Wednesday, December 07, 2005

Berlari, dan terus berlari...

Assalamualaikum

seni,
perkara yang terpaling halus,
atas dunia
-tangisan marhaenis: hattan-

t
ak semua orang pernah dengar lagu ni, tak kesahlah, anyway, hari yang sangat indah, suasana yang cerah, dengan pelbagai bunyi2an di pagi hari..seronoknya, alangkah nikmatnya hidup ini...lebih nikmat lagi bila ianya dikecapi di akhirat kelak...kan?


semalam, petang yang suam2 kuku, konon2 nak joging, dan berjoging pun, tapi tak tahu kenapa, rasa berat sangat badan...kenapa ye? biasanya tka penat macam ni...lupa nak bagitahu, joging naik balai cerap, and balai cerap adalah tempat paling tinggi dalam utm skudai nih, so, only 1.5 km, but pancitnyer, ALLAH jer yang tahu...macam nak tercabut jantung, tapi degil gak, still jog sampai habis...hehe, istiqomah kata orang...

ramai yang tak amik kisah tentang benda ni...lagi2 "Penggerak2" yang aktif nih...sedih gak, patutnya, kita jaga badan kita, jaga kesihatan, bukan sebab apa, tapi sebab ALLAH suruh, pendek kata, badan yang kita guna ni, ALLAH bagi pinjam, so, kene jaga dia, sebelum dia minta balik nanti...takkan kita nak bagi barang yang kita pinjam dalam keadaan rosak, right?

dalam arkanul baiah pun imam Hassan AL-Banna menekankan tubuh badan yang sihat...right?dalam rukun amal, kewajiban pertama, menjaga tubuh badan...menjaga kesihatan tubuh badan...kalau kita tengok, Rasulullah s.a.w sendiri masih gagah, di kala umurnya 60-an...tak terbayang dek kita, kan? umur 60tahun, boleh g perang lagi...sahabat2 nabi, pun sama gak, gagah perkasa...


pasti akan ada orang yang menyatakan, SAHABAT dulu lain, sekarang kita lain, yeah, memang lain, tapi dia manusia, kita juga manusia, sebab apa ALLAH turunkan nabi dikalangan manusia? sebab ALLAH MAHA BIJAKSANA, dan DIA tahu, manusia mampu ikut contoh tauladan yang DIA turunkan untuk membimbing manusia ini...cuma, nak atau tak?....

cukuplah dulu, tapi yang penting, kita kene ingat, sebab apa kita jaga tubuh badan kita, bukan sebab nak jaga kecantikan, sebab nak kuruskan perut (like me!), tapi, sebab memang ALLAH suruh, dan kan ALLAH suka mukmin yang kuat berbanding mukmin yang lemah, tak kiralah, dalam rohani ke, jasmani ke, aqliah ke...yang penting, kene up dari orang lain...


aduh penat...ngantok lagi...nak sambung joging petang nanti, tak tahu larat tak, hehe..


-zakri kental!!!-

"adakah kamu sangka kamu akan dibiarkan mengatakan kamu kental, sedangkan kamu belum diuji?"

2 comments:

zaid said...

i miss the times kita chill kat KTDI dulu...jogging gi naik balai cerap sama2 haha. dulu biasanye race ke puncak, skrg nih nak berjalan pun pikir dua kali. :))

zakri said...

dude, you should try, best doo...dengan kaled the worst, sampai muntah2 member, hahah! sian doo...tak pernah jumpa orang jog sampai macam tu sekali