah penahannya". [Hadis Riwayat Muslim]

"Dan kahwinkanlah orang-orang yang sendirian di antara kamu, dan orang-orang yang layak (berkawin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan hamba-hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin Allah akan memampukan mereka dengan kurnia-Nya. Dan Allah Maha luas (pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui.Dan orang-orang yang tidak mampu kahwin hendaklah menjaga kesucian (diri) nya, sehingga Allah memampukan mereka dengan karunia-Nya...(An-Nuur:32-33)"

------------------------------

cukuplah dulu, persoalan lama kini terjawab...

wassalam
-zakri-
-indahnya iman dan islam, bersulam ukhuwwah fillah...-
-7 march 2006 / 09:59-

Friday, March 03, 2006

bagus sangat ke aku nih?...

assalamualaikum

dua minggu lepas, ada program di mersing, program untuk adik2...then balik dari mersing, dalam kepala bermain beribu persoalan yang tak mampu dijawab diri sendiri...

"aku ni bagus sangat ke?"

soalan yang diajukan oleh salah sorang sahabat..yelah, bila dalam perjalanan dakwah dan tarbiyah, kita membuat program untuk orang, buat itu dan ini, but then untuk diri sendiri takde...so, bagus sangat ke aku ni?...

rasa down sangat, bila terfikir yang betapa hampehnya diri sendiri,
bila rasa betapa ceteknya ilmu ni,
nak bagi tazkirah pada orang,
nak bawa orang kepada kebaikan,
bagus sangat ke aku ni?

bawa usrah,
ajak anak2 usrah pegi usrah,
tak dapat sms, call,
tak dapat call, pegi jumpa,
at least nak tengok muka seminggu sekali,
rindu dengan anak usrah,
harapan agar mereka mampu mendapat manfaat dari apa yang kita berikan...
bagus sangat ke aku ni?

tapi, terkadang, mereka tak endah pun,
tak ambil peduli pun,
tengok bola lebih penting, bila diajak,
buat assignment lebih penting, bila diajak,
makan malam dengan member sekelas lebih penting, bila diajak...
bagus sangat ke aku ni?

bila fikir balik,
bila renung kembali,
bagus sangat ke aku ni?
rasanya, keterikatan dengan ALLAH jauh sangat,
tu yang anak usrah tak rasa sayang dengan kita,
bertaubat pun bila rasa down,
bertaubat bila ada qiam jamaie,
sedih sangat...
bagus sangat ke aku ni?

bila fikir,
kita berusaha,
kita mengajak orang,
buat program,
kita berdoa,
kita bertawakal,
tapi pengharapan padaNYA,
menjadi cetek...
menjadi kecil...
mungkin ini rahsianya,
mungkin ini hikmahnya,
mungkin ini yang ALLAH nak tunjukkan padaku,
aku masih perlukan bimbingan,
aku masih perlukan sahabat,
aku masih perlukan itu dan ini,
menunjukkan padaku
betapa tak bagusnya aku ini...


wassalam
-zakri yang tengah down...-
-indahnya iman dan islam...bersulam kecintaan pada Ilahi...-

Thursday, March 02, 2006

Persoalan yang biasa...

Assalamualaikum w.b.t

------------------------------
hati berbunga indah,
mengharap kasih dariNYA
mencari rahmat dan redha
mengharungi hidup, di dunia dan akhirat...
------------------------------

"Anta bila lagi nak kawen?"

satu persoalan yang biasanya ditanya di majlis-majlis kawen anak2 ikhwah...namun, dalam suasana sekarang, persoalan yang sama ditanya dimana-mana sahaja, seolah2 tiada sempadan...seolah-olah tiada persoalan yang lebih penting daripada itu...

namun, persoalan yang ditanya, tetap dijawab, dengan jawapan yang paling mudah dan tepat (rasanya)
"insyaALLAH bila ALLAH izinkan..."

namun, yang pasti, walau apapun jawapan yang diberi, tak mampu untuk memuaskan kehendak skema jawapan...masih lagi ditanya, oleh orang yang sama, pada individu yang sama. seperti persoalan itu tidak pernah ditanya sebelum ini...

memang kami masih muda, masih mentah dalam jalan tarbiyah ini, namun, rasanya lebih cantik lagi andai kata, persoalan yang ditimbulkan lebih kepada tarbiyah, agar mampu untuk menanamkan rasa izzah pada dakwah, pada tarbiyah yang dilalui...

pengalaman yang dikongsi, mampu menaikkan semangat kami yang masih muda ini...dengan cara pertarbiyahan yang berbeza, rasanya, mampu untuk digunakan kembali oleh kami yang masih mentah ini...

persoalan yang berkait dengan tarbiyah, dan dakwah, rasanya perlu dihidupkan kembali...cerita2 berkaitan dengan kawen, rasanya perlu di"hold" dahulu, dengan keadaan masyarakat yang semakin kritikal...

alangkah indahnya andai isu-isu yang diperbincangkan lebih dapat menyentuh hati...menaikkan semangat...andai bukan berkaitan tarbiyahan, memadailah andai yang ditanya berkaitan isu semasa...memang kami akui, kami masih muda, masih mentah dalam hal2 semasa, tapi jika dilatih dari sekarang, insyaALLAH, kami akan dapat berfikir dengan lebih kritis..

perbincangan di kedai-kedai kopi mampu menjana ilmu baru, perbincangan tentang isu kenaikan harga minyak, dalam pandangan berbeza, dari pandangan seorang daie, dan bukan pandangan seorang biasa...

isu berkaitan dengan dengan teknologi terbaru, teknologi dvvt yang dibangga oleh perodua, teknologi bio-diesel, dan pelbagai teknologi yang kami yang mentah ini tidak tahu...rasanya lebih cantik jika mampu dibincangkan...dari skop pandangan seorang daie yang berusaha menaikkan martabat Islam...

andai kata sesuatu isu mampu dibincangkan, insyaALLAH, kami mampu menjadi lebih kritis, dan lebih hidup lagi perbincangan, andai isu-isu ini mampu dikaitkan dengan islam...dari sudut pandangan islam...alangkah cantiknya...

bukan kami tak ingin kawen, malah kami mengharapkan "siti khadijah" sebagai sayap kiri, atau seperti abu bakar yang mendampingi Ar-Rasul dalam perjuangannya...dengan harapan, perjalanan yang telah dirintis, mampu diteruskan, dan menjadi lebih mantap lagi...cuma, kami masih takut, andai dengan perkahwinan yang dilalui nanti, menyebabkan kami jauh dariNYA, jauh dari jalanNYA...sebab itu, kami mengharapkan padaNYA, memberi yang terbaik untuk kami yang lemah ini..

namun, pada masa sekarang, kami perlukan sahabat, seperti "abu bakar", yang dalam hijrah bersama Ar-Rasul ke madinah, dia berada di depan, kadangkala di belakang, di kiri dan kanan Ar-Rasul...dengan ilmu dan pengalaman yang masih cetek ini...harapan kami, supaya dapat meneruskan pertarbiyahan ini, untuk diri sendiri, dan untuk umat keseluruhannya...

wassalam
-mohammad zakri bin tarmidi-
-1 march 2006-
-12:25-

-indahnya iman dan islam...-