Tuesday, February 07, 2006

Bertitik tolak dari sesuatu...

Assalamualaikum,

dunia mengejarku penuh kelahapan,
mengharap diriku jatuh berguguran,
namun, bantuan dariNYA tak pernah padam,
menyuluhi hidupku dengan keimanan...

dah dua hari lepas majlis perkahwinan hana', one of my junior masa high school dulu, and GOD, everything seem not like it...dunno why, but many thing happen on that day. and for me, i look it as one of the musibah from ALLAH to me, because all my sin, thank you ALLAH, because give me another day to improve myself, and trying to be a better mukmin...

anyway, nak tahu apa jadi that day? date 5 february 2006, tempat: kluang, ahli: 5orang lelaki, and others tak berapa tahu, tiga bersama keluarga, and two akhawat yang cute, nasib baik dah dipunyai orang lain...keh keh..

first and foremost, kiteorg kumpul kat desa skudai, and dunno why, me berdegil nak guna kete sendiri, even though zaid dah offer kete dia, tak tahulah, rupa2nya, hikmah berlipat kali ganda dia nak bagi kat kiteorg...hmm...

so, dalam perjalanan pergi ke kluang tu, lalu highway, and hari tu, panas sangat, nauzubillah...and then, it start to happen, temperature kete naik, 3/4 dari kepanasan had...so, kiteorg berenti kat kulai, just for a little time, lepak jap...then teruskan lagi...sampai machap, heat betul2 tak control, berenti lagi, kat sana, and then, dengan bijaknya, salah sorang dari kami buka radiator tu, and guess what, air pancut kepanasan keluar dari radiator tu!! haha, hampeh tul!! and i start to wonder, betul ke selama ni me jaga kete ni? kalau betul, takkan sampai macam tu sekali right?

anyway, kiteorg teruskan lagi, sampai ayer hitam, amik one of our member yang study kat kuittho, kerul...and after that, we thought that he know about kluang, because me and friend tak pernah g rumah member tu, and pusing sana, pusing sini, sesat...last2, zakri gak tengok peta, takde hasil, gaduh2 dengan semua orang, last2 betul gak!! hampeh tul! lain kali tak leh kasi dieorg baca peta arr! pemandu gak kene baca peta...hampeh!

and lastly, alhamdulillah, sampai gak rumah member, and guess what, jumpa senior kat utm dulu, rindu sangat, selamba je peluk die kat situ! orang tengok mesti pelik, sebab bukan dengan pengantin, but dengan orang lain! takde hasil...hehe...and after an hour kat situ, borak2, gaduh2, amik gambar, balik...

tapi tak kisah ar..just nak tengok balik, muhasabah tengok apa yang jadi that day, memang banyak sangat boleh dapat...bergantung pada diri masing2...ada yang salah2kan member, even me pun sama, tapi dalam hati, takde halnyer...

dalam hati, berfikir, kalau ALLAH nak bagi ilmu pada hamba2NYA, macam2 cara DIA boleh buat, nak ingatkan kita, nak bagi kita kembali padaNYA, banyak sanagt cara, kan? dengan ujian, dengan petunjuk, dengan nasihat orang, dengan musibah, dengan accident mayB, who knows? ALLAH know best...

so, lepas ni, walaupun memang salah orang lain pun, try nak didik hati ni, supaya nampak ianya sebagai ujian dari ALLAH, petunjuk dariNYA, moga2 dapatlah something yang bagus untuk diri ni, dan ISLAM secara keseluruhannya...

okeh, malam ni, lepak kat pejabat, nak siapkan keje! waaa.....tido kat sini ker? adeii...

wassalam

-zakri-
-indahnya hidup bersulamkan iman dan islam...-

1 comment:

Khairul Nizam Zainon said...

Hai, Anda mempunyai blog yang hebat! Saya akan bookmark blog anda!

Saya ada website jana wang seumur hidup. Peluang jana wang seumur hidup di sini.

Lawatilah website saya bila ada masa lapang :-)