Friday, January 13, 2006

Hikmah dan Pengajaran dari ALLAH....

Assalamualaikum,

suasana sunyi sepi,
hanya kedengan bunyian air-cond,
dalam senyap tidak bersendiri,
pasti ALLAH ada menemani...

alhamdulillah, dah beberapa hari tak update blog, memang sengaja, memang tertunggu something really big happen, baru nak update betul2...anyway, takde yang merindu pun, so, tek kesah r kalau tak tulis...

anyway, pakcik tersayang pulang ke desa, so, tertinggal disini mencari something untuk mengisi kekosongan hati...sukar nampaknya nak istiqomah sendiri, tapi tu yang patut kita lakukan...right? nak istiqomah, takkan nak harapkan bantuan orang lain, so, inilah masanya, walaupun tak mampu nak istiqomah sepenuhnya, tapi alhamdulillah, mana yang boleh, akan cuba diteruskan...

so, the big issue this time is, ...jeng, jeng, jeng...minggu lepas, hari jumaat yang indah, tapi kurang merasa keindahannya, sebab ada ujian yang agak berat untuk hambaNYA yang sorang nih...jeng jeng jeng...

pagi tu, konon2nya, nak install norton 2006, sebab norton 2005 dah takleh nak renew, so, bila install, restart balik, tiba2 komputer takleh buka, rupa2nya, windows tak support, so, nak tak nak kene format komputer tersayang nih...aduss...sebenarnya, dalam laptop, ada 2 partition, so, data dalam partition D, so, tak kesah ar format C, sekali rupanya org sebelum ni bahagi partition guna partition magic, so, sebenarnya 1 partition jer ada, nak tak nak, kene format gak! ALLAH jer tahu perasaan masa tu...data rm100, 000 ada dalam laptop nih...takpe arr...format...data hilang...masa tu, terdiam, tengok jer laptop sebab tak tahu nak buat apa...tapi gerak hati rasa insyaALLAh data boleh dapat balik, tapi tak tahu macamana...

tanya orang, g sana, g sini, tapi still semua cakap tak tahu, tak boleh dapat data balik...semua negatif...walaupun rasa macam takde harapan, tapi, dalam hati still rasa, insyaALLAH boleh lagi..then, dah petang, sebelum asar, tiba2, ALLAH gerakkan hati salah sorang member kat pejabat, dia cakap "try cari data recovery", then, tanpa buang masa, terus search internet...alhamdulillah dapat, so, terus try, tengok dapat tak balik data lepas format...malam tu balik, sambung lagi...dan jeng jeng jeng....alhamdulillah, dapat...time tu, memang sangat bersyukur, betapa besar kuasa ALLAH, bila DIA nak bagi, insyaALLAH, kita akan dapat, kecuali, kalau kita tak nak, kan?

so, itu antara pengajaran yang diri sendiri dapat, betapa besarnya kuasa ALLAH, bagi yang beriman, akan bertambah imannya, benarlah kata-kata ALLAH dalam kitab suciNYA, "..jadi, maka jadilah ia.."

oklah, cukuplah dulu, ada beberapa lagi, tapi da panjang sangat, nanti mengantuk lak! kene sambung keje! lalalala...

-zakri sakit belakang...-

No comments: